Tüp Bebek gebelik anomalisi var mı? Destekli yuvalama Assisted Hatching)
Tüpbebek veya Mikroenjeksiyon ile elde edilen hamileliklerde bebek anomalilerinin arttığı bugüne kadar gösterilememiştir. Ancak,tüpbebek tedavisi olan hamile kadınların, olası bir anomaliyi saptamak amacıyla belli dönemlerde ultrasonla izlenmeleri gerekmektedir. Ayrıca tüp bebek tedavisi ile elde edilen hamileliklerde, gebeliğin 4. ayına doğru, bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan bir örnek alınarak (amniosentez), zihinsel (Down sendromu) ya da bedensel herhangi bir anomalinin olmadığının gösterilmesi önerilir.
Destekli Yuvalama (Assisted Hatching)
Yardımcı üreme teknikleri tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin yarısından fazlasında cenin (embryo) gelişmesine rağmen hamilelik olmamaktadır. Döllenme olmasına rağmen gebelik oluşmamasının kaynağı muhtemelen bu embriyonun rahime yerleşme safhasındadır: Embriyonun rahim içine yerleştirilmesini takiben değişik olaylar oluşmaktadır. İlk olarak embriyo bölünmeye ve büyümeye devam etmekte belli bir boya erişince kendisini çevreleyen zarı (zona pellusida) yırtarak endometrium olarak adlandırılan rahim içindeki dokunun derinliklerine yerleşerek büyümesine burada devam etmekte ,belli bir boya erişince kendisini çevreleyen zarı (zona pellusida) yırtarak endometrium olarak adlandırılan rahim içindeki dokunun derinliklerine yerleşerek büyümesine burada devam etmektedir.
Uzmanların görüşüne göre, tüp bebek tedavisinde gebeliğin oluşmamasının en önemli nedenini embriyonun bu zarı yırtarak dışarıya çıkamaması ve dolayısı ile rahim duvarına yerleşememesidir. Bu problemi çözmek için embriyoyu, çevreleyen bu zarda tüp bebek transfer işlemi öncesi kimyasal veya mekanik yöntemlerle küçük bir delik açılarak embriyonun bu zarı yırtması ve rahim duvarına yerleşmesi sağlanmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar destekli yuvalama sistemi yöntemiyle gebelik oranlarında hissedilir bir yükselme olduğunu göstermektedir.: İlk olarak embriyo mikroskopik bir tüp yardımı ile duvarından emilerek sabitleştirilmekte, daha sonra yine mikroskobik bir iğne ile embriyo duvarından teğet geçilerek iki noktada delik açılmaktadır(Son zamanlarda bu işlem lazer ile yapılmaktadır). Embriyo rahim içinde büyümesine devam ederken zayıf olan bu noktalarda zarını delebilmektedir