Erkek hormonları nelerdir, nasıl dengelenir?
Erkek hormonları nelerdir,nasıl dengelenir?
Erkek hormonları nelerdir,nasıl dengelenir? Hormon dengeniz için beslenme ve yaşam.Erkek Hormonları hakkında bilmediklerimizi burada tamamlamak istedik .Erkeklerde üreme ile ilgili hormonlar nelerdir ,nasıl dengelenir değerleri ne olmalıdır?
Hormon değerleriniz ölçüldüğünde bazıları eksik çıkabilir. Hormonları daha iyi anlama ve dengeleme konusunda buradan destek alabilirsiniz.
Erkek hormonları nelerdir,nasıl dengelenir?
Erkeklerde Testosteron Hormonu
Primer erkek cinsiyet hormonu değerlendirdiğimizde, bu kas kütlesi, erkek cinsel organlarının olgunlaşması, erkek ikincil cinsiyet özelliklerinin olgunlaşma, büyüme tamamlandıktan, sperm gelişimi ve libido gücü büyüme sorumludur.
Ergen bir erkekte olması gereken testosteron seviyesi 270-1070 ng/dl olmalıdır,
Testosteron eksikliği
Çoğu zaman azalmış cinsel dürtü, erektil disfonksiyon ve küçülen testisler olarak kendini göstermektedir. Diğer işaretleri sıcak basmaları ,enerji eksikliği, depresif ruh hali, konsantrasyon bozukluğu, uykusuzluk ve kuvvet kaybı olarak gözlemlenir
Yapılan araştırmalarda karbonhidrat yüksekliği ve şeker testesteron seviyesini düşürdüğü gözlenmiştir. Yüksek lifli gıdalar örneğin brokoli, brüksel lahanası, kara lahana, karnıbahar ve tahıl ürünleri gibi besinler tüketildiğinde testosteron seviyesi en uygun düzeyde tutulabilir..
Erkeklerde DHT ya da dihidrotestesteron hormonu
Bu hormon erkek genital oluşumu ve olgunlaşması ile çok ilgilidir.
- Diğer hormonlara destek olan bir hormondur.
- Erkeklik hormonu grupları içerisinde yer alır.
- Saç dökülmesine sebebiyet verir.
- Sakallarda da incelmeler, kellikler görülebilir.
- Akneye sebep olur.
DHT eksikliği genellikle önce ve ergenlik döneminde erkeklerde fark edilir. Gelişmemiş dış genital organlara sahip erkeklerde genellikle DHT eksikliği vardır. Yetişkin erkeklerde DHT eksikliği aynı zamanda kısırlığa yol açabilir.
Erkeklerde Östrojen ve Progesteron:
Her iki kadın seks hormonları olarak kabul edilir olsa da, onlar erkeklerde de mevcuttur. Östrojen, sperm olgunlaşması ve libido düzenlemeye yardımcı olur. Progesteron, östrojen erkeklerde östrojen seviyelerini dengeler.
Östrojen veya progesteron eksiklikleri benzer yollarla kendilerini tezahür edebilir. Depresyon ve libido kaybı ya dengesizlik oluşabilir. Östrojen eksikliği kemik yoğunluğu, ya da deri pigmentasyonu değişikliklerin bir kaybına neden olabilir. Progesteron eksikliği saç dökülmesi, kilo alma ve jinekomasti (erkeklerde meme büyümesine) neden olabilir.
Erkeklerde östrojen 10-130 pg/ml nin altında olmalıdır.
Erkek hormonları nelerdir, nasıl dengelenir? konusuna devam ediyoruz.
Erkeklerde Prolaktin:
Yaygın olarak kadınlara atfedilen bir başka hormon olan prolaktin, erkeklerde de bulunur.Erkeklerde, vücudun bağışıklık yanıtında önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir, ancak prolaktin erkek vücudu için hayati olduğuna dair hiçbir gösterge yoktur.
Aşırı prolaktin erkekler testosteron üretimini önleyebilir. Prolaktin eksikliği konusunda da herhangi bir kesin olumsuz etki gözükmemektedir.
Erkek Hormon takviyesi
Hormon kremleri ve hapları genellikle erkeklerde sık görülen hormon dengesizliklerinin bir kısmına çare olabilir.Testosteron erkek hormonu olarak reçeteli satılır .Doktorunuz gerekli olan miktarı belirleyip yazacaktır. Kendi başınıza hiçbir zaman hormon takviyesi yapmamalısınız.Mesela DHT eksikliğinin tedavisi dikkatli kullanılmazsa saç dökülmesine neden olabilir.
Prolaktin inhibitörleri B kompleks takviyeleri ile düşürülebilir.
Erkek Hormonlarınızı dengelemek için en iyi seçim iyi bir diyet ve sağlıklı yaşam tarzıdır.
Dengeli beslenme erkek hormonları düzenlemek için en iyi yoldur sağlıklı bir diyet ile hormon dengesizliklerinin tedavisine büyük destek verebilirsiniz. Et ve hormon üretiminde enerji ve destek sağlayan karbonhidratlardan bol yemeniz önerilir.Lif bakımından zengin tahıl gibi omega-3 yağ asitleri ve düşük yağlı etler ,zengin deniz ürünleri, diyetiniz için en iyisidir. Halsizlikle mücadele etmek ve hormon üretiminizin dengesi için buna neden olabilecek, şeker, kafein ve aşırı sütten kaçınmanızı öneririz.
İyi dengelenmiş bir beslenme tarzı kadın ve erkek cinsiyet hormonları iyi yönde etkiler.
