Tüp bebekte ideal rahim kalınlığı, Yüksek E2 , Myom Ameliyatı ,Prolaktin Sorunları.Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın
Tüp bebek tedavileri ÇİDER Grubunun sorularını Acıbadem Atakent Üniversitesi Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın hocamız cevapladı.
Tüp Bebek tedavisinde ideal rahim kalınlığı ne olmalıdır ?
İstenen 7 mm ve üzeri ve 166 mm aldı değerlerdir. Fakat 4-5 mm dahi olsa üç çizgili görüntü varsa gebelik elde edilebilir.
Rahim Yapışıklığından dolayı yapılan operasyon dan sonra adet kesilmesi yaşanmış.İlaç olmadan adet göremiyor. Tekrar normale dönmesi için ne yapılması gerekir ?
Rahim yapışıklığı ameliyatı sonrası ilaç kullanarak adet görüyorsa yapışıklıkdan değil de, daha çok yumurtlama olmamasından dolayı adet görmüyor olabilir. Muayene ve HSG ile rahim içi değerlendirilip sonra tedavi şekli kararlaştırılabilir
Tüp bebek tedavisinde E2 seviyesinin normalden yüksek çıkması neyi ifade eder.? E2 si yüksek olup tedavi olan, hamile kalan oluyor mu?
E2 adetliyken 60 ve altında olmasıdır istenen, bazen özel durumlarda daha yüksek çıkıp tedavi başlanabilir. Eğer tekrar tekrar hem E2 yüksek, hem de kistler oluşuyorsa yumurta rezervinin azaldığı düşünülebilir. Tedavi esnasında aşırı yükseliyorsa yumurtalıkların aşırı cevabı var demektir, tedavi şekli revize edilmelidir.
İnsülin direnci için Glukofen kullanmadan PCO tedavisi olan olabilir mi?
Mucizevi bir ilaç değildir, kullanım yan etki oluşturduysa kullanılmayabilir. sorun adet düzensizliği ise doğum kontrol hapı, çocuk istemi ise yumurta uyarıcı ilaçlar kullanılabilir.
Tüp bebek tedavi başarısızlığından sonra göğüslerden süt gibi sıvı gelmesi normal midir? nedeni ne olabilir ?
Sıkılınca bir hormon bozukluğu olmadan da sıvı veya süt gelebilir, bazen süt hormonu yüksekliğinden kaynaklanabilir.
Çikolata kisti oluşumunu engellemenin bir yolu var mı?
Doğum kontrol hapı kullanımı yumurtlamayı baskıladığından yeni oluşumu engelleyebilir. progesteron içeren yeni ilaçlarda var fakat kullanımı sınırlıdır.
Rahimde miyom ameliyatı rahime ve yumurtalıklara zarar verir mi?
Yumurtalıklara teknik olarak zarar vermez, eğer rahim içinde yani endometrial alanda işlem yapılırsa yapışıklık yapma ihtimali olabilir, fakat böyle lokalizasyonda myom varsa mutlaka çıkarılmalıdır.
4.cü ve 5.günlerde transfer edilen embriyoların tutma şansı daha mı fazladır? 5.ci gün transfer edildiği halde tutunmaması neden olabilir.?
Tabi ki 5. gün transfer edilen embryo daha yüksek oranda gebelikle sonuçlanır, fakat sadece transfer edilecek sayıda 3. gün embriyosu varsa 5. güne gitmek şansı artırmaz. Her embriyo mutlaka gebelikle sonuçlanmaz; transfer edildikten bir süre sonra canlılığı durabilir, Endometriumla uyumsuz olabilir, transfer esnasında yapılan travma sonucu veya sağlıklı yere transfer yapılmamış olabilir, rahim içinde miyom veya polip olabilir, Tüplerde sıvı birikintisi(hidrosalpings) olabilir, aşırı estradiol yükselmesi veya progesteron erken yükseldiyse de gebelik olmayabilir.
Prolaktin yüksek olduğunda da tüp bebek yapılabilir mi?
Prolaktinin aşırı yüksek değerlerde veya çok düşük değerlerde olması yumurta kalitesini bozar.
Yrd.Doç.Dr.Turgut Beye çok teşekkür ediyoruz. Sormak istediğiniz soruları lütfen bize yazın.. sibelt@cocukistiyorum.com
Bu konuları okuyanlar doktorumuzun diğer makalelerini de incelediler ;
Kadında yumurtlama bozukluklarının da çeşidi var. Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın
Tüp bebek sonucu negatif olduğunda çift taraflı depresyon geçiriyoruz. Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın
Rahimin yarım olması,
Tüp bebekte kimyasal döllenme,
Rahime çizik atmak ..Yard.Doç.Dr. Turgut Aydın
Tüp bebek tedavileriniz için Yrd.Doç.Dr. Turgut Aydın Doktor Danışma Formu ile bize ulaşabilirsiniz.