Mikrotese nedir? Nasıl yapılır?
Mikrotese nedir?
Tüp bebek tedavi içerisinde erkeklerin menisinde sperm olmasa da çocuk sahibi olmasına olanak vermiştir. Ancak bu işlemin yapılması, hastanın testislerinde sperm üretiminin az da olsa varlığını gerektirir. Yani spermlerin hastanın testislerinden elde edilmesi gerekir. Testislerden sperm elde edilmesi hastanın durumuna göre farklı metotlar uygulanarak yapılır.
Semen analizinde hiç sperm saptanmayan erkeklerde testis biyopsisi uygulanabilir. Bu işlemle sperm yokluğunun sebebinin ne olduğu ortaya konulur. Diğer bir deyişle bu yöntemle sperm yapılamadığı için mi semende görülemiyor yoksa tıkanıklık olduğu için mi semende görülemediği ortaya konulur.
TESE sperm yapımında şiddetli kusur olan olgularda testisin içindeki sperm üreten küçük odakları bulmak için başvurulan bir yöntemdir. Testisten birkaç odaktan birkaç milimetre boyutunda parçalar alınarak sperm varlığı araştırılır.
Mikrotese ise mikroskop altında sperm üretilen tüplerden sperm bulma işlemidir. Bu yöntemle tıkanıklığa bağlı olmayan yani sperm yapımında problem olan olgularda %36-%68 arasında sperm bulma şansı vardır.
Mikrotese yöntemi ile daha az testis dokusu ile her biyopside sperm bulma şansı artar. Yani klasik TESE işlemine göre bu şans daha yüksektir. Ayrıca diğer bir avantajı biyopsi yapılırken testis dokusu bölgesindeki damar yaralanmalarını en aza indirir ve küçük parçalarda embriyoloğun daha kolay sperm bulmasına yardımcı olur.
Kısa ve dar (Slip) tip erkek iç çamaşırlarının kısırlıkla ilgisi var mıdır?
Genel olarak kısa ve dar çamaşır giyen erkeklerde testislerde ısı artışı nedeniyle kısırlık oluşabileceği yönündedir. Ancak yapılan bir çok araştırmada değişik iç çamaşır giyme alışkanlığı olan erkeklerde sperm sayısında ve hareketliliğinde herhangi bir farklılık saptanmamıştır.
Sperm problemi olan erkeklerde Hormon araştırılmasının önemi nedir ?
Erkekte beyinden ve testisten (yumurtalıklardan) salgılanan hormonlar sperm yapımını etkileyen hormonlardır. Bu nedenle FSH, LH, ve Total Testosteron düzeyleri kontrol edilmelidir. Eğer Total testosteron düzeyi düşük LH ve FSH normal ise prolaktin düzeyini de kontrol etmek gerekir.
Hangi hormon sperm yapımı ile ilgili bilgi verir?
FSH özellikle sperm yapımı ile ilgilidir. Beyinden hipofiz bezinden salgılanır. Yükselmesi tıpkı kadınlardaki yumurta üretilmesi azlığı ve menopoza yakınlaşmayı yansıttığı gibi erkekte de sperm yapımı ile ilgili bozukluğu gösterir.
Normal sınırlarda olması, genellikle normal sperm yapımını gösterir. Ancak istisnai olarak FSH normal olup sperm yapımı bozukluğu da görülebilir. Ayrıca azoospermik hastalardaki deneyimlerimize göre FSH çok yüksek olsa bile mikroTESE’de sperm bulunabilmektedir. Günümüzde sperm yapımını kesin olarak gösteren herhangi bir kan testi bulunmamaktadır. Sperm yapım bozukluğuna bağlı azoospermide sadece TESE veya mikro TESE ile sperm araştırılması yapılarak testiste sperm yapımı olup olmadığından emin olunabilir.