Tüp Bebek  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Online Doktor Sohbetlerinden Seçilmiş Soru ve Cevaplar

Soru: Daha önce 2 başarısız mikromuz var.Prolaktın yüksek(hipofizde tümör var 3mm)İlaçla mikto öncesi düşürdüler.Sürekli ilaç kullanıyorum. Şu an göz sinirine baskı yapmıyo. Tekrar mikro denemeyi düşünüyoruz. Eğer gebelik oluşursa ilacı keseceklerini söylediler, bu da tümörün büyümesi demek. Oluşan gebeliğe ve benim sağlıma zarar verirmi. Bu konudaki düşünceniz nedir. Tümörün büyümesi gebeliğe ve sağlıma zarar verir mı?

Cevap: Tümör biraz büyürse de sorun değil. Şu anda ilacınızı kullanmaya devam edin. genellikle zarar vermez.

Soru: Bir defa mıkroenjeksıyon yapıldı.dollenme 3 yumurtada oldu. onlarda saglıklı degıldı. 2 kez aynı sey olursa spermı yumurtayı dolleyememe durumunun soz konusu olacagını soyledıler.2 demene de sunuc alınamazsa mıkroenj ıle bebek sahıbı olamazmı

Cevap: Böyle bir şey denilemez birkaç denemede hiç döllenme olmazsa o zaman önemli

Soru: Pekı tuplerde bır kapalılık durumu olabılırmı?

Cevap: tüplerdeki kapalılıkla döllenmenin hiç bir ilgisi yok

Soru: Tüp bebek ıcın sadece usg yapıldı. ve esımın sperm sayısına bakılmıstı

Doktorun sorusu: ne için usg?

Hastanın Cevabı: usg bende bır sorun olup olmadıgı ıcındı

Doktorun Cevabı: Sperm kötüyse tüp bebek ve mikroenjeksiyon gerekebilir. sorunuza yanıt vermem zor

Soru: 2 defa küretaj geçirmiş bir kişinin adetleri 5 günden 3 güne indiyse bu ne anlama gelir. Küretaj sonrası yapılan tetkikler normalse HSG ve hormonlar bu bir problemmidir. Yaş 26

Cevap: Hayır bu bir problem değil.Gebelige engel olmaz.

Soru: Endo tedavisi sonrası normal yolla gebelik şansı 3-4 ay içinde % 60-70 denmişti fakat olmadı endonun yenilemesi % kaç acaba

Cevap: Endo hiç tekrarlamayabilir. Bunun için bir yüzde veremeyeceğim

Soru: 4,5 aylık iken düşük yaptım bir daha düşük olmaması için neler yapmam gerekiyor bu düşüğün sebebini ne olabilir Bu hamilelik micro ile oldu ilk denemede tutmuştu bilgi olarak yazıyorum size

Cevap: Bir daha düşük yapacaksınız diye bir sey yok Deniden deneyin.

Soru: Kalabilirsem bu büyük şans olurdu.

Cevap: Bir kez kalmışsınız moralinizi yüksek tutun

Soru: Fsh değerim 20 bu nedenle yeterli sayı ve kalitede yumurta elde edilemiyor.Bu tür srunlu hastalar için uygulanan farklı bir protokol varmı acaba?Son dr. Son kez bir kere daha denememi önerdi .daha önce 2 kez mikro yaptırdım.Her iki uygulamada da yeterli sayıda yumurta olmadı ilkinde 3 ikincide 2 her iki uygulamada da embriyo gelişti ama tutunamadı.Donör uygulama tavsiye edildi şu an kararsızım değişik önerilere ihtiyacım var galiba. halen düzenli adet oluyorum yasal olmadığını biliyorum. dışarıya nasıl yönlendirileceğiz onu bilemiyorum

Cevap: Fazla değişik öneri ne yazıkki yok. Donör en uygun seçenek. Doğal siklusunuz varsa deneyebilirsiniz. Kendi yumurtanızla ancak başarı şansı oldukça düşük Donör uygulaması Türkiye’de yasal değil. Yurtdışına doktorunuz sizi yönlendirebilir Düzenli adet görüyorsanız ilaçsız deneme yapabilirsiniz
 

Soru: Eşimde sperm tahlilinde yoğun aglütünasyon var dendi bunun tüp bebek olayında bir dezavantajı varmı? yani bizim için micro daha mı garantili olu? sizce

Cevap: İmmünoljik testler yapılabilir. Eğer çok yüksek çıkarsa mikroenjeksiyon gerekebilir Bazen iltihap varsa agglütinasyon olur onun da tedavisi kolay agglütinasyon varlığı tüp bebek şansını azaltmaz İmmünolojik neden varlığında micro avantajlı

Soru: Hocam, mikroenjeksiyon sırasında birçok kişide yumurta ve sperm kalitesi iyi olmasına rağmen, tekrararlanan başarısız sonuçları tıbbi açıdan neye bağlıyorsunuz? Embriyonun rahme tutundurmasını kolaylaştırmak için yapıştırma gibi bir yöntem geliştirilmiş. Başarıya bunun bir faydası olabilir mi?

Cevap: Tekrarlanan başarısız uygulamalar genetik nedenlerle olabilir. yapıştırma diye bir şey yok. Assisted hatching den söz ediyor olabilirsiniz yani embriyo duvarının inceltilmesi

Soru: Yok bu yeni çıkmış diye duydum .

