lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Tüp Bebek Tedavilerinde Genetik, Sperm anomalileri, PCO sorunu, İlaçsız Dondurulmuş Embriyo Transferi Soru ve Cevapları

Tüp Bebek Tedavilerinde Genetik, Sperm anomalileri, PCO sorunu, İlaçsız Dondurulmuş Embriyo Transferi Soru ve Cevapları

Tüp Bebek Tedavileri ÇİDER Grubundaki üyelerimizin sorularını Acıbadem Atakent Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi Başkanı Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın cevapladı;

Soru : Ben tüp bebekle hamile kaldım. Bebeğim 8 haftalıkken gelişme geriliği var 5 haftada kalmış dendi sonra kürtaj oldum bebek genetik incelemeye gitti sonucumda temiz çıktı gelişme geriliği neden oluyor sorabilir misiniz ikinci bebeğim de böyle olur diye çok endişeliyim.
Cevap : Gebeliğiniz 5. hafta da canlılığı durduğu için gelişme geriliği olduğu söylenmiş, bu haftalarda gelişme geriliği olmaz devam eder yada canlılığı durur. Abort materyallerinde çalışılan genetik sonucunun normal olması tüm genetik yapısının normal olduğu anlamına gelmez. Normal yolla gebelikler ile tüp bebek tedavisinde ki düşük nedenleri benzerdir. İkinci gebelikte de düşük yapabilirsiniz, fakat bu durum normal yolla gebe kalanlar düşük sonrası nasıl davranacaksa tüp bebek tedavilerinde de benzer şekilde davranılabilir. Bu riski daha da azaltmak istiyorsanız PGT( NG= yeni nesil genetik dizileme) işlemi yaptırabilirsiniz.

Soru : Ben 4 ay önce kürtaj oldum bebeğimi genetiğe yolladık ve temiz geldi..ve bende 1298 homozigot mevcut..acaba ben kan sulandırıcı kullanmadığım için mi düşük yaptım..ve ben 3 bebeğimi kaybettim tüp bebek..bana onerileri neler..kendi drum gerek yok dedi ..ama yine de hep aklımda acaba kullansaydım belkide bebeklerimin kalbi durmayacaktı
Cevap : Eskiden kan sulandırıcı tedavile çok kullanılırdı, fakat yapılan araştırmalarda hiç faydası olmadığı gösterildi, Bu durumda kan sulandırıcı tedavi almanızın ekstra bir faydası olmazdı. Histereskopi yaptırmanız ve periferik kromozom analizi yaptırmanız gerekebilir. Eğer bunlar da normal ise, Bundan sonra yaptıracağınız tüp bebek tedavilerinde bu riski daha da azaltmak istiyorsanız PGT( NG= yeni nesil genetik dizileme) işlemi yaptırabilirsiniz.

Soru : Eşimde kuyruk anomalisi var yani spermleri kuyruksuz yapısında bozukluk var bunun tedavisi var mıdır ve bu şekilde sağlıklı gebelik elde edilebilir mi acaba ?
Cevap: Tüm kuyruk anomalilerinde mutlaka tüp bebek tedavisi gerekmez, Bu bozukluğun ne düzeyde olduğu bir tüp bebek merkezinde sperm tahlili tekrar yaptırmanız gerekir . Sonucu İVF doktoru ile tartıştıktan sonra yönlendirmesine göre hareket etmenizde fayda var.

Soru : Yumurtası olmayan kadında yeni gelişmeler var mı?
Cevap: Eğer menopoz kaynaklı ise yapılacak tedavi yok.

Soru : Eşimde varikosel var ama reflu yokmus ameliyat olmasına gerek yok dedi..fakat ağrıları geçmiyor epididimit var dedi hic bir ilac geçirmedi..tedavisi var mi bunun..Bu şekilde tüp bebeğe başlamali miyiz once tedavimi olmasi lazim..
Cevap Eğer elle muayenede veya gözle görülen bir muayenede varikosel yok ise ameliyat olmanın bir faydası olmaz. Belki de problem başkadır. Epididimit ile varikosel farklı Hastalıktır.

