lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Bebeğinizi Kaybetme Korkusunu Nasıl yenebilirsiniz.?

Bebeğinizi Kaybetme Korkusunu Nasıl yenebilirsiniz.?

Bebeğinizi Kaybetme Korkusunu Nasıl yenebilirsiniz.? Tüp bebek tedavisinden sonra bebeği kaybetme korkusu 

Soru: Ben 19+5 haftalık hamileyim‚ ama sürekli bebeğimi kaybetme korkusu ile yaşıyorum her şey de heyecan yapıyorum bu normal mi dır? bu arada 5 aşılama ve 4 mikroda hamile kaldım?

Cevap: Bunun normalliği şurada‚ tüp bebek tedavilerinde çok uzun uğraşlar sonucu ulaştığınız ve kaybetme riski olduğunu bildiğiniz bir duruma karsı kaygılanma tepkiniz doğal. Anormallik yasadığınız kaygının şiddeti yükselip günlük uyumunuzu bozacak hale geldiğinde baslar. Dediğim durumlarda çok yoğun‚ şiddetli‚ haftada 5-6 gün‚ günlük uyumu (ise odaklanma‚ çevreyle ılıksı‚ esle ılıksı‚ benlik algısı) bozduğu zaman bir uzmandan yardım almak gerekir.

Bebeğinizi Kaybetme Korkusunu Nasıl yenebilirsiniz.? Sinirli olmak unutkanlık yapar mı? Öfke kontrolsüzlüğü nedir?

Soru: Ben çok sinirli biriyim ne kadarda dr gitsem ilaç kullansam da geçmedi şimdi ilaçları bıraktım, çok sinirlendiğim zaman kendime zarar veriyorum ve aklımda ne varsa unutuyorum bu konuda dr bana yardım edemedi sizce ne yapmam gerek evet gittim şimdi evden çıkıyorum kimseyi görmek istemiyorum sinirlenmemek için kendimi dinlemeye çalışıyorum işten de çıktım. bu durum 5.6 senedir var, bu durum ben evlenmeden vardı. aile baskısı ailem pek iyi geçinemezdim. bu durum beni çok üzer ve sinir ederdi, eve bile gitmek istemezdim, şimdide ayni duruma düştüm, ne yapmam gerek?

Cevap: Bu konuda psıkoterapıye gittiniz mı hiç? O da isinize yaramadı sanırım. Öfke kontrolsüzlüğü sıkça yaşanan psikolojik durumlardan bir tanesi. kısının kendine ya da bir başkasına zarar verme ihtimali de yüksek olabilir. bu ne kadar zamandır yaşadığınız bir durum? 5 sene evvel sızın için çok önemli bir olay yasadınız mı? peki o halde‚ son 6 senedir yasadığınız aşırı öfkelenme durumu var‚ ailenizle yasarken de ortaya çıkmıştı ve Şimdi tekrar kendini gösteriyor.

Bu biraz daha geçici olmayan‚ uzun süreli ve kendini tekrar eden bir durum gibi. bu konuda alacağınız yardım da uzun sureli olabilir. sorunun neden kaynaklandığını bilmeden‚ araştırmadan öfke ile ilgili ne yapmanız gerektiğinizi söylemek zor. o yüzden bu konuda “davranışçı” yöntemle çalışan bir psıkoterapıste gitmeniz uygundur.

Aşırı sinirlilik hali unutkanlığa sebep olur mu?

Soru: Bu sıralarda çok çabuk sinirlenip ama kendimi çok sıkıyorum ve kasıyorum kendimi. bununla beraber de unutkanım aşırı derecede sinirlenmemek için sakın olayım diye ama kendime zarar veriyorum. Acaba bu unutkanlığa sebep mi? ve kendimi genellikle ifade de edemiyorum yer bu konuda yardımcı olur musunuz? Peki hocam bu unutkanlıklar neden kaynaklanıyor sebebi bu yani

Cevap: Kendinizi hangi konuda sıktığınızı hissediyorsunuz? söyle düşünün‚ üniversite sınavına hazırlanan bir çocuk aklında‚ “ben bu sınavda başarılı olamayacağım‚ olamazsam her şey çok kotu olur” gibi bir tutumla sınava girerse kaygısı çok yüksek olur ve soruları okurken bile yarısını anlayamaz. sızın durumunuzda aynı şeyi öfke olarak ortaya çıkıyor ama sinirlendiğiniz öfkelendiğiniz durum nedir? Öfkenin temel sebebi kısının kendini haksızlığa uğruyormuş gibi hissetmesidir.

Bir liste yapın‚ hangi konularda özellikle öfkeleniyorsunuz. karşılarına yazın olay sızı yüz üzerinden ne kadar öfkelendiriyor. bunları tespit ettikten sonra‚ olaylarla ilgili “hak” ölçeği olusturun‚ hangi olayda yüzde kaç hakkınız yenildi. bütün bunları yapabilir mısınız? Dikkat dağınıklığı teşhisiniz varmış‚ bunu uzmandan mı duydunuz‚ ilaç kullanıyor musunuz? Bu çok önemli‚ lütfen bir uzmana başvurmadan teşhis ve ilaçla ilgili kendi başınıza karar vermeyin.



Sevdiklerini kaybetme korkusu nasıl yenilir ?

Soru: Ben hep en sevdiklerimi kaybetme korkusu yaşıyorum mesela annemin yüzüne bakınca böyle içimde bir şeyler kopuyor daralıyorum ölürse ne yaparım diye eşimde öyle ve ailenin diğer fertlerine tabi yine öyle ama anneme bir başka annem çok sıkıntılı bir hayatı olmuş manevi açıdan ben bunu düşündükçe daha da üzerine düşüyorum. İçime kapandım iyice bu durum karşısında hiçbir şeyden zevk alamıyorum. ne bilim annem hemen yanına gidim bakim birde annemin kalbide rahatsız zaten diyorum bugün bir gidiyormuşum annem ölürse?

Cevap: Bu kaygılar çoğu zaman sebepsiz‚ kendiliğinden ortaya çıkan kaygılar olabiliyor. Şu an kalbinizi sıkıştıran‚ sızı heyecanlandıran düşünceler nedir aklınızdan gecen? Bu sızın için son derece sıkıntı veren bir durum anladığım kadarıyla. bu konuda size bireysel bir yardım almanızı öneririm. buradan aldığım bilgiler doğrultusunda verdiğim öneriler yetersiz kalabilir.

 

Çok teşekkür ederiz 

Aliye Sibel Tuzcu 

 

 

 

Tüp bebek tedavileriniz ve tedavi ile ilgili kaygılarınıza için uzman psikolog ile bize ulaşın
 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. gunes dedi ki:

    selam. ben son bir yilda piskolojim bozuldu. yalniz kalmaktan korkmaya basladm. yalniz kalirken sanki biri beni izliyor gibi dusuncesi doluyor icime tedirgin oluyorum.ve bu cogu zaman geceler oluyor. karanlik olunca korkularim cogaliyor. ne yapmam gerek bu konuda bana ne onerirsiniz .

  2. yonetim dedi ki:

    Merhaba çok geçmiş olsun. Size bir form linki verecegim lutfen onu doldurup yollarsanız Pskilog Melten Buyukerdogmus sizinle irtibat kuracak mail yoluyla yazısabilirsiniz.
    https://www.cocukistiyorum.com/psikolog-meltem-buyukerdogmus.html

BİR YORUM YAZ