lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Endometriozis Nedir?

Endometriozis Nedir?

Rahim içinde yer alan; ve her ay gebeliğe ev sahipliği yapan ve bu şekilde hazırlanan , gebeliğin  olmadığı zamanda , yeterli hormon desteğinden yoksun kalması nedeniyle menstruasyon kanaması halinde dökülen özel hücre tabakası “endometrium” olarak adlandırılır.

Bu hücre tabakası vücutta sadece rahim içinde yer almaktadır.

Bu hücrelerin vücutta rahim dışında başka bir alanda yer alması “endometriozis” hastalığı olarak tanımlanmaktadır.

Endometriosis odakları, hormonların bir adet dönemi süresince neden olduğu değişimleri aynen yaşar ve adet döneminde bu hücrelerde de kanama ve dökülme olur. Karın iç boşluğunda kanamayı azaltmaya yönelik iltihabi yok edecek hücreleri, endometriozis odaklarını çevirir. Bu bölgede iltihabı yapan sorunun ne olduğunu neden olduğu hakkındaki bilgileri bulmak için ayrı bir süreç başlar.İyileşme sırasında çevre dokularda da yapışıklıklar oluşur ve her adet döneminde bu durum tekrarlanarak devam eder.

Endometriyozis tüplerde yumurtanın taşınmasından yumurtlama fonksiyonun bozulmasına, döllenen embriyonun rahim içine yuvalanmasındaki bozukluklara kadar pek çok etkilerle kısırlık meydana gelebilir. Kadınlarda kısırlık dışında ; ilişkinin sancılı yani ağrılı  olması (disparuni), sancılı adet görme (dismenore) ve kronik kasık ağrısı (pelvik ağrı) sebeplerdendir.

Ayrıca endometriotik odaklar yumurtalık (over) içerisinde yer aldığında, her ay hormonların etkisi ile rahim iç zarına benzer şekilde kanamaya neden olduğundan , “endometrioma” adı verilen yumurtalık kistlerine sebep olmaktadır.

Endometriozis herkeste değişik şekillerde ve derecede hastalık yapar. Kimi durumda neredeyse kanserden ayrılamayacak derecede genital organlara, alt karın boşluğuna ve çevredeki diğer organlara (bağırsak, idrar kesesi gibi) zarar verebilir. Bazen de sadece hafif bir kistik hastalık veya minik odaklar şeklinde görülebilmektedir. Hangi hastada nasıl bir etki ve sorun yaratacağı kesinlikle önceden tespit edilemez.

Çok şiddetli ve yaygın endometrioziste şiddetli belirtiler olmayabileceği gibi, çok hafif hastalık durumunda da şikayetler ciddi ve dayanılmaz olabilmektedir.

Endometriozis tahmin edilenden daha sık gözlenen bir rahatsızlıktır.

Tüm kadınların %3-5’inde, çocuk sahibi olmakta zorluk çeken çiftlerde ise %40’a varan oranlarda endometriozis belirtisi saptanmaktadır.

Endometriozisin bilinen bir genetik bir kökene sahip olmadığı bilinmekle birlikteaileden kaynaklı ırsi  bir hastalık olması dikkat çekmektedir.

Endometriozis ile ilgili her türlü ayrıntıyı bu sayfalarda bulabilirsiniz.

Endometriozis sorununuz ile ilgili Prof.Dr.Bülent Tıraş doktor Formu ile bize ulaşın

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
BİR YORUM YAZ