Soru :Bende hetorozigot var tek gende kan pıhtılaşması kan uyuşmazlığı ana pozitifliği var akraba evliliğim var. Tahlillerimi yeni yaptırdım hiçbir şeyin kalmamış dedi sadece akraba evliliğin var dedi 5 kürtajim var .prednol hap kullansam bir daki hamileliğimde yasar mi acaba bu kadar sorum sorarsanız çok teşekkür.
Cevap: Prednol hap kullanmak ancak doktor tavsiyesi ile olmalıdır. Histereskopi yaptırmanız ve periferik kromozom analizi yaptırmanızda fayda var. Eğer bunlar da normal ise, Bundan sonra yaptıracağınız tüp bebek tedavisi ve bu riski daha da azaltmak istiyorsanız PGT( NG= yeni nesil genetik dizileme) işlemi yaptırabilirsiniz.

Soru : Dondurulmuş embriyo transferinde estrofem ve progesteron v.s ilaclar yerine hiç ilaç kullanmadan natural transfer önerirler mi?
Cevap : Yapılabilir. Bu tedavi şekli yumurtlaması düzenli olan kadınlarda en effektif tedavi şeklidir. Fakat iyi takip ve hekimin bu konuda tecrübeli olması gerekir.

Soru :
1)Yumurta kalitesi icin önerdikleri omega 3, koenzim q10, zinko , selenyum bilimum vitaminler v.s dondurulmuş transfer zamanında da devam edilsin mi? 
2) İnsilun direnci icin glifor kullanan biri transfer sureci glifora devam etsin mi hamilelik pozitif olursa glifora devam etsin mi 
3) Hamilelikte selenyum kullanımı uygun mudur? hashimato icin tefor yaninda selenyum kullanan kisi transfer surecinde ve hamilelikte selenyumu kessin mi?
Cevap : Yumurta kalitesi için kullandıysanız donmuş embryo da kullanmanızın bir anlamı yok. Gebelikten sonra glifor kullanılmaz. Hamilelikte selenyum kullanmanızın gerektiğine dahil tıp litaritüründe bir kanıt yok.

Soru : 1. ci.tüp bebek denememde kullandığım estrofemden olduğunu tahmin ediyorum ki tsh 12 ye firladı.Bu arada 7 kilo aldım tutmadı.Sonraki ay spontan gebelik gelisti fakat miyom ortaya çıktı miyom ameliyati oldum . İyilesme beklendi ve simdi dondurulmuş embriyo transferi yapılacak. Kullanacağım estrofem miyoma neden olabilir mi natural dondurulmuş transfer olur mu yoksa estrofem kullanmak zorunda mıyım?
Cevap : Myom bir iki ayda ilaçlarla gelişecek bir oluşum değildir. Doğal dondurulmuş transfer yapılabilir. Bu düşük nedeni hipotroididen olabilir. 12 TSH ciddi bir hipotroidi göstergesi.

Soru : Bebegin tutunmama sebebi ve belirli haftalarda bebeklerin anne karnındeki ölüm nedenleri ?
Cevap : Embriyo kaynaklı olabilir bu durum embriyo gelişimi çok iyi ve 4. tane 5. gün embriyosu transferinde hala devam ediyorsa PGT( NG= yeni nesil genetik dizileme) işlemi yaptırabilirsiniz. Uterus veya tubalardan kaynaklanabilir detaylı bir muayene veya rahim filmi ile alttaki neden bulunabilir. Bazen transfer esnasında zor transferlerde yine tutunamama nedeni olabilir. Bazı bebekler ister tüp bebek ister normal yolla olsun düşebilir ve genelde yaş ile bu sorun artar. Genellikle sağlıksız gebelikler düşükle sonuçlanır. Bazen anne veya babada var olan kromozom sorunları, rahim içi yapışıklıkları veya doğuştan rahim anomalileri düşük nedeni olabilir. Bu konuyu kadın doğum veya infertilite hekimi ile çözebilirsiniz.

