Embriyonun rahime yerleşebilmesi için gücü nasıl artırılır?
Embriyonun gücü rahime yapışması için nasıl artırılıyor?
Assisted Hatching
Embriyoların rahime yerleşme şansının arttırılması, yardımcı üreme tekniklerinde başarıyı direkt olarak arttıracaktır. Bu amaca yönelik yoğun çalışmalar sürdürülmektedir. Önemli çalışmalardan bir tanesi embriyoların implantasyon yani rahime yerleşme şansını arttıracak özel bazı sıvılar içerisinde transferinin gerçekleştirilmesidir. Bazı özel proteinlerle zenginleştirilmiş kültür sıvıları ile yapılan transferler sonucunda implantasyon şansının attırılması ile çalışmalar sürdürülmektedir. Bu işlemde bazı asit solüsyonları, keskin pipetler veya lazer enerjisi kullanılarak zona tabakası belirli bir noktadan açılmaktadır. Uzun süre dış ortamda takip edilen embriyonun, bu dış etkilere bağlı olarak sertleşen zona kılıfından daha kolay bir şekilde çıkacağı ve endometrium ile daha hızlı ve daha uzun süreli temasta bulunacağına inanılmaktadır.
Büyük bir hasta serisinde yıllar içerisinde assisted hatching amacı ile kullanılan üç yöntemi (asidik Tyrode solüsyonu, mekanik yöntem ve laser ışınları) karşılaştırıldığında , yöntemler arasında etkinlik açısından fark bulunmadığını saptayarak, laser uygulamasını hızlı ve pratik olması (pahalı bir sistem olmasına karşın) nedeniyle tercih edilmektedir.
Rahim duvarı ( endometrium ) hakkında ne biliyoruz?
Emriyonun rahime yerleşmesi konusunda etkin diğer faktör olan endometrium ( rahim iç zarı) hakkındaki bilgilerimiz embriyolardaki kadar detaylı olmamaktadır. Embriyoların mikroskop altında pek çok kriter ile değerlendirebilinmesine karşın rahim içi zarı ncak ultrasonografi ile takip edebilebilmektedir Endometrium ile ilgili bilgiler deneysel laboratuar çalışmaları ile sınırlı kalmaktadır. Rahim iç zarı yüzeyinde embriyonun yerleşmesinde rol oynayan çok sayıda alıcıların (reseptörlerin) bulunduğu, bu ralıcıların kadının adet dönemlerindeki farklı zamanlarda sayısal ve yapısal değişiklikler gösterdiği ve sadece belirli bir dönem içerisinde embriyo ile etkileşime girerek rahime yerleşmesine izin verdikleri bilinmektedir. Ancak bilgiler bu seviyede kalmakta ve merkezlerin yararlanmasını sağlayacak herhangi bir etki, tedavi veya müdahale imkanı henüz bulunmamaktadır.
Rahim iç zarının yumurtaların gelişimi süresince artan östrojen hormonunun etkisi ile kalınlaştığını ve ovulasyon dönemine göre farklı bir görünüm taşıdığı bilinmektedir. Yumurtaların hCG hormonu (yumurtanın çatlamasını – ovulasyonu- uyaran hormon) uyarısı verilmek üzere hazır döneme ulaştıklarında, rahim içi zar kalınlığının 5 mm ve altında olması halinde embriyonun rahime yerleşme şansının bulunmadığını ortaya çıkmıştır. Kalınlık 7 mm’nin altında olduğunda hamile kalma durumunun düşük oranda gerçekleştiği, 7 mm’lik kalınlığa ulaştıktan sonra hamile kalma şansının kalınlık ile değişiklik göstermediği ve bir üst sınır bulunmadığı saptanmıştır. Endometriumun aynı dönemde üçlü çizgi (triple-line) denilen görünümünü taşıması kalınlıktan daha önemli bir bulgu olarak uzmanların karşısına çıkmaktadır. Ultrasonda üç katmanlı veya üçlü çizgi deseni, tüp bebek tedavisi süresince rahim içi zarının artan östrojen düzeyine uygun şekilde geliştiğini göstermektedir.
Bu konuyu okuyanlar bu konularıda okudular
Embriyonun rahime daha kolay yerleşmesi için öneriler
Tüp bebek tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Formu ile bize ulaşabilir ve daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.