lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Bebeğiniz neden ağlar?  Onu nasıl sakinleştirirsiniz?

Bebeğiniz neden ağlar?  Onu nasıl sakinleştirirsiniz?

Bebeğiniz size tam anlamıyla bağımlıdır. İhtiyaçlarına dikkatinizi çekmek ve onları gidermenizi sağlamak için ağlayarak sizinle iletişim kurar. Bazen neden ağladığını bilemeyebilirsiniz. Endişelenmeyin, biraz daha büyüdükçe onu daha iyi tanıyacak ve ihtiyaçlarını daha iyi anlayacaksınız. Zamanla sizinle daha güçlü göz teması kurarak, sesler çıkararak ve gülümseyerek iletişim kuracaktır. Genel olarak bebeklerin ağlama nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;

Bebeğiniz,

  • Acıktığı için ağlar
  • İlginizi çekmek için ağlar
  • Uykusu geldiği için ağlar
  • Terlemiştir ya da üşümüştür, o yüzden ağlar
  • Bezi kirlenmiştir, değiştirmeniz için ağlar
  • Kendini iyi hissetmediği için ağlar

Bebeğiniz acıktığı için ağlar

Açlık, bebeğinizin en önemli ağlama nedenlerindendir. Özellikle yenidoğanken. Bebeklerin midesi küçüktür ve bu yüzden çabuk boşalır ve acıkır. Az bir zaman önce bile emzirmiş olsanız yine de ağladığında ona memenizi verin. Bebekten bebeğe değişmekle birlikte genellikle bebekler iki saatte bir emmek isterler.

Emzirmeye başladığınızda hemen ağlamayı kesmeyebilir siz yine de emzirmeye devam etmelisiniz.

Bebeğiniz, dört aydan daha küçükse ikindi ve akşamları daha fazla ağlayabilir. Bu normaldir ve mutlaka bebeğinizde bir sorun olduğu anlamına da gelmez. Bebeğiniz ağlarken kızarabilir ve sinirli olduğundan onu teselli etmek için çabalarınızı reddedebilir. Yumruklarını sıkarak dizlerini yukarı çekebilir. Bir kısım uzmanlar bunun karın ağrısından kaynaklanıyor olabileceğini belirtmektedirler. Süte karşı intolerans ya da alerjik bir durumu söz konusu olabilir.

Bebeğiniz ilginizi çekmek için ağlar

Bebeğinizin rahatlayıp kendini güvende hissetmek için size sarılmaya ve fiziksel temasa ihtiyacı vardır. Size bu isteğini ağlayarak iletir. Onu sevgiyle kucaklamanız, sarılmanız, ninni söylemeniz vb. ruhsal gelişimi için son derece önemlidir.

Bebeğinizi kucakladığınızda kalp atışınız, kokunuz ve vücudunuzun sıcaklığı ona huzur verecektir.  Akabinde nasıl da rahatlayıp, sustuğunu fark edeceksiniz.

Bebeğiniz uykusu geldiği için ağlar

Doğumdan sonra bebeğinizin uyku alışkanlığı ile ilgili ipuçlarını hemen edinirsiniz. Sızlanır ve uzaklara boş boş bakmaya başlar. Kimi zaman bebeklerin uykuya dalması zaman alabilir. Özellikle bulunduğu ortamda, dikkatini dağıtacak şeyler ve gürültü varsa.

Böyle bir durumda bebeğiniz ağlıyor ve uykuya dalmakta zorlanıyorsa, onu daha sakin ve sessiz bir odaya götürerek uyutmayı denemelisiniz.
Bebeğiniz terlemiş ya da üşümüş olabilir bu nedenle ağlayabilir

Bebeğinizin karına dokunarak vücudunun çok sıcak veya çok soğuk olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bebeğinizin el veya ayak sıcaklığı, bunu anlamanız için çok da uygun değildir. Çünkü, onları soğuk hissetmek normaldir. Bebeğinizin karnı çok sıcaksa, üzerindeki battaniyeyi kaldırın, bu rahatlamasını sağlayacaktır. Karnı soğuksa bir battaniye ekleyin. Bebeğinizin ideal oda sıcaklığı 18 derece olmalıdır. Sırt üstü uyuması iyidir. Sıcak olursa üzerindeki örtünün sıyrılması kolay olur ve böylece ferahlayabilir.

Bebeğiniz üst üste giydirmekten kaçınmalısınız. Mevsim şartlarına göre ve içinde rahat edeceği şekilde giydirin. Böylece ne üşür ne de sıcaktan bunalır.
Bebeğiniz Bezini kirlenmiştir bu nedenle ağlayabilir

Bebekler, altları kirlendiğinde bu ıslak ve rahatsız durumdan kurtulmak için ağlarlar. Bazı bebekler altları değiştirilirken de huysuz olurlar. Bunu nedeni cildine değen soğuk havanın yarattığı histir. İlk zamanlarda zorlansanız da kısa bir süre sonra, onun altını daha profesyonel bir şekilde değiştirmeyi öğrenirsiniz. Altını değiştirirken bir şarkı ve ya oyuncakla onu oyalamayı deneyebilirsiniz.

Bebeğiniz kendini iyi hissetmediği için ağlar

Bebeğinizin bir rahatsızlığı varsa, alıştığınız tondan farklı bir şekilde ağlar.  Daha kuvvetli, sürekli ve tiz bir şekilde ağlar. Bunu bir işaret olarak değerlendirebilirsiniz. Özellikle dişleri çıkmaya başladığında bu süreç ona biraz rahatsız gelecektir. Dişleri çıkarken sinirli ve huysuz olurlar. Bu korkulacak bir durum değildir.

Ancak ısrarla ağlıyor ve buna ateş, kusma ya da ishal gibi durumlar eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız.

Bebeğinizi nasıl sakinleştirebilirsiniz?

Bebeğinizin kişiliğini yavaş yavaş tanıyacaksınız. Böylece ne zaman neden ağladığı ve sakinleştirmek için neler yapacağınızı öğreneceksiniz. Örneğin: tek düze, tekrarlayan sesler bebekleri sakinleştirir. Elektrik süpürgesinin, saç kurutma makinesinin sesi gibi. Bunun sebebi, bu seslerin, o doğmadan önce duyduğu kalbinizin sesine benzemesidir. Ağladığında ona ufak bir masaj yapabilirsiniz.  Karnını ovmanız hoşuna gidecektir.

Ayrıca, sıcak bir banyo gibisi yoktur. İdeal banyo sıcaklığının 37-38 derece olmasına dikkat edin. Bunu dirseğinizi banyo suyuna sokarak kontrol edebilirsiniz.

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