Cevap: Böyle bir mediumdan bahsediliyor (,/yapıştırıcı henüz klinik uygulaması yok

Soru: İkinci mikro denememizi temmuz sonlarında yaptık ve negatif sonuçlandı. Çatlatma iğnesi yapılmadan iki gün önce E2 7600 seviyelerinde çıktı ve iki günü ilaçsız geçirdim. Sonraları 5000 seviyelerine indi,başarısızlığın bununla ilgisi olabilir mi?(Embriyolar oldukça kaliteli idi.) ikinci mikro denememizi temmuz sonlarında yaptık ve negatif sonuçlandı.Çatlatma iğnesi yapılmadan iki gün önce E2 7600 seviyelerinde çıktı ve iki günü ilaçsız geçirdim

Sonraları 5000 seviyelerine indi, başarısızlığın bununla ilgisi olabilirmi?(Embryolar oldukça kaliteli idi.)

Cevap: Yumurtalıklar uyarılırken E2 seviyesindeki düşmeler iyi değildir ancak başarısız sonucu tek başına açıklamaz.

Soru: Benim belimde son 3-4 aydır sürekli bir agrı var. yapılan rahim filmi sonucunda kanallarım tıkalı çıktı bu endometriosize bağlı tıkanıklık olabilirmi eger öyleyse laproskopi yapılacak açılma ihtimali varmı teşekkürler.

Cevap: Evet, tıkanıklık endometriyozis nedeniyle oluşabilir. Laparoskopide açılma olasılığı vardır ancak garanti verilmez.

Soru: HSG de arcuat uterus teşhisi kondu, ama lap. yapılmadı, eşimde de sperm yetersizliği söz konusu, acaba mikri da başarı oranı düşer mi? yada mikrodan önce herhangi bir cerrahi yapılması gerekirmi?

Cevap: Arcuat uterus mikroenj. nun başarısını olumsuz etkilemez. Tanı sadece arcuat uterus ise cerrahiye gerek yoktur.

Soru: Benim sorum eşimin perm sayısı 1milyon altıve spermlerde hareket yok şekil bozukluğu var varikosel amel. oldu sonuç değişmedi. herhangi bir tedavi yapmadık ilaç tedavisi mümkün mü ?

Cevap: Hayır. Böyle durumlarda ilaçla tedavi işe yaramıyor. Mikroenj. en uygun tedavi gibi gözüküyor.

Soru: Sperm sayım oldukça yüksek fakat hareket0 bir doktor çok katı olduğunu söyledi.

Cevap: Hareket oranı %0 ise canlılık testi yapılmalı. Yıkama sonrası jhareketlilik hala 0 ise ICSI uygulanmalıdır.
 

Soru: ICSI tam olarak nedir?

Cevap: Mikroenjeksiyon demek istedim. Yani tek bir spermin yumurta içine verilerek dölleme işlemi

Soru: Endometriyum kisti rahime kadar uzanıyorse mikrodan önce cerrahi müdahelke gerekir mi?Ameliyatan ne kadar süre sonra mikro yapılabilir?

Cevap: Edometriyoma 5 cmin üzerindeyse cerrahi uygulanabilir. Arkasından hemen mikroenjeksiyon (adetten sonra) planlanabilir.

Soru: Sperm testnde vitalite %65 yazıyor bu canlı spermler mi oluyor

Cevap: Evet. Bu iyi bir oran. Yıkama sonrası hareketliliğe göre tedavi yöntemi belirlenebilir.

Soru: Sperm hareketini engelleyen fonksiyonları nasıl teşhis edebilirim? varikosel amel. enfeksiyon tedavi gördüm bunların dışında.

Cevap: Yapılan sperm analizinde hareketliliğe bakmak yeterlidir. Fonksiyonları belirlemek çok özel ve pahalı testler gerektirir ki rutinde kullanılmıyor.

Soru: Benim sorum biz bir tanıdığa Amerikada spermleri güçlendirici ilaç getirmiştik bu ilaç onlarda etkili olmuş ama bayın yaşı 40 olduğundan son alınamamış böyle bir ilaç bize faydalı olur mu?

Cevap: Bayın yaşının 40 olması hiç bir sorun yaratmaz. Son çalışmalar eğer bir iltihap ya da hormon eksikliği yoksa ilacın faydasının olmayacağını bildiriyor. Bence bu bir rastlantı.

Soru: Fsh değerim 10.80 çok mu yüksek. normal yollarla hamile kalma şansım kaç olur

Cevap: Yaşınız kaç? Bu değer üst sınırda ancak kendiliğinizden gebe kalabilirsiniz. Ayrıca testin adetin 3. günü yapılmış olmalı.

Soru: yaşım 30

Cevap: Eğer test adetin 3. günü yapıldıysa gebe kalmak için çok vakit kaybetmeyin.

Soru: Dış gebeligin sonlandırılması amacıyla kullanılan metotrakset adlı ilacın bünye ye yada ilerdeki donemde gerçekleşecek gebeliğe olası komplikasyonları neler olabilir.?

Cevap: Metotreksatın gebeliğe olumsuz etkisi yoktur. Kullanılırken bazı yan etkileri olabilir ancak dış gebelikte kullanılan dozlar sorun yaratmaz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