Tüp Bebek  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Genetik incelemenin embriyoya zararı var mı?, FSH aniden düşmesi , fazla yumurta yaratmak kötü mü ,Epididmitin sperme etkisi ,rahim dönüklüğü ,Tüp Bebek Tedavisi Hasta Soru ve Doktor Cevapları -93-

Genetik incelemenin embriyoya zararı var mı?, FSH  aniden düşmesi , fazla yumurta yaratmak kötü mü ,Epididmitin sperme etkisi ,rahim dönüklüğü ,Tüp Bebek Tedavisi Hasta Soru ve Doktor Cevapları -93-

Soru: Genetik incelemenin embriyo üzerinde zararı var mı?
Cevap: 
Genetik incelemede tabii ki embriyo hasar görüyor. Ancak bazı hastaların bu yöntemden yarar gördüğü de bir gerçek

 

Benim sorum genel: Acaba şimdi login olmuş kişilerin beklentileri neler? yani, sağlıklı çocuk sahibi olma konusunda yakın zamanda neler bekliyorlar?

Soru: 1.hocam ben 41 yaşındayım  çocuk istiyorum. Sorunumuz ve tedavi hakkında doktorumdan çok ayrıntılı bilgi bekliyorum. Benim sonradan aklıma gelebilecek sorular hakkında bana önceden bilgi verebilmeli hepimizin tek amacı en kısa zamanda sağlıklı bebeklere sahip olabilmek sanırım 4. tüp bebek işleminin neden olumsuz sonuçlandığı hakkında doktorumdan bilgi alamadım bize bu konuda bilgi verebilmek için araştırma yapmalılar 5. ve özellikle tedavi uygulayan doktordan beklentim ise şu bizi biraz daha anlayıp psikolojimizede önem vermeleri ve mümkünse bizi dinleyip sorularımıza yanıt vermeleri 6. Ve son olarak, tüp bebek ve mikroenjeksiyon tedavisi işlemlerinin fiyatlarının makul düzeylere çekilmesi hepimizin beklentisi.

Cevap: Başarısızlık ne yazik ki, insanda iyi izler bırakmıyor. Önemli olan bunu doktorunuzla paylaşmanız. 
Tüp bebek denemesinde 2. başarısızlık esasında çok önemli  zira 2. uygulamalar genellikle tam hastaya göre bireyselleştiriliyor. Burada ciddi açıklama yapılmalı. Fiyatlar konusunda haklısınız, ancak son günlerin düzensiz ekonomisi bütün tüp bebek merkezlerini zor durumda bırakıyor.

 

Soru: Doktor bey ilaç masraflarını da biz karşıladıktan sonra, maliyeti bu kadar yüksek tutan (doktorun emeği dışında) faktör nedir öğrenebilir miyim.
Cevap:
Temel sorun maliyet, hem kullanılan malzemenin, hemde ünitenin uzun döneme yansıtılan maliyeti.

 

Soru: Doktor bey benim tekrarlayan düşükler im var. Antifosfolipid sendromu teşhisi kondu. 4 düşük yaptım. Gebelikler im doğal yollarla gerçekleşti. Sorum şu infertilite merkezleri genellikle tüp bebek aşılama ve tüp bebek üzerine çalışıyorlar. Riskli gebelikler üzerine çalışan ve antifosfolidip sendromu konusunda araştırmaları olan bir merkez yada kurum var mı? Antifosfolipid sendorumunda yeni tedavi yöntemleri geliştirildi mi?

Cevap: Bizim abortuslarla ilginen bir ünitemiz var.

 

Soru: İlk tüp bebek  denemem sonunda pazartesi 4 embriyo transferim oldu dün kasıklarıma doğru bir ağrıyla uyandım transferden sonra kasıklar da ağrı neden olur ? Önemli olabilir mi. ?
Cevap:
Bu normalde olabilir. Zira size pregnyl verdilerse overlerinizde biraz şişme oluyordur. Ancak bu karnınızda şişme haline dönerse doktorunuza danışınız.