Soru :Erkeklerde testesteron hormunu düşüklüğü ve hareket azlığı ve isteksizlik için ne önerebilirler acaba sora bilir misiniz bende de pco var ama benim değerler hep normal çıkıyor.
Cevap : Erkeklerde testeron azlığı veya cinsel isteksizlik durumu; klinefelter sendromu veya testislerin olmadığı yada tamamen küçük olduğu sıfır sperm sayısının eşlik ettiği durumlarda olur. Bunun dışı sebepler psikolojik olabilir.

Soru :Klomen ve femara tedavisi bir buçuk sene görmüş biriyim 1.5 senedir de tedavi görmüyorum toplam zaman kaybı 3 sene 4 sene önce 8 haftalık düşük yaptım şimdi görüştüğümüz doktor rahim filmi şart diyor önceki doktor hiç istemedi ne fsh ne amh testlerinde yok eksik dendi yaşım oldu 42 yumurtaların neden tutmadığı nasıl anlaşılır ne yapmak şarttır ümitlerim yıkılınca artık şüphe ile yaklaşır oldum aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim Cevap: . 42 yaşındasınız ve mutlaka artık tüp bebek yapılması gerekir. Bu yaşlarda düşük yapma şansı yüksektir. Gerekirse PGT( NG= yeni nesil genetik dizileme) işlemi . Rahim filmi eğer yapışıklıktan şüpheleniliyorsa yapılmalıdır.

Soru : 2018 yılındayız maalesef teknoloji ve bilimin hızla ilerlediği bir yüzyılda yaşarken yapay zekalardan bahsedilirken, uzun yaşamanın ve hatta ölümün bile son bulması ile bilim adamlarının yoğun bir çalışma içinde olduklarını okurken, acaba tüp bebek yada çocuk isteyenlerin ve kanser hastalarının tedavileri hakkında elle tutulur bir gelişme göremiyoruz ve okumuyoruzda. İlaç firmalarının kasalarına bol kazançlar girmesini sağlıyoruz. Bilim dünyasının biz tüp bebek hastalarını umutlandıracak, ciddi çalışmaları var mı? Var ise bunlar nelerdir? 
Cevap : Anne rahminde bir yumurta döllense, bu yumurtanın gelişip canlı çocuk olma şansı bile %20 civarında ve yaş ile birlikte bu oran azalıyor ve belirli yaştan sonra imkansız hale geliyor. Tüp bebek tedavilerine baktığımızda da benzer şekilde genç ve fazla yumurta olması bu oranlara paralel şansı artıran bir durumdur. Bu durum aslında en sağlıklı embryonun sağlıklı bir çocuk olması anlamına gelir. Tüp bebek tedavisi de tıp alanında son 30-40 yılın gelişmesidir. Bu gelişmeler olurken insanların beklentisi mujizeler yolu ile %100 sonuçtur, mucizevi ilaçlardır ve bu durum da maalesef suistimale çok açıktır. Yaşlanmanı ve ölümün en iyi icat olduğunu unutmadan gerçeklerle yüzleşmek ve kanıtı olan tedavilere yönelmek gerekir.

Soru: FMF hastaları gebe kalabilir mi.?Karın boşluğunda sıvı birikimi gebeliğe engel mi?
Ve bu sıvı ile gebelik şansım var mı ve tüp bebek de yüzde kaç verilir?
Cevap : FMF tedavisi kesin bir kanıt olmasa da batın içi sıvı birikimi artırarak tubaya yumurta atılımını engelliyo olabilir. Bu durum da tüp bebek yapılabilir. Eğer bu sıvı tubal pasaj ile endometrial kaviteyi de etkileyip tutunmayı engelliyorsa bu durum hekim ile iyice konuşulmalıdır.