Vücudun tüm hormonları yağsız et, kepekli tahıllar, bol sebze ve meyveden yararlanmalıdır.Soya tiroit hormonunu etkileyebilir .Hipotiroidizm muzdarip olanlar, tiroid hormonu eksikliği nedeniyle soya alımını sınırlamalılar .
İyot düzeyinizi dengeleyin. İyot tiroid hormonu sentezinde yardımcı bir mineraldir.İçinde İyot önemli seviyelerde olan yiyecekler, patates, kızılcık, yoğurt, çilek ve süttür.. Eğer hipotiroidi varsa, daha fazla iyot yönünden zengin besinler yiyin. Eğer hipertiroidizm varsa, iyot yönünden zengin besinleri sınırlayın.
Karbonhidratı beslenme düzeninize orta karar bir düzen tutturarak ekleyin.Çünkü karbonhidratlar vücudunuza enerji sağlayabilir ama vücudun ürettiği insülin hormonunun ve kan şekerinin de dramatik bir şekilde artmasına neden olur..
B5 vitamini ile melatonin hormonunuzu geliştirin. B5 bakımından zengin besinler süt, yoğurt, yumurta ve balık bulunur. Bu besinlerin içinde aynı zamanda melatoninin içindeki serotonini dönüştüren triptofan maddesi çok yüksektir.
Bol Egzersiz Yapın vücudunuzun bütün hormonlarını ikaz edin..
Kuvvet kaldırma gibi direnç egzersizleri düzenli yapıldığında rutin testosteron üretimini artırma yeteneğine sahiptir.Spor pozitif bir ruh hali oluşturmaya çok yardımcı olur .Egzersiz yapıktan sonra vücut endorfin salgılar, dopamin ve serotonin, endokrin ve hatta insülin gibi hemen bütün hormon sistemlerinize gerekli uyarılar gider.
Beyler sakin olun yoksa stres vücudunuza kadın hormonlarını yükler
Bu biraz tehdit gibi oldu ama ne yazık ki araştırmacılar bunu tespit etmiş. Bize de söylemesi ve sizi ikaz etmesi kalıyor. Erkeklerde stres düzeyleri yükseldikçe testosteron hormonunu östrojene dönüştüren kortizollar oluşmaktadır . Sonuç kadın seks hormonunun aşırı yükselmesi ,erkek seks hormonu ciddi azalmasına neden olmaktadır.
Erkekler sperm sağlığı için bol giysiler giymeli.
Iç çamaşırı ve pantolon de dahil olmak üzere giysileriniz gevşek olsun Bu özellikle önemlidir. Çok sıkı çamaşırlar mevcut sperm yok eder ve sonuçta sperm sayısını azaltabilir. Aynı zamanda en hassas bölgenizde istenmeyen ısı ya neden olup spermleri öldürürler.
Melatonin hem hanımlar hemde beyler için çok önemli bir hormondur.Vücut ve ruhsal dengeniz için önemlidir.
Uyku hormonudur ve üretimi uykunuzu düzenler
Melatonin hormonu uyku döngünüzü etkiler. Bu nedenle çok önemlidir. Seratonin de mutluluk hormonudur. İyi bir uyku mutluluk hormonlarınızında çalışmasını sağlayacaktır. Bunlar birbirlerini tetikleyen hormonlardır. İyi bir Uyku için parlak ışıklardan kaçının. Karanlık uykuya kolay dalmanıza neden olduğu gibi, melatonin hormonunun üretim yapabilmesini sağlar. Melatonin hormonu ışıkta üretim yapmaz. . Yatma için düzenli bir yatış saati belirleyin .Rutin bir uyku vaktiniz olduğunda vücudunuz sırayla dinlenme ve melatonin üretimi için düzenli sinyaller vermeye başlayacaktır.
Testesteron hormonu için gece uykunuzu tam alın.
Çoğu testosteron Uykunun REM döngüsü sırasında üretilir. Testosteron seviyelerini stabilize etmeye yardım edebilir daha uyurken gibi az uyuyan testosteron bir düşüşe neden olacaktır.
Tiroid tedavisi hakkında bilgi edinin.
Hipotiroidizm sorunu olanlar tedavi olma konusunda mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar Hipotiroidi kas güçsüzlüğü, kabızlık, yorgunluk, yüksek kolesterol, eklem ağrısı ve depresyona neden olabilir.
Doktorunuza danışın.
Şiddetli erkek hormon dengesizliği doktor tarafından reçeteli olarak hormon replasman tedavisi ile tedavi edilmesi gerekebilir. Testosteron enjeksiyonları erkek hormonları dengelemek için kullanılan en yaygın şeklidir. Testesteron hormonları belli dönemlerde seviyeleri kontrol edilerek bu ilaçlar kullanılır. Tedavileri seviyelerine göre uzun yada kısa dönem olabilir.
Bizi Facebook’ tan da takip edebilirsiniz.
Bu konuyu okuyanlar aşağıdaki konuları da okudular.
Sperm ve Morfoloji sayfası
Erkek kısırlığının nedenleri
Azosperm tedavisi
Tese ve mikrotese Tedavileri
Erkekte Hormonsal Nedenler
Erkekte Varikosel Tedavisi
Erkek Kısırlığında genetik sorunlar
Tüp bebek tedavisi öncesi spermlerin güçlenmesi için beslenme
..
Erkek kısırlığı konusunda tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Formu ile bize ulaşabilir ve daha uygun Koşullarda tedavi olabilirsiniz.