 

Soru: Hocam, 2002 kasım ayında eşimden laparoskopi ile yumurtalıktan endometriyoma kisti, rahimden de miyom ve hipreplazi alındı. Bir de endometrium odakları temizlendi. Önceki senelerde üç başarısız aşılama deneyimimiz olmuştu. Bende morfoloji bozukluğu vardı. Eşimdeki bu durum sonradan ortaya çıktı. Laparoskopiden sonra eşim 3 ay farlutal kullandı. Şimdi bu ay ilk kez mikroenjeksiyon deneyeceğiz. Doktorumuz  lucrin ve pergonal verdi. Bir de 21.güne kadar desolit ve supradyn. Bize bu tedavide ekstra önerileriniz var mı? Şansımız nedir?
Cevap:Bence yapılan yapılıyor Can bey. Tabii değerlendirmeden zor. Yanıtınız  yumurtalar  toplandıktan sonra belli olur.

 

Soru: Fsh değerinin 49 dan birden 5’e düşmesi kesin menopoz kabul edilebilir mi?bu değerlerin yükselip düşmesinin sebebi nedir. ?
Cevap: Eğer öyleyse overlerde bir kist olabilir . Genellikle bu düşme ne yazık ki yanıltıcı oluyor. Çok az hastada yanıt alabiliyoruz.

 

Soru: Doktor bey, tıbbi tedavinin yanı sıra bitkisel tedavi konusunda ne düşünüyorsunuz. (tüp bebek tedavisi veya doğal yolla bebek sahibi arkadaşlarımızın çoğu bitkisel tedaviden de faydalandı.
Cevap:
Bana göre bunun psikolojik etkisi var. Ben hastalarımı rahat bırakıyorum. Ne isterlerse yapmakta serbestler.
Ben şuna çok inanıyorum .Eğer tüp bebek uygulama zamanı çiftte stres benim fark ettiğim kadarı ile çok ise, o hastanın işleri iyi gitmiyor. Bununla ilgili çok yazı var.

 

Soru :Laparoskopi sonucuna göre Polikistikover bulguları ile uyumlu overler (sağ-sol) ne demek?2 kez başarısız deneme oldu tek yumurta oluştu fakat tutmadı .Tekrar laparaskopi olma ihtimalim var mıdır yapışıklık vardı açıldı tekrarlama olasılığı nedir embriyonun tutmama sebebi tekrarlayan yapışıklık olabilir mi?
Cevap: Bence çok önemli değil. Polikistik overler, yanıtın çok olabileceği anlamında önemli. Yapışıklıklar ile tüp bebek arasında ki ilişki anlamlı fakat küçük ölçüdedir.

 

Soru: Doktorum adetimin 21.günü tahlil istedi hormonlar için değerlerimi size yazsam? 
Cevap:Bu arada tek yumurtanın döllenmesi en önemli risk faktörü. bence sebep bu olabilir.

 

Soru: FSH:5,90 LH:8,89 Prl:16,72 E2: 74,56 Progesteron: 0,907 Zaten adet düzensizliğim var.Polikistik overden kaynaklanan
Cevap: 21. gün değerleri içinde sadece progesteron değerlidir. buna göre sizin o ay yumurtlamanız olmamış. Prolaktin değeriniz normal. FSH ve LH E2 adetin 2-3.günü bakılırsa anlamlıdır. Bir de poliklistik over sendromu veya hastalığı olan hanımlarda 5.-6. günlerde bakılır Bence 5. 6. günlerde FSH/LH oranlarınıza baktırınız

 

Soru:Rahim dönüklüğü gebelik için engel mi?
Cevap: Retrovert uterus yani rahim dönüklüğü   kesinlikle tek başına bir infertilite nedeni değildir. Ancak bazı hanımlarda endometriosis veya karın içi yapışıklık olabilir.

 

Soru: Tüp bebek Transfer sırasında  rahimin yani uterusun durumu ne olmalı?
Cevap: Eğer endometrium kalınlığı kastediyorsanız , 7 mm üzerinde olması yeterli. Onun haricinde pozisyonun bir değeri yok. doktor onu manipule edebilir.