Soru :Kilolu olan kişilerde önce kilo verin daha da etkili olacaktır cok faydasını görürsünüz deniyor ama ağır bir hormon ilacı olan biesteron kilolu bir hastaya nasıl veriliyor ve bunu kullanırken mide bağırsak sorunu yasayan hastanın ne yapması gerekiyor?
Cevap : Biesteron ispatlanmış faydası olan bir ilaç değildir. Kilolu hastaya yan etkisi ekstra varsa kullanılmamalıdır.

Soru : Evli hanımların yumurta dondurması kanunen yasakmış peki eşi azosprem olan bayanlarda bu durum değişiyor mu bu durum bazı merkezde serbest bazı merkezde yasak doğrusu nedir?
Cevap : Bu durumda kesin bir kural yok, düşününce, over rezervi de azalıyor ise ve bu evlilik sürekli devam etmek zorunda değilse iş işten geçmeden niçin yumurta dondurulmasın ?.

Soru : Tüp bebek yöntemiyle çoğul gebelik artmakta ve cogul gebelikte tek gebeliğe oranla riskleri fazla bu riskler en aza nasil indirilebilir ve ne gibi önlemler alınabilir erken doğum riski nasıl önlenebilir
Cevap: Dilek hanım artık zaten kanunen tek embryo veya bazı özel durumlarda çift embryo transferi yapılmakta. Hatta yasal iki embryo hakkı olan hastaya dahi isteği doğrultusunda tek embryo transferi yapmak gerekir.

Soru : Tüp bebek tedavileri ,kromozom bozukluk ve anomalilere sebep olur mu ? Kromozom hangi durumlarda bakılır ? Tesekkürler .sevgiler.
Cevap: Kromozom bozukluğu normal yolla kalınan gebelikten farklı değildir. 37 yaş üstü kadınlarda, tekrarlayan başarısızlık veya düşükler varsa, anne veya baba adayında kromozom bozukluğu varsa veya özel bir takım hastalık taşıyıcılığı varsa embryo genetiğine bakmakda fayda var.

Soru : Bebeklerin kalbinin durup anne karnında ölmesi ve hic bir sebep bulunamıyor gebelik taramalı tüp bebek yapılması uygun olur mu?
Cevap : Tüp bebek tedavisi ve devamında PGT( NG= yeni nesil genetik dizileme) işlemi yapılması gerekir fakat kesin başarı olacak anlamına gelmemeli.

Soru : Bende hipo hipo hastalığı var 4 kez tüp bebek denedim .Ama bir türlü hamile kalamadım bir onu da sorar misiniz neden böyle oluyor?
Cevap : Eğer başka bir neden yoksa tüp bebek tedavisi tekrar denemeli, hatta sperm değerleri normal ise bu hasta grubu yumurta geliştirme ve ilişki ile spontan gebelik şansı da en yüksek hasta grubudur.

Soru : Bende hipo hipoyum 8. denemem daha yeni sonuçlandı. Maalesef yine olmadı. Hekimler hipo hipoda tedavinin daha başarılı sonuçlandığını söylüyorlar genelde. Ama bende bir türlü o başarıyı yakalayamadım.
Cevap :Belki luteal destek dediğimiz transfer sonrası dönemde HCG (ovitrelle ile haftada iki defa düşük doz destek işe yarayabilir.) Bu durumu Korpus luteumu desteklemek açısından doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Soru : Bir arkadaş yumurta toplama günü grip oldu. Transfer günü de gripti. Bu arkadaşta grip uzun sürer. Grip tutunmasına engel mi? Bebeğe zararı olur mu?Gripten İyileşmek için ne önerilir ?
Cevap : Grip tutunmayı etkilemez.

Soru : Polikistikoverim 90 kiloyum ikinci tüp bebeğimi yaptıracağım kilo tüp bebeğin tutulmasına engel midir teşekkürler.
Cevap :Kilo istenen bir durum değildir ve tutunma şansını bir miktar azaltabilir fakat kilo verilemiyorsa başka şans yok tüp bebek tedavisine devam edilmelidir.

 

Teşekkür ederiz.

 

 

Tüp Bebek Tedavileriniz için Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın doktor formu ile kendisine ulaşabilirsiniz.

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
BİR YORUM YAZ