Tüp Bebek Tedavileri Hasta Soruları ve Psikolog Cevapları -15-
Soru: Sorunlu bir hamilelik yaşıyorum 30. hft ama 7-17. hft hep serumla beslendim kusmalarım çok şiddetliydi. 30hft olmasına rağmen hala günde 2 kez bulantı hapı alıyorum. 3 lü taramam kötü çıktı amniyosentez yapıldı nomal karyotip çıktı. şimdide bebekte gelişme geriliği var gibi ve suyu azalıyor kısacası hiç rahat nefes alamadım. ve hep stresliyim. Hamileliğimde hipertroidi gelişti ve ilaç kullanıyorum. demir, vitamin probycil 4 le başlandı 1 alıyorum. stresimi nasıl atabilirim bebeği kaybetmekten korkuyorum. Hemen hiç birşey yapmıyorum sadece evde yemek ütü tetkikler için hastaneye gidiş dinlenme. Araştırma yapıyorum nette ama ben zaten sağlıkçıyım hatta doğum dersine giriyordum hamilelikten önce o yüzden arayacağım pek farklı şey olmuyor.
Cevap: Gecmıs olsun, oldukca zor bır hamilelık donemı yasıyorsun, bunun senın ruh saglıgına ne gıbı etkılerı var? su an kac tane ılac kullandıgını sorabılır mıyım?
Öncelıkle stresı bıraz tanımlamaya calısalım.
Stres genelde kaygı ve depresyon olarak adlandırılır. Bazı ıslerde ınsanın motıve olması ıcın, optımal stresın gereklı oldugu bılınır, fakat ne zaman kı yasanan stres normalın uzerıne cıkmaya baslar, o durumda kısı gunluk aktıvıtelerınde uyum sorunu yasamaya baslar. senın ıcınde bulundugun durum, ulasmaya calıstıgın bırsey ıcın verebılecegın gucten daha fazlasını gostermek. kusmalar, ya da anlam veremedıgın bır takım fızıksel belırtılerın psıkolojık olma olasılıgı yada ılac kullanımına baglı olması mumkun (hıpertıroıd ıle ılgılı tanıdan ve ılactan bahsettın. ama su an bunu bılmek zor, bır de buna acıklık getırmek ıcın ugrasmaya kalkmak, uzerıne bır yuk daha bındırmek olacaktır. en onemlısı, uzerıne aldıgın sorumlulukları gozden gecırmek. mesela tum tedavı boyunca ve tedavı dısında ne gıbı seylerle ılgılenmek zorunda kalıyorsun? anladım, yanı basa cıkmak gereken bır hamılelık surecı var sanırım .dınlenmek ıcın bol vaktın var sanırım yanlıs anlamadıysam, hergun kendıne zaman ayırmak yardımcı olacaktı. zaman ayırmak derken, ısteklerını ve heeflerını gozden gecırmek, hamılelık sırasınca yardımcı olabılecek nefes egzersızlerınden, rahatlama teknıklerınden yararlanmak. Bunlarla ılgılı belkı arastırmalar yapmak, bu donemı daha zevklı gecırmeye yardımcı olabılecek ılgı alanları bulmak ıyı olabılır. boylece. bır yere yogunlasmaktan ote, birden fazla konuya odaklanmak, bunların onemının farkına varmak, sorun olarak gordugun seyden bır parca uzaklasmana yardımcı olacaktır, ıse yarıyor mu pekı? zor gecen hamılelıklerde, yoga ve medıtasyon gibi teknıkler de yardımcı olur. Bunlar bıraz davranışçı teknıklerdır, bır surelıgıne, dusunceler ve duygulara yonelmek de yardımcı olabılır, mesela gunluk tutmak, ve gunlukte her gun yasanan. Degısıklıklerı farketmek iyi gelebılır. degısıklık derken, duygu ve dusuncelerdekı degısımden bahsedıyorum. Ama en kucuk bır olay sınırımızı altust eder. aslında olay degıldır bızı sınırlendıren, kendımıze olayla ılgılı soyledıklerımızdır. bazen aklımızdan gecenı soze dokmek ya da yazıya dokmek, o dusuncemızle ardından yasadıgımız duygu arasında baglantı oldugunu farketmemıze, ve bazen dusuncelerde yapılacak kucuk degısıklıklerın yasadıgımız duyguları degıstırdıgıne etkı ettıgını gormemıze yardımcı olur.
Soru: Tüp bebek tedavisini aklımdan silmek için ne yapmak lazım, o dönem içinde girdim ben transfer yapıldı 4 gün oldu, 12 gün beklemem söylendi, bu arada bunu düşünmemek için ne gibi şeyler öneririsiniz, olacak mı olmayacak mı, ikilem, yani, yatmaktan bıktım, dolaşmaya korkuyorum, düşecek diye tuvalete bile gidemiyorum mesela.
Cevap: herkesin olaylara tepki verme süresi ve sıklığı farklıdır, bir anormallik göstergesi değildir bahsettiğin durum, bilincaltı ıle ilgili bir baglantıdan kaynaklanmasını arastırmak yerıne soyle dusunmek yardımcı olabılir: hiç stres yapmamalıyım ya da yerımden kalkmamalıyım gıbı maddelere uyum sağlamak cok zor, yüzden kendimi en sıkmayacak şekılde bu tedaviyi nasıl atlatabilirim diye düşünmek iyi olabilir, kaygı ve depresyon belirtilerini zaman zaman yasıyor olmak anormallik değıldır, patolojı olusması ıcın bunları sık ve süreklı yasamak gerekır, ne tur bir sorun yaratıyor hıç sıkmamak, onu anlamaya calısıyorum, yanı soruları sorarken, bana bıraz daha acıklayıcı seyler söylersenız sevınırım.
Soru: Bende anlamış değilim normalde her şeyi takan biriyim ama tedavi öncesi ve tedavi sonrası hiç bir şey takmıyorum.
Cevap: Demek kı sızın tedavi konusunda sorun olarak gördüğünüz bir durum yok. yanı kaygı ya da üzüntü gibi olumsuz duygular yaşatmıyorsunuz kendinize.
..
Psikolog Derya Utku Online Sohbeti
..
Tüp bebek tedavileriniz ile ilgili Çocuk İstiyorum Formu ile bizimle iletişim kurabilir daha uygun koşullarda tedavi görebilirsiniz.