Yumurta rezervi azlığında tüp bebek tedavisi nasıl yapılıyor?

Yumurta rezervi azlığında tüp bebek tedavisi nasıl yapılıyor?
Tüp bebek tedavilerinde kadına yapılan tahlillerden sonra yumurta rezervi azlığı gibi umut kırabilen bir sonuç çıkabiliyor. Böyle bir durumda neler yapılıyor, doktorlar nasıl bir tedavi uyguluyorlar. ? Bu soruların yanıtını Bursa Acıbadem Tüp Bebek Merkezi Başkanı Prof.Dr.Şahin Zeteroğlu verdi.
Şahin Bey ,Yumurta rezervi azlığında tüp bebek tedavisi nasıl yapılıyor?
Yumurta rezervi tüp bebek tedavisinde sonrasında aldığımız sayısın arzu ettiğimiz sayının altında kalması diyebiliriz.Bu aslında direk gebeliği gösteren bir durum değil .Kastettiğim 20 yumurta alıp gebelik elde edilemezken iki yumurta aldığınız bir hastada pekala ikiz gebelikte elde edebiliyorsunuz. Ama toplamdaki gebelik oranlarına baktığımızda over rezervi ne kadar yüksek olup ne kadar yumurta alabilirsek ki bunu optimum sayıda kalmamız gerekiyor başarı şansı artıyor. Ancak az yumurtası olan over rezervi düşük olan hasta gebe kalmayacak gibi bir anlam çıkarılmıyor.Hastanın özelliklerine göre bekleyen antral folikül sayısına göre o hastalarda bir protokolün belirlenmesi gerekiyor. Genellikle uygulanan ortanın üzerinde yüksek dozda tedavilere başlamaktır.
Bunda da hastanın cevabını öne çıkartmak gerekir eğer bu yüksek doza iyi cevap veriyorsa ki bunda da aslında eski kadar 450-600 gibi dozlar kullanılmıyor. 300-375 gibi nispeten orta hafif dozlar kullanılıyor. İyi cevap veriyorsa aslında ilk etapta bu şekilde tedaviye gitmek gerekir.
Ama alternatifleri bu şekilde arzu ettiğimiz kriter ve sayıda yumurta elde edemiyorsak veya mini doz veya minimal dozlar ivf tedavileri veya onunda alternatifi olarak hiç ilaç kullanmadan tamamen yani kadının doğal mestural periyodu sırasında ürettiği yumurtanın elde edilmesi gibi uygulamalarda yapılabilir.
Yumurta rezervini nasıl artırabiliriz o da çok önemli bunun için antioksidan dediğimiz hücre yaşlanmasını azaltan hücreyi destekleyen özellikle hücrenin yumurtanın mitokondrisini destekleyen ilaçlarda kullanabiliyoruz . Bazen 2-3 ayın ardından tedaviye almak daha fazla fayda sağlayabiliyor. Bir de son dönemlerde çok popüler olmaya başlayan bir yöntemimiz var; PRP dediğimiz .Yani kadından kendi kanını alıp platered dediğimiz hücrelerin saflaştırılıp konsantre halinde yumurtanın içerisine verilmesi .Bu da umut veren bir yöntem olarak yapılıyor.Kliniğimizde de yaklaşık olarak 6 aydır uyguluyoruz. Şu anda henüz evet herkese yapalım diyecek seviyede değil ama umut vadeden yöntemler arasında.
Teşekkür ediyorum.
Yumurta rezervi azlığında tüp bebek tedavisi nasıl yapılıyor? konusunu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler ;
Kadınlarda yumurta rezervinin azalması
Düşük over rezervi tedavisi var mı?
Tüp bebek tedavileriniz ile ilgili Prof.Dr.Şahin Zeteroğlu ‘na bu formla ulaşabilirsiniz raporlarınız ile ücretsiz ön görüşme yapabilirsiniz.