Tüp Bebek Tedavisinde yumurtalar boş çıkıyorsa tedavisi var

Tüp Bebek Tedavisinde yumurtalar boş çıkıyorsa tedavisi var
Tüp Bebek Tedavisinde yumurtalar boş çıkıyorsa tedavisi var.Tüp bebek aşamalarında yumurtalıkların kontrolllü uyarılmasının ardından normal folikül gelişimi görülmesine rağmen, foliküllerden yumurta sağlanamaması durumuna boş folikül sendromu (BFS) denir.
Bütün tüp bebek tedavilerinin % 2′ sinde bu durum görülür. Boş Folikül Sendromu bağımsız vakalar halinde olmakla beraber,aynı hastada sık sık ve üst üste tekrar ettiği durumlar da gözlenebilir.
Tüp bebekte LH salgısı yerine ilaç olarak human chorionic gonadotropin (hCG) uygulanır. Bunun yumurtlama öncesi folikülün içinde gelişen dönemde iki mühim etkisi bulunur. hCG, mayoz bölünmenin kaldığı yerden sürmesi ve yumurtanın olgunlaşmasını tetikler. Aynı oranda önemli bir işlevi de bağ dokusunun yumuşamasını gerçekleştirerek, yumurta-kümülüs kompleksinin folikül duvarından ayrılmasına yardım etmektedir.
Yumurta-kümülüs kütlesi çoğunlukla foliküler sıvının içerisine düşer ve yumurta toplama esnasında kendiliğinden yok olur . Şayet herhangi bir sebep ile hCG bu işlevini yerine getiremezse, yumurta-kümülüs kompleksi folikül duvarına sıkıca tutunmayı sürdürür. Aspire edilen foliküler sıvının içinde yer almaz. Çoğunlukla Boş Folikül Sendromunun altında yatan mekanizma budur. Çoğu durumda bu var olan hCG’nin yetersiz biyolojik aktivitesinden dolayı gerçekleşir.
hCG’nin doğru olmayan zamanlaması ya da uygulanan hCG’nin etkisini kaybetmiş olmasından kaynaklı olarak, karaciğerden hızlı atılması da olası başka bir neden olarak belirtilmiştir.
Özellikle ileri yumurtalık yaşlanması mevcut olan hanımlardaki sağlıklı olmayan yumurta gelişimi, yeterli oranda hCG’ye karşın, olgun yumurtalardaki biyolojik anomaliler ve genetik etkenler de muhtemel nedenler olarak belirtilmiştir.
Tüp Bebek Tedavisinde yumurtalar boş çıkıyorsa tedavisi var.
Boş folikül sendromu için ne gibi çözümler bulunur?
1. Uygulanacak ilaç hCG’nin doğru şartlarda muhafaza edildiğinden ,doğru dozda ve doğru zamanda uygulandığından emin olunmalıdır. Bazı durumlarda yapılacak ilk şey hCG’nin seri numarasını kontrol etmek, doğru muhafaza edilip edilmediğini, doğru dozda ve zamanda uygulanıp uygulanmadığını saptamaktır.
2. İdrarda hCG ölçümü: İdrar aracılığı ile yapılan hassas bir gebelik testi aracılığı ile hCG ölçümü yapılabilir. Negatif bir netice çıkması durumunda bu hal biyolojik yetersizlikten, ilacın uygulanmamış olmasından ya da uygulanan ilacın saklanma koşullarındaki bir hatadan dolayı olabilir.
Eger vakalarda daha önceden değişik tüp bebek merkezlerinde yaşanmış negatif tüp bebek tedavileri sonuçları varsa bu sikluslarla alakalı klinik notlarına bakılarak geçmişte ne olduğunun incelenmesi ve herhangi bir tetkik yapılıp yapılmadığının belirlenmesi oldukça önem teşkil eder.
3. Yumurta toplama esnasında kurtarmak: Bu durumda Boş Folikül Sendromundan tüp bebek uzmanını ve embriyolog tarafından fark edilmesi ve bu iki uzmanın uygulama esnasında iletişim halinde olması, ikinci yumurtalığa geçmeden önce uygulamanın yapıldığı yumurtalıktan minimum bir yumurta toplandığından emin olmaları önemlidir.
Bizi instagram ve facebooktan da takip edebilirsiniz.
Bu konuyu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler
Tüp bebek tedavisinde boş yumurtanın sebepleri.
Tüp bebek Tedavilerinde Yumurtalıkların Uyarılması
Tüp bebek tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Formu ile kendisine ulaşabilirsiniz.