 

Soru: Doktor Bey Genetik inceleme embriyoya zarar veriyorsa (hasar görüyor dediniz ya) neden genetik inceleme yapalım diyor doktorlar. Bu da bir risk değil mi. Bu zararlar neler olabilir? Eğer bir tutunma olursa sağlıklı olup olmayacağı konusunda veya ileride bir problemle karşılaşıp karşılaşmayacağımız konusunda ne diyebilirsiniz? kafam karıştı şimdi?Normal hamilelik oluşuyor sonra kan pıhtısı şekline dönüşüyor.
Cevap:
İşte burada gerçek indikasyon gerekli. geçmiş olsun. sizinde tekrarlayan gebelik kaybı olan grup da değerlendirilmeniz lazım gebe kalmıyorsanız ayrıca yapışıklık için değerlendirilmeli. Tüp bebek sonra düşünülmeli. Galiba boş kese gebeliğini mi kastediyorsunuz Demin yanıtını verdim.Tekrarlayan gebelikleri ünitesine başvuru gerekli

 

Soru:Benim sorum acaba epididimid geçiren hastanın ne kadar süre sonra sperm sayısı normale döner? 
Cevap: 3 ay içinde dönmesi lazım. Ancak uzun bir süre antibiyotik kullanmalı.

 

Soru: 3 defa gebelik oluştu. bebeklerin 2 si 3 aylık öldü diğerle 5 aylıkken karnımda öldü. kürtaj olduğumda doktor bebeğin çürümüş ve kan pıhtısı şeklinde olduğunu söylemişti şu an hamile kalamıyorum. DNA testi yaptırdık bir şey çıkmadı tüp bebek mi deneyelim bize ne tavsiye edersiniz. yani çocuk değil de kan pıhtısı şeklinde oluşuyor?
Cevap:  Genetik risk taşıyan hastalar için PGD önemli. Sakat bir doğumu olan ve gebe kalması zor olmayan bir kişide bu çok başarılıdır. Ancak 42 yaşında 2 embriyosu olan bir kadının embriyosu ne kadar fayda görecek.

 

Soru: Adet kanamasının koyu kahverengi ve az gelmesinin sebebi bir kist belirtisi olabilir mi? Göğüsten zaman zaman gelen yeşilimsi akıntının sebebi nedir? Fsh-13 lh-3 e2-1234 ise bu durumdaki e2 yüksekliği neyi ifade eder.?
Cevap:
Sizin sorunlar biraz karışık adet miktarı azlığı yumurtlama olmayışı veya endometrit işareti olabilir. Göğüs akıntısı için doktora gitmeli. Hormon değerleri yanlış değilse bir kist kesinlile vardır. Ancak bu değerler 3.gün alındıysa yumurtlamada bir zorluk bulunmaktadır diye düşünüyorum.

 

Soru: Smear testime göre, prepatta  süperfisyel hücreler çoğunlukta ve bol metaplastik hücre izlenmekte.Zeminde epitel hücre üzerinde yoğun polimorf nüveli lökosit izlenmektedir.Yazıyor bana açıklar mısınız?
Cevap: Enfeksyon göstermektedir. Tedavi sonrasında tekrar smear yaptırmalısınız.

 

Soru: Bunu düzeltmenin bir yolu varmı dır. ? 
Cevap: Doktorunuza danışmalısınız . Tekrar değerlendirilmeli.

Soru: Tüp bebek tedavisinde 20 den fazla yumurta dezavantaj mıdır?
Cevap: Bana göre dezavantaj  o siklus için gebelik oranları düşer ancak dondurma yaparlarsa uzun dönem için çok kaybınız olmaz.

 

Soru: Doktorum; benim adetlerim gayet normal fakat adet başlarken ilk iki gün koyu renkte kahverengi bir akıntı oluşuyor ve çok koyu. bu beni rahatsız ediyor ultrasonda bakıldı kist çıkmadı çikolata kisti olabilir mi acaba ?
Cevap: Sanmıyorum.

 

Tüp Bebek Tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Danışma formu ile bizimle iletişim kurabilir daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.

 
  •   
 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
BİR YORUM YAZ