Çocuk sahibi olmada çevre etkisi ne kadar?
Çocuk sahibi olmada çevre etkisi ne kadar?
Sosyal medya gruplarımızda 230 arkadaşımızın katılımıyla bir anket çalışması yaptık.
Çocuk sahibi olmada çevre etkisi ne kadar? diye sorduk ve biraz ayrıntıya girdik tabi..
Bebeğinizin olmasına karar verirken bu konuda çevrenin etkisi oldu mu? ailenin, kayınvalde, kayınpeder, görümce “e hadi artık ” deyip çiftin kararlarını hızlandırdılar mı?
Gerçi soruları Evet/ Hayır diye sorduk ama gene de mutlaka yorum istedik ve işin içinde olanlar yazdıklarıyla bizi duygudan duyguya sürüklediler.
Her evli çift bir müddet sonra çocuk sahibi olmak ister elbette . Akrabalarda bunu sevgiyle desteklerler ama iş her zaman rast gitmiyor. Maddi imkanla işin içine girince, bu işin tedavi ile olması gerekince çiftlerin çevresi istekte kalıyor, maddi desteği çoğu zaman hiç göremiyebiliyorlar.
Çevrenin etkisi ile anne baba olmaya kalkanlar daha çok olur diye umuyordum ama kendi başına karar verenlerin daha çok olması beni biraz şaşırttı gene de çevrenin etkisi ile çocuk sahibi olmaya karar verenler de hiç az değil. Aferim en azından demek ki çiftler dışarıdan gelen etkilere artık kulak tıkayabiliyorlar.
Ankete 230 kişi katıldı.
Çevre etkisi olmadı diyenler 141 kişi
Çevrenin etkisi oldu diyenler 89 kişi
Hadi çocuk olsun deyip iş tedavi kısmına gelince ortada bırakıldıklarını düşünen bir grup var. 38 arkadaşımızda bu duruma dikkat çektiler.
Bir sorduk gene bin ah işittik. İyisinden başlayalım ;
Çevre Baskısı Manzaraları
Çevre baskısı bazen iyi şeylere de neden olabiliyor;
–“Bu kadar üstüme gelmeselerdi tedaviyi 8 yıldan sonra bir noktada bırakabilirdim” diyor ikiz annesi bir arkadaşımız.
Çevrenin bu tedaviler hakkında bilinçsiz olması ve kulaktan dolma bilgilerle çiftleri karmaşık duygulara süreklemesi de çok olağan durumlardan ;
Çiftlerin harcadıkları paraları sayanlar ;
Tedavi görüyorsun olmuyor, masrafa üzülüyorum” diyerek çiftlerin kendi ödedikleri paraya acıyanlar , yaşanan her tedavi sonrası negatif gibi koca bir boşlukla evine dönerek günlerce kendine gelemeyelerin yıkımını iki katına çıkarabiliyorlar.
****
Tüp bebek masrafını çiftlerin kafasına kakarak bir de hamile kalırsa sezeryan ne kadara çıkabilir diye araştırarak çiftin moralini bir kat bozanları henüz saymıyoruz..
Bu yaştan sonra çocuk bakmak zor boş ver tedaviyi
İleri yaş tedavilerde çiftlerin tüp bebek tedavisi sayısını takip edip birkaç tedaviden sonra psikolojik baskı yapıp bırakmaya zorlayanlara da bu arada yer vermek gerekiyor. Öyle ki çiftler bu defa tepki almaktan korktukları için yeniden başlamaya çekiniyorlar.
Ne olursa olsun sonuç bekleyenler ;
Çocuk baskısı yaparken
– Doğur da “Ne şekilde olursa olsun mutlaka doğur “diyip “insanı çıkmaza sürekleyenler de olmamış değil…
Herkes işini biliyor siz bilemiyorsunuz lafıyla adeta kafa tokuşturanlar;
– Malesef karışan çok oldu “Falancanın cocuğu olmuş bak ,Aaa bak suna daha yeni evlendi hamile kalmış herkes işini biliyor kızım ” oooooo hangisini sayıcaksın ki…. Dolu bıktım aslında laflardan duymaktan işte ne bileyim ..İştesi var…. İnşallah tek istediğim olsun ki ALLAH ‘ın izni ile hiç olmassa çeneleri kapanır.
