Tüp bebekte başarıyı artıran tedaviler ve yeni gelişmeler var mı?
Tüp bebekte başarıyı artıran tedaviler ve yeni gelişmeler var mı? Acıbadem Altunizade Tüp Bebek Bölüm Başkanı Prof.Dr.Tayfun Bağış anlattı.
Yeni gelişmelerden önce hiç değişmeyen gelişmeyi size söyleyeyim. Başarılı olmak için iyi bir laboratuvara ihtiyacımız var. Eğer iyi bir laboratuvar ve laboratuvar ekibiniz yoksa bu bir ekip işidir bu işte başarılı olma şansınız yok.Dolayısı ile de bunların idamesini sağlayan laboratuvarın koşullarını sabitlenmesine neden olacak her türlü gelişme bizim için kıymetli Bugün embriyoskop denen bir alet var, kapalı bir sistem 24 saat embriyoların gelişimini izleyebiliyorsunuz . Bu belki kapakların sürekli açılıp kapanmasını engelliyor ,daha iyi bir sistem olabilir.Embriyonun gelişimini sürekli izlediğiniz için yeni bir takım parametreler oluşturuyoruz.Hangi embriyo daha iyi ?
Şu an bunda yanlış yönlendirmeyim ; “Bu çok işe yarıyor acayip gebelik oranlarını artırıyor” değil ,bizim laboratuvarlarda veya iyi yapılmış çalışmalarda çok fark getirmese de bunların yaygınlaşması belki daha kötü laboratuvarların daha stabil hale gelmesine neden olacak. Bu önemli bir şey.
Acaba kullandığımız sperm uygun bir sperm mi ?
İkincisi az önem verdiğimiz bir konu var bizim sperm seçim teknikleri .Acaba kullandığımız sperm uygun bir sperm mi ? Bugün bunu seçerken sperm seçilirken tamamen şekilsel ,normal ve hareket eden spermler seçiliyor . Ama bugün elimizde mikroçip dediğimiz bir yöntem piksi dediğimiz bir yöntemle en azından DNA ları daha sağlam spermleri seçip mikroenjeksiyon yapma şansına sahibiz.
..
Önce İMSİ ile gelişti olay ,sperme 6000 kez büyültülerek bakılan sistem,mikroçip ,picsi gibi yöntemlerle sperm seçme hakkında bazı opsiyonlarımız arttı diyebilirim. Biraz evvel Total dondurma işi yumurtalıkların aşırı uyarılması durumunda vitrifikasyon yöntemi ( vitrifikasyon : Hamile kalma şansını klasik yöntemlere göre arttıran, yardımcı üreme tedavilerinde uygulanan, bir embriyo dondurma yöntemi demek) ile yumurtaların hızla dondurulması ,gametlerin dondurulması,kanserli hastalardaki doğurganlığın korunması adına yumurtaların dondurulma süreçleri bunlar bu alandaki çok ciddi gelişmeler.
Son 5 yıldır bence bu genetik alanında önemli şeyler olmaya aday bir durum var .
Benim hala genetik testler ile ilgili bazı endişelerim var .Acaba bunları rutin yapmalı mıyız yapmamalı mıyız embriyoları çünkü maliyeti çok yükseltiyor gerçekten.Dolayısı ile de genetik biraz daha oturduktan sonra belki gen üzerinde gen seviyesinde bir çok şeyi çözebileceğiz .
%100 gebelik elde edilebilir mi?
Ben immünolojik infertiliteye önem veren bir hekimim .Bir çok insan beni böyle tanıyor biliyor. Özellikle başarısız IVF lerden sonra vücudun bağışıklık sisteminin embriyoyu yok etme potansiyeli taşıdığına inanıyorum ve bununla ilgili bir takım çalışmalarım var.
Bir takım testler yapıyorum . Eğer böyle bir durum varsa da immün sistemi üzerinden yani bağışıklık sistemi üzerinden oynayarak acaba embriyonun daha iyi tutunmasını veya tutunmasını sağlayabilir miyiz diye bir takım çalışmalar yapıyorum. Ben bu tip gelişmelerinde ileride bir çok yer tarafından kullanılacağına inanıyorum. Şu anda çok yeni eğer genetiği normal bir embriyo gerçekten bu immünolojik sistemin içerideki immünolojik sistemi kontrol edebilirsek bir belki %100 de yüze yakın gebelik elde edebiliriz. Genetiği normal embriyo ile genetiği tamamen doğru bakılmış bir teknikler embriyonun doğru olduğunu gösterirsek ,immünolojik sistemle de oynarsak o dönemde her embriyonun tutunmasını sağlayabiliriz.Düşüncem veya hayalim bu.
İnşallah gerçekleşir.Çok güzel bir şey bu teşekkür ederiz.: )
Aliye Sibel Tuzcu
..
Bu konuyu okuyanlar aşağıdaki konularıda incelediler.;
Tüp bebek tedavilerinde neden bazen 2.gün bazende 5.gün embriyo transferi yapılıyor?
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında transfer günlerinin değiştirilmesi nasıl yapılıyor?
Tüp bebek tedavisi öncesi rahmin durumu nasıl olmalı ?
Sperm sayısı sıfır olduğunda ne yapılması gerekiyor?
Kısırlık sorununda kadını etkileyen en önemli hormon hangisidir?
Tüp bebek tedavisinin tahlil ve testleri neler ?
Kadınlarda yumurta rezervinin azaldığı nasıl anlaşılır ?
Kısırlık Nedir ? Neden hamile kalınmaz?
Tüp bebek tedavisi protokolleri
…
Tüp bebek Tedavileriniz için Prof.Dr.Tayfun Bağış Danışma Formu ile kendisi ile iletişim kurabilirsiniz.