Düşükler neden olur?
Düşükler neden olur?
Düşükler neden olur? Gebeliğin 20. haftasından önce olan gebelik kayıplarına düşük adı verilir. Düşüklerin çoğunluğu, 1. trimester denilen gebeliğin ilk 12 haftasında meydana gelir. Gebeliğin 12-20. haftasi arasında olan düşüklere 2.trimester düşükleri veya geç düşükler denir.
Düşük doğal aolark nadir bir hadise değildir. Klinik olarak tespit edilen, yani ultrasonografide gebelik kesesi görülen tüm gebeliklerin %15-20’si düşükle sonlanır. Gebeliğin ilk 12 haftasında bebek kalp atımı görülen gebeliklerde düşük oranı % 5-10’a düşer. Ne varki, canlı bir fetus varlığında vajinal kanama olmuşsa düşük riski % 20’ye yükselir. Anne-baba yaşı ilerledikçe düşük riski yükselir, özellikle kadının yaşı 35 üzeriyse risk daha belirgindir.
Düşük Nedenleri:
1) Genetik nedenler: Genelde erken düşük sebebidir
2) Hormonal nedenler: Genelde erken, bazen de geç düşük sebebidir.
3) Enfeksiyonlar: Erken veya geç düşük sebebidir
4) Bağışıklık sistemi (Immunolojik) ile ilgili nedenler: Erken veya geç düşük sebebidir
5) Rahim şekil bozuklukları: Erken veya geç düşük sebebidir
6) Rahim-ağzı yetmezliği: Geç düşük sebebidir
7) Annenin hastalıkları: Erken veya geç düşük sebebidir.
Kanama
Gebeliğin 20. haftasına kadar herhangi bir dönemde kanama olmasına “Düşük tehtidi” adı verilir. Kasık ağrısıyla beraber seyretmeyen, hafif kırmızı veya kahverengi kanamalarda, yapılması gereken en önemli şey, telaşlanmadan kesin yatak istirahatine geçmek ve hekimle iletişime geçmektir. Bu kanamalar, eğer bebek canlı ise, çoğunlukla yatak istirahati ile kontrol altına alınır ve zarar vermez. Kanama bol ve pıhtılı geliyorsa, kramp şeklinde kasık agrısının da eklenmesi çogunlukla düşük olacağının habercisidir ve hemen hekime veya bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bu arada görünmesi beklenen dönemde bebek kalp atışı saptanmamışsa, bu da düşük olacağını gösterir.
Missed Abortus
Tanım olarak, bir fetusun rahim içerisinde 8 haftadan fazla bir süre farkedilmeden ölü olarak kalmasına “Missed Abortus” denir. Bugün yanlış olarak, fetusun kalp atışının görülmediği “Anembryonik Kese” veya görüldükten sonra ölmesine de Missed Abortus tanısı konulmaktadır. Bunlar gerçek Missed abortus değildir. Missed abortusun önemi, bebek 8 haftadan fazla bir süreç ölü olarak rahim-içinde kalmışsa, kan pıhtılaşmasında bozukluğa yol açarak hayatı tehtid eden ciddi kanamalara yol açabilmesidir.
Kan Uyuşmazlığı ve Akraba Evlilikleri Düşüğe Neden Olur Mu?
Kan uyuşmazlıklarından, RH uygunsuzluğu olgularında, bebek etkilendiği nadir durumlarda, geç düşükler gerçekleşebilir veya ölü doğuma yol açabilir. ABO Grup uyuşmazlıklarında ise sadece istatistiksel olarak düşük oranı biraz daha yüksektir, ancak direkt olarak bir düşük sebebi değildir.
Antifosfolipid Sendromu Düşüğe Sebep Olur Mu?
Immunolojik yani bağışıklık sistemi ile ilgili düşüğe sebebiyet veren durumlardan biri de “Antifosfolipid Sendromu”dur. Bu durumda, annede kan pıhtılaşmasını etkileyerek plasental damarlarda daralma ve tıkanıklığa yol açan birtakım antikorlar kanda dolaşırlar.
Rahim Ağzının Açık Olması Kişisel Yapıyla Mı İlgili Yoksa Gebeliklerde Mi Oluşuyor?
Rahim ağzı yetmezliği çoğunlukla kişisel yapıya bağlıdır. Rahim agzi kısa olan, doğuştan veya sonradan olma bir nedenle rahim ağzı kanalı gevşek olan kişilerde gebeliğin gerçekleşmesi ve rahimin genişlemesiyle rahim ağzı erken olarak açılmaya başlar ki, bu da geç düşüklere veya erken doğumlara neden olur.
Hormonal Nedenler Düşüge Sebep Olur Mu?
Vücuttaki birçok hormon yumurtalıkların çalışmasını etkiler ve anormal bir hormonal tablo düşüklere yol açabilir. Yumurtlama ile direkt olarak ilgili hormonlarda düzensizlikler veya anormallikler düşük sebebidir. Yaşa bağlı yumurtalık hormonlarında değişmeler, luteal faz defekti denen progesteron hormonu eksikliği, Polikistik Over Sendromu denen erkeklik hormonlarında artma ve adet düzensizlikleriyle seyreden durum , Prolaktin denen süt hormonu yükselmesi, tiroid bezinin yetersiz veya aşırı çalışması, şeker hastaliğı gibi, daha birçok hormonal nedenlere bağlı olarak yumurtlamanın zayıflaması düşüklere neden olur.
Düşükte Genetik Nedenler
Erken düşüklerin çogunluğu genetik sebeplerden oluşur. 1. trimester düşüklerinin ortalama %60’ında genetik nedenler rol oynar. En sık görülen de kromozom sayı anormallikleridir. Genetik nedenlerin birçoğu o gebeliğe mahsus ve tesadüfidir. Arka arkaya olan ikiden fazla sayıdaki düşüklerde çiftlerin kromozom analizi yaptırması tavsiye edilir.
Bağışıklık Sistemiyle İlgili Nedenler Düşüğe Neden Olur Mu?
Bağışıklık sistemiyle ilgili iki ana problem düşüğe neden olabilir. Birincisi yukarıda da belirttiğim gibi Antifosfolipid Sendromunda görülen ve kan pıhtılaşmasını etkileyen antikorlardır. İkinci neden olarakta, annede gebeliği yabancı bir doku olarak görmeyip koruyan bağışıklık mekanizmalarındaki bozukluklardır.
Rahim Anormallikleri Nelerdir
Rahim anormallikleri doğumsal veya sonradan olma olabilir. Doğumsal anormalliklerde, rahimin anne karnındayken gelişmesi sırasında bir bozukluk olur ve rahim gelişmeyebilir ya da kısmen veya tamamen ikiye bölünmüş olabilir. Bunun derecesine bağlı olarak rahimin genişleme kapasitesi azalıp, gebeliği taşıması şansı azalabilir. Myom gibi rahim şeklini bozabilen nedenler ise sonradan oluşur. Bazı myomlar konumları itibariyle gebeliği engelleyebilir veya düşüklere yol açabilir.
Çocuk İstiyorum
Bizi instagramdan ve facebooktan da takip edebilirsiniz.
Düşükler neden olur? konusunu okuyanlar aiağıdaki konuları da incelediler
Tekrarlayan gebelik kayıpları -Düşükler
Embriyo ve fetüs ilk andan itibaren iletişim mi istiyor? Düşüklere karşı yapılan çalışmalar
Tüp Bebek Tedavisi ve Düşükler
…Düşük nedenleri ve tüp bebek tedaviniz için Çocuk istiyorum formu ile bize ulaşabilirsiniz.