”Tedavi neden olumsuz oldu?”sorusuna ne cevap verilecek.?
Tüp bebek sonucu hamilelik yaşayıp sonra düşükle sonuçlananlar daha çok depresyona giriyorlar. Hamileliğin ne olduğunu yaşayıp kaybetmek hem vücut hem de duygusal açıdan daha kaldırılamaz bir duygu oluyor.
Yakın çevreye ”Tedavi neden olumsuz oldu?” sorusuna mantıklı cevaplar veremedikleri için depresyona girebiliyorlar.
Kendiliğinden tedaviyi bırakanlar ;
Aileler desteklese bile tedavilerin sonuçlanmaması da bir çok çifti olumsuz etkileyip tedaviyi bırakmasına neden olabiliyor.
-Artık istemiyorum çocuk alıştık bu duruma..Esimde bende…Belki psikolojiktir ama doktorlar deseler ki “Kesin çocuk olacak “ gene de istemiyorum.O derece artık. Bıktım gitmek de doktor lafını duymak da istemiyorum.O kadar soğuduk ki hastanelerden normal hastalıklarımıza da gidemez olduk. Nasıl bir hisse çözemedik korku mu nefret mi?
–Asla kimse demedi tamamen bizim fikrimizdi. Bizi doktorlar bıktırdı zaten maddi olarak da bıktık psikolojik olarak da .Her şeyin hayırlısı olsun diyoruz.
–13 sene oldu .Evlendigimiz günden itibaren istedik hep, ama ne bilelim bu kadar yorulacağız, bu kadar yıpranacağız ,ama nasip değilmiş bebeğimiz olmadı.Zaten hem maddi hem manevi yıprandık ve bıraktık.
Ne olursa olsun devam edip sonuç bekleyenler
-Evlendiğimiz günden itibaren çok istedik anne baba olmayı ama bilmiyorduk ki daha çok bekleyeceğimizi.11 Yıl savaş verdik bu uğurda maddi manevi çok yıprandık ama çok şükür ki rabbime 12. Yılımızda yavrumuza kavuşmak için gün sayıyoruz.
Mutlaka deneyin diyip işin maddi kısmına hiç deyinmeyenleri en sona bıraktık.
Tüp bebek tedavileri belli bir maliyet getiren tedaviler. Bebek için çok ısrar gören çiftlerin sıra işin tedavi boyutuna geldiklerinde yalnız bırakılmaktan oldukça sikayetciler. Bu nedenle tedavilerini yarım bırakmak zorunda olanlar tedavide negatif olanlar kadar manen yıpranıyorlar. Bu durumda olanlar hiç de az değildi.
– Maddi anlamda kandırdıkları için 2 kez kalkıştık tedaviye hep yarim kaldı ve bizimde imkan olmadığı için artık bizde bıraktık ..
-Gidin deneyin diyorlar ama maliyetten kimsenin haberi yok.
Anketimize katılan tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ederiz.
Aliye Sibel Tuzcu
Bizi facebooktanda takip edebilirsiniz.
Çocuk sahibi olmada çevre etkisi ne kadar? konusunu okuyanlar aşağıdaki konuları da okudular;
Tüp bebek iğnelerini nasıl yapıyorsunuz?
Tüp Bebek Tedavinizi Saklıyor musunuz?
Tüp bebek öncesi bitkisel tedavi
Engelli bir bebek doğurmayı seçme
Tüp bebek maliyeti nasıl karşılanıyor?
Hastaların tüp bebek Tüp bebek merkezlerinden beklentileri
Bu konuyu beğendiyseniz sizde yorum yazarsanız çok seviniriz.
.
Tüp bebek tedavileriniz için Çocuk İstiyorum formu ile bize ulaşabilir ve tedaviniz için indirim alabilirsiniz. Çider Derneğinin hizmeteri ücretsizdir.