Hamile kalmak için doğurganlık diyeti nedir? Nasıl beslenmeli ?
Hamile Kalmak için Dogurganlık Diyeti Nedir ? Nasıl Beslenmeli?
Hamile kalmaya çalışıyorsanız, beslenmenin gebelik şansınızı artırıp artırmadığını merak edebilirsiniz. Bazı gıdaların doğurganlığı doğrudan etkileyip etkilemediğine dair çalışmalar bulunmamakla birlikte, yurtdışında Harvard araştırmacılar bulgularına dayanarak bazı diyet önerilerinde bulunuyorlar.
Bulgulara göre,kısırlık vakalarının çoğunda özellikle ovulasyon bozukluklarında diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebileceği görülmüş. Aslında, araştırmacılar bu tür diyetlerin bazı hanımlarda yaşam tarzının değiştirilmesi açısından olumlu olacağını belirtiyorlar.
Hamile Kalmak İçin Doğurganlık Diyeti Nedir?
Aşağıda önerilen doğurganlık diyeti Boston, Massachusetts’teki Harvard Halk Sağlığı Okulu’ndaki 8 yıllık Sağlık Hemşireleri Çalışmasının bulgularına dayanıyor. Çalışmaya katılan kadınların herhangi bir kısırlık öyküsü yok ve sadece hamile kalmaya çalışıyorlardı.
Araştırmacılar bir anket kullanarak 18.555’den fazla evli, premenopozal kadınların diyetlerini incelemişler. Veriler gözden geçirdikten sonra Harvard araştırmacıları, çeşitli beslenme alışkanlıklarının hamile kalmak için sağlıklı bir “doğurganlık diyetinin” bir parçası olabileceği sonucuna varmışlar.
Araştırmalarda çıkan sonuçlara göre tavsiyeler sizinde ilginizi çekebilir.;
• Trans yağları azaltın ve daha sağlıklı doymamış yağlarla değiştirin. Kalori alımının yalnızca% 2’sini trans yağlardan almak, zira omega-6 yağ asitleri yerine , fazlası yumurtlamada kısırlık riskini arttırdığı gözlemlenmiş. Hamur işleri, özellikle donuts tipi kızartmalı tatlı hamur işleri , margarin ve kurabiyeler gibi işlenmiş gıdalarda bulunan trans yağların hormonal yolları bozduğu düşünülüyor. Öte yandan, sebze, meyveler ve tam tahıllar yumurtlamada faydalı etkiye sahipler.
• Hayvan proteini yerine sebze proteinini yüksek oranda yiyin . Kırmızı et gibi hayvansal proteinin bitkisel protein ile değiştirilmesi, yumurtlama ve kısırlık riskini azaltabilir. Sağlıklı sebze proteini, fasulye, mercimek gibi baklagiller, fındık, çeviz vs tohum gibi kaynakları içerir.
Vücutlarımız, çikolata, kek, şekerli içecekler, beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi kötü (ama lezzetli!) Karbonhidratları çabucak sindirir ve şeker sivisine neden olabilecek kan şekeri haline getirir. Bununla mücadele etmek için vücudumuz insülini kan dolaşımına salıyor ve daha önceki araştırmalar insülin düzeylerinin ovulasyon üzerinde olumsuz etkisini gösterdiğini gösteriyor.
Buna kıyasla, meyveler, sebzeler, fasulye ve tam tahıllar gibi lif içeren iyi karbonhidratlar çok daha yavaş bir hızda sindirilir, bu nedenle yavaş yavaş kan şekeri üretirler.
• Glisemik indeksi düşük olan karbonhidratları yiyin. Patates, beyaz ekmek veya makarna gibi basit karbonhidratlar ve şekerli içecekler, kadınlarda yumurtlama şansını artırabilir. Yüksek lifli olan ve yavaş sindirilen karmaşık karbonhidratları yemek doğurganlığı artırabilir. Bu besinlerin glisemik indeksi (GI) düşüktür.
• Çok yağlı yerine az yağlı süt ürünleri yiyin. Doğurganlık diyeti size her gün bir bardak tam yağlı sütü (veya yoğurt veya dondurma) içmenizi öneriyor. Harvard araştırmasında, bu yüksek yağlı gıdaların, yumurtlama riskini azalttığı bulundu.
• Demir içeren gıdaları yiyin ve folik asit takviyesi alın. Doğurganlık diyeti araştırması meyve, sebzelerin demir açısından yüksek olduğundan alınması gerektiği ve demir takviyeleri alan kadınların hamile olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Vücudunuzun sağlıklı yeni hücreler oluşturmasına yardımcı olması için folik asid takviyesi önemlidir. Bütün kadınlar bebeğin beyni, kalbi ve omurgası ile ilişkili majör doğum kusurlarını önlemek için hamilelik öncesinde ve sırasında yeterli miktarda folik asit almalıdır. Ayrıca bazı yeni çalışmalar gebe kalmadan bir yıl önce folik asit kullanmanın preterm doğumları (gebeliğin 37 haftasından önce) önlemesine yardımcı olabileceğini bildirmektedir.
Çocuk doğurma çağındaki kadınların günde en az 400 mikrogram (mcg) folik asit alması önerilir. Doktorunuz gebelik için günde 800 mcg öneride bulunabilir. (Çoğu standart multivitamin 400 mcg içerir.)
Doğurganlık diyeti hamilelik için nasıl çalışır?
Araştırmacılar, bu “doğurganlık diyeti” modelinin bir şekilde ovulasyon bozukluğa bağlı kısırlık riskiyle bağlantılı olduğuna inanıyorlar. Doğurganlık diyetinin dengeli seviyelerde glukoz ve insülin duyarlılığı sağlamak için uygun olduğunu düşünüyorlar (.Her iki faktör de yani insülin ve glukoz duyarlılığı ovulasyon fonksiyonda yumurtanın çatlamasında rol oynuyor) .
Doğurganlık diyeti benim için işe yarar mı?
Mevcut kan şekeri ve insülin düzeylerinizi doktorunuza sorun.
Sağlıklı insülin düzeyleri olan kadınların düzenli ovulasyon olmaktadırlar. Ancak, diyabet veya insülin direnci olan – özellikle polikistik over sendromu (PCOS) ile ortaya çıkabilen kadınlar, düzensiz ovulasyon riski taşır ve doğurganlık diyetinden fayda sağlayabilirler denmektedir.
..
Kaynaklar;
• Fertilite Diyeti, Yağ, Karbonhidrat ve Conception Bilim, Jorge Chavarro MD ScD, Walter C. Willett, MD, Dr. PH, Harvard Sağlık Mektupunun editörü Patrick J. Skerrett.
• Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willett WC. Yumurtlama bozukluğu kısırlığının önlenmesinde diyet ve yaşam tarzı. Obstet Gynecol. 2007 Kasım; 110 (5): 1050-8.
• attainfertility.com/article/fertility-diet
Daha fazla okumak isterseniz
Tüp bebek tedavisi öncesi beslenme sayfamızda bu konuda bir çok makale bulabilirsiniz.
..
Tüp bebek tedavileriniz ile ilgili Çocuk İstiyorum Formu ile bize ulaşabilirsiniz.