lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

tüp bebek tedavisi gören erkeklerin önemli bir kısmında kısa süreli ve geçici de olsa iktidarsızlık problemi görülebilir

tüp bebek tedavisi gören erkeklerin önemli bir kısmında kısa süreli ve geçici de olsa iktidarsızlık problemi görülebilir

Medicana International İstanbul Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ve Tüp Bebek Merkezi’nden Doç. Dr. Selman Laçin, tüp bebek tedavisi gören erkeklerin önemli bir kısmında kısa süreli ve geçici de olsa iktidarsızlık problemi görülebildiğini belirterek, “Gözlemlerimize göre eşinin değil kendisinin sahip olduğu bir anomali ya da düşük sperm kalitesi yüzünden çocuğunun olmadığını öğrenen ve tüp bebek tedavisi gören bir erkekte kendine güvensizlikle birlikte cinsel istek azalabiliyor, cinsel fonksiyon bozuklukları ve iktidarsızlık problemi ortaya çıkabiliyor” dedi.
Dr. Laçin, yapılan araştırmalara göre genelde iktidarsızlık probleminin 40 yaş üzeri erkeklerin aslında yarısından fazlasında kısa ya da uzun dönemli görüldüğüne değinerek, iktidarsızlığa neden olan faktörleri şöyle sıraladı:

“Yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, diyabet gibi fizyolojik ya da anatomik sorunların yanı sıra başarısızlık korkusu, özgüven eksikliği, stres ve depresyon gibi psikolojik nedenler de iktidarsızlığa neden olabiliyor. Kısırlık tanısı konmuş olguların yüzde 5-10’unda ise çocuk sahibi olamama nedeni iktidarsızlık ve benzer cinsel fonksiyon bozukluklarından kaynaklanıyor. Diğer taraftan erkek kaynaklı ağır nedenlerle kısırlık tanısı konmuş çiftlerde uygulanan tanı ve tedavi esnasında yüzde 60’lara varan bir oranda 1-3 ay arasında süren erkekler iktidarsızlık problemi yaşıyor.”

ABD ve İngiltere’de yapılan bilimsel çalışmalara (1-3) atıfta bulunan Laçin, söz konusu araştırmalarda incelenen çiftlerde yaşanan psikolojik travmanın erkek ya da kadın tarafından farklı algılandığını ve son derece farklı tepki ve yaklaşımlar sergilediklerini söyledi.

Laçin’in yaptığı açıklamaya göre, kısırlık tanısı konmuş ve yardımcı üreme teknikleri tedavisi önerilen çiftlerde elde edilen sonuçlar, kadınlarda yaşanılan strese bağlı olarak eşleri ile olan ilişkilerinin genel olarak gündelik yaşam yönünde negatif etkilendiğini, erkeklerdeyse bu durumun daha çok cinsel yönden tatmin etme boyutunda algılandığını ortaya koyuyor. Her ne kadar içinde bulunulan sosyo ekonomik durum toplumlar arasında farklı olsa da çalışmalar kısırlık tanısı konmuş bir erkeğin aile içerisinde ‘babalık’ ya da ‘erkeklik’ görevi göremediğini düşündüğünü bu nedenle farklı konulara veya mevcut işe odaklanarak problemi göz ardı etme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Çocuk sahibi olamama nedeninin kendisinin sahip olduğu bir anomali veya düşük sperm kalitesi olduğunu öğrenen bir erkekte kendine güvenin ve/veya cinsel isteğin azalması, cinsel fonksiyon bozuklukları, iktidarsızlık vb. problemler gözlenebiliyor.

Laçin, erkek kısırlığı tanısı konmuş çiftlerde gözlenen iktidarsızlık problemlerinin psikolojik olarak iki temel nedene bağlı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Çocuk sahibi olamama nedeninin kendisine bağlı olduğunu öğrenen erkek genellikle kendini suçluyor. Eşinin kendisini yetersiz, eksik ve başarısız gördüğünü düşünerek cinsel ilişki sırasında aşırı endişe ve korku yaşıyor. Öte yandan kısırlık tanısı konmuş erkek yaşadığı duygusal problemleri genellikle eşleriyle paylaşmamaya başlıyor. Bu durumsa ciddi olarak ruhsal – hormonal dengeyi ve cinsel hayatı da olumsuz etkiliyor. Özellikle kısırlık tanısı konmuş ve yardımcı üreme teknikleri tedavisi gören / görmeyi planlayan çiftlere tanı ve tedavi süresince doğru ve detaylı bir psikolojik yardım verilmesi gerekiyor. Burada çiftlere öncelikle verilmesi gereken bilgi bu durumun oldukça sık karşılaşılan bir sorun olduğu ve gelişmiş teknolojiler ve mikroenjeksiyon tedavisiyle büyük olasılıkla kısırlık sorununun çözüleceği ve bebek sahibi olunacağıdır.”

Kaynaklar:
1. O’Brien JH. Erectile dysfunction and andropause symptoms in infertile men. J Urol. 2005 Nov;174(5):1932-4.
2. Peterson BD. Anxiety and sexual stress in men and women undergoing infertility treatment. Fertil Steril. 2007 Oct;88(4):911-4.
3. Hunt N. Psychosocial aspects of andrologic disease. Endocrinol Metab Clin North Am. 2007 Jun;36(2):521-31.

 

 

Doç.Dr.Selman Laçin

Medicana International

Beylikdüzü Tüp Bebek Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