Hangi durumlarda embriyo dondurulmasına karar veriliyor.? Op.Dr.Özge İdem Karadağ
Tüp bebek tedavilerinde embriyoların dondurulmasının gebeliklerde başarı oranını ciddi olarak artırdığını biliyoruz. Embriyo dondurmaya hangi durumlarda karar veriliyor.? Bunu Acıbadem Kayseri Tüp bebek Merkezi doktorlarından Op.Dr.Özge İdem Karadağ cevapladı.
Özge Hanım ,Hangi durumlarda embriyo dondurulmasına karar veriliyor.?
Embriyo donduruyor musunuz?
Embriyo dondurmayı son yıllarda oldukça fazla uyguluyoruz.Tabi kimlere uygulayacağız burada mutlaka hastalarımızın tedavi sürecinde hormon değerlendirmesi yapıyoruz. Eskiden donma ve çözme işlemleri sırasında uzun protokoller uygulanırdı ve embriyoların bir kısmı sağlıklı geri dönemezdi bu yüzden de çok cesaretli davranamazdık.Ancak son yıllarda her şeyin geliştiği gibi bu konuda da çok güzel gelişmeler oldu. Artık kısa protokollerde embriyolar donup çözülebiliyor.%99 oranında da sağlıklı geri dönüş oluyor. Bu yüzden biz eğer hormon değerleri yükselmiş ve gebelik oranlarını hastalarımızda düşürecek herhangi bir riskli bir durum görürsek mutlaka korkmadan embriyolarını donduruyoruz tabiî ki bu süreçte embriyoloğumuzun da bilinçli olması lazım ve güvenilir olması lazım . Biz kendi kliniğimizde çok rahat bir şekilde embriyoları donduruyoruz bir ay bir ay dinlendirdikten sonra hastalarımızı embriyo gene rahim içine gene uygun ilaçlarla kalınlaştırıp embriyoları çözüp ana rahmine yerleştiriyoruz.
Burada bir şey sorabilir miyim ? Embriyo dondurmaya nasıl karar veriyorsunuz? Hangi durumlarda embriyo dondurma gerekli diyorsunuz?
Normalde insan vücudunda bir tane yumurta büyür ,biz tabiî ki fazla yumurta elde edebilmek için vücuttaki hormon seviyesini artırıyoruz normalde bir yumurta yerine bazen 15-20 -30 tane yumurta topladığımız oluyor Tabi ki bu durumda normal insan fizyolojisine aykırı bir hormon yükselmesi meydana geliyor .Bunun da yapılan çalışmalarda gebelik oranlarını düşürdüğü biliniyor. Böyle hormonu yükselmiş olan hastalarda embriyoları transfer etmeyip durduruyoruz. Bunun dışında bazen genetik inceleme yapmamız gerekiyor ,genetik sonucun çıkması üzerine de bir ay kadar bekleme süreniz oluyor.Bu süreçte gene embriyolarımızı donduruyoruz. Ya da bazen çok güzel embriyolarımız oluyor ,ana rahmine bir tanesini yerleştiriyoruz geriye kalanları da hastanın isteği üzerine dondurabiliyoruz.İnşallah bir sonraki çocukları için .
İnşallah 🙂
Çok teşekkür ediyorum sağ olun.
Aliye Sibel Tuzcu
Bu konuyu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler ;
Embriyoskop nedir ? Tüp Bebek tedavilerinde Embriyoskopun faydası. Op.Dr.Özge İdem Karadağ
Kist nedir? Tüp bebekte başarıyı etkiler mi? Nasıl tedavi edilirler? Op.dr.Özge İdem Karadağ
AMH hormonu düşükse hamile kalınamaz mı? Op.Dr.Özge İdem Karadağ
İleri yaşta veya yumurta rezervi azalan hastalarda başarı şansı artırılabilir mi? Op.Dr.Özge İdem Karadağ
Tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerde herhangi bir yan etki var mı? Op.Dr.Özge İdem Karadağ
Tüp Bebek Tedavisinde Rahme Çizik Atmak Başarıyı Artırır Mı? Op.Dr.Özge İdem Karadağ
Troid hastalığı tüp bebek tedavisini etkiler mi? Op.Dr.Özge İdem Karadağ
Rahimde sıvı gözükmesi, kansızlık ve demir eksikliği, dondurulmuş embriyolar. İkiz Gebelik Beslenmesi Op.Dr.Özge İdem Karadağ
Tüp bebek tedavileriniz için Op.Dr.Özge İdem Karadağ doktor formu ile kendisine ulaşabilirsiniz.