Tüp bebekte OHSS olursa, tüp bebekte bebe aspirini, co-kültür gerekli mi , FSH etkisi ,Tüp Bebek Tedavilerinde Hasta Soru ve Doktor Cevapları -81-
İmplantasyon tüp bebek başarısızlığı neye bağlıdır. ? OHSS (Tüp Bebek Tedavilerinde Yumurtalık Hiperstimülasyon Sendromu) her tüp bebekte olur mu? hamilelik testleri düşük çıkınca tekrar yapmalı mıyım? Co-culture ne gibi fayda sağlayabilir? FSH ın yüksek çıkması tüp bebek tedavisini nasıl etkiler? tüp bebekte bebe aspirini nedir? Morfolojinin embriyo kalitesine etkisi nedir? Tüp bebekte her protokol her hastaya uygulanabilir mi? Tüp bebek tedavisi aşamasında ovulasyonu desteklemek için muadil ilaçlar kullanılabilinir mi? Tüp bebek tedavisinde kaç embriyo tutunduğu kaçıncı hafta görülebilir ? tüp bebek tedavisi sonrası kaçıncı hafta kalp atışı duyulabilir.? Bu soruları doktorlarımız bu bölümde sizin için cevapladılar..
Soru: Doktor bey bizim sorun biz 9 ay önce tüp bebek yaptırdık 3 tane transfer oldu. 1 tane tuttu. 13-14 günlükken karnımda şişme oldu. Doktor dilinde OHSS (Tüp Bebek Tedavilerinde Yumurtalık Hiperstimülasyon Sendromu) olmuşum hastanede yattım daha sonra iyileştim 1 hafta sonra kanamam geldi, o da geçti. 1 hafta sora bebeğimin kalp atışlarını dinledik. 2,5 aylık oldu, 2 hafta sonra karnımda öldü. Eşim ayrıca TESE oldu. Benden 22 tane yumurta toplanınca yetersiz geldi sanırım bir de eşimi ameliyat eden doktor bir daha ki sefere denemeyin demiş ne yapacağımızı bilmiyoruz.
Cevap: Tekrar denemenizi öneririm. Yumurtlama tedavisinin dikkatli yapılması lazım. Ayrıca belki sadece 2 embriyo yerleştiririz ohss için genetik tanıya gerek yok.
Soru:Transferimin 9. günündeyim. 8. günümde bana yapılan e2 ve progesteron testleri düşük çıktı. 43 ve 34. Moralim bozuldu. 12. güne kadar yükselme şansım var mı? Gerçekten moral bozukluğu yaşıyorum 10 günde yine yapalım diyor hastane. Gerek var mı tekrar bu testlere yoksa 12. günü mü bekleyeyim?
Cevap: Transfer sonrası 12 gün tekrarlıyoruz eğer yükselmeye devam ederse umutlu olun gebelik kesesi görülünce tam rahat edilebilir ama düşük şansı her zaman var.
Soru: Neden iki embriyo birden? Eşimde şekil bozukluğu var. İstanbul’daki doktorlar genetik tanı yaptırmamızı ve tese ameliyatı mikroskop altında yapılmasını öneriyorlar ama ben Manisa’dan yazdığım için İzmir’de yaptırdık
tüp bebek tedavimizi. Siz ne önerirsiniz?
Cevap: Dış gebelik şansını azaltmak için belki laparoskopi önerebiliriz. Laparoskopi sırasında gerekirse tüplere cerrahi müdahale yapılır.
Soru: Bana 5 kere tüp bebek tedavisi IVF uygulandı her defasında embriyo elde ettik ve embriyonlar transfer edildi ama implantasyon gerçekleşmedi. Bu neden kaynaklanabilir? Son denemede genetik testler de yapıldı genetik bir sorun olmadığı ve sonraki denemelerde genetik teste gerek olmadığı söylendi. Co-culture ne gibi fayda sağlayabilir? Bundan sonra nasıl bir yol izlememizi önerirsiniz? 34 yaşındayım.
Cevap: 34 yaşında 5 kez başarısızlık şanssızlık ama nedenlerini iyi incelemek lazım 6 ve 7. denemede gebe kalan hastalar var.
Soru: İmplantasyon tüp bebek başarısızlığı neye bağlıdır. ?
Cevap: İmplantasyon başarısızlığı eğer uterusta bir patoloji yoksa ki bu histeroskopi ile anlaşılabilir onun dışındaki nedenler genetik veya kalitesiz embiryo nedeniyleydir.
Soru: 28 yaşındayım. Bana reglinin 3.günü yapılan fsh testlerinde sayı biraz üste çıktı. Degerin 1-10 arası olması gerekirken benim 10.02 çıktı FSH ın yüksek çıkması tüp bebek tedavisini nasıl etkiler? Bu test sonucu değişken midir?
Cevap: FSH nin 10.2 çıkması gebeliğin izi olumsuz etkilemez endişelenmeyin.
Soru: Tüp bebek tedavisinde kaç embriyonun rahimde tutunduğu kaçıncı hafta görülebiliyor ve kalp atışları kaçıncı hafta duyuluyor?
Cevap: 4-5 hafta arası gebelik kesesini görürüz kalp atışlarını ise 6-7 hafta arası görürüz.
Soru: Tedavi aşamasında ovülasyonu desteklemek için birbirlerinin muadili olan Gonal_f , Menegon , Humegon ,Pergonal vs. gibi ilaçlar karışık olarak kullanılabilir mi? Alınması gereken (Doktorun önerdiği) dozda muadili her ilaç kullanılabilir mi? Doktorların tek bir ilaç üzerinde diretmelerinin bir anlamı veya faydası var mı?
Cevap: Tek bir ilacın anlamı yok kombine kullanılabilir.
Soru: Doktor bey, kısa protokolle uzun protokolun süre dışındaki farklılıkları nelerdir? Yumurta sayısında ve kalitesinde farklılık olur mu? Her iki protokol de her hastaya uygulanabilir mi, belirleyici etkenler nelerdir?
Cevap: Uzun protokoller tercih ediliyordu gebelik açısından daha iyi diye yaşlı veya yumurtası az kadınlarda kısa protokol yaparız ama şimdi artık antagonist uyguluyoruz.
Soru:Tüp bebek den sonra bazı doktorlar bebe asprini veriyorlar, bazısı vermiyor bu konu da ne düşünüyor acaba?
Cevap: Bebek aspirini kanlanmayı arttırmak için veriliyor ama bilimsel olarak ispatlanmış değil.
Soru: 33 yaşındayım 2. mikrom da fsh 13 çıktı. Eşimde sperm 700.000’di antogenist protokol uygulandı ve 29 yumurta toplandı. Ancak 4 embriyo transfer edildi, sadece 1 tanesi 1.kaliteydi 12.gün bhcg testi 9.8 çıkmıştı. 3.mikro denemesinde şansımız olabilir mi? Eşimde morfoloji % 0 sperm kalitesinin embriyolara çok etkisi olmuş mudur? Ne yapabiliriz?
Cevap: 3. mikro denemesini muhakkak öneririm şansınız var.
…
Tüp Bebek Tedavileriniz için Doktor Danışma formu ile bizimle iletişim kurabilir daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.