lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Vajinismus nedir?

Vajinismus nedir?

Vajinismus hastalığı; ilişki sırasında ön sevişmede hiç bir sorun yaşamayan, hatta zevk dahi alan kadınlarda cinsel birleşme anı geldiğinde yaşadıkları istemsiz kasılmalar sonucunda penisin vajina içine girememesi veya son derece ağrılı, zor şekilde girmesi ile karakterize bir cinsel sorundur. Son zamanlardaki yeni bir görüşe göre de vajinismus, istenilse bile vajina içerisine parmak veya her hangi bir yabancı cismin girememesi, cinsel birleşmenin yapılamaması halidir.
İstemsiz vajinal kasılmalar sonucunda cinsel birleşme (penetrasyon) ya hiç olamamakta veya son derece ağrılı ve acılı bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Bazen de vajinaya penisin yalnızca uç kısmı girebilmektedir. Hatta bu şekilde çok nadir de olsa gebe kalan hastalar da olabilir.Cinsel ilişkide kasılmalar farklı düzeylerde olabilir…
Cinsel ilişkide özellikle vajinanın alt 1/3 kısmındaki kaslar kontrolsüz bir şekilde kasılmakla birlikte bu kasılmaya bacaklar, kalça, bel, sırt ve hatta vajinismus probleminin derecesine de bağlı olarak çene, ayak parmaklarındaki kaslar bile katılabilmektedir. Kasılmaların şiddeti vajinismusun da derecesini göstermektedir.Bazı vajinismus hastalarında kasılmalar kendilerinin bile fark edemeyeceği düzeydedir.
Vajinismus nedir?
Bir tanıma göre vajinismus hastalığı bir cinsel ilişki fobisi ve kaygı bozukluğudur…Vajinismus hastalığında kişinin ilişki sırasında kendisini kasması kendisini tehlikeden korumak için yaptığı refleksif bir harekettir.
Diğer bir tabir ile penisin vajinaya girme anında kişi kendisini istemsiz bir şekilde (refleks olarak) kasmaktadır. Bu nedenle vajinismus hastalığı psikolojide bir “kaygı bozukluğu” veya “cinsel ilişki fobisi” olarak da tanımlanmaktadır.
Vajinismus hastalığında cinsel ilişkide ağrı şartı aranmaz…
Vajinismus hastalığı, cinsel ilişkide ağrı problemi, cinsel ilişkiye girememe.
Bir kişinin vajinismus hastalığı tanısı alabilmesi için cinsel ilişki sırasında ağrı olması da şart değildir. Bazı hastalar penisin ucunun girmesine izin verebilirken bazı hastalar o safhaya bile gelememektedir.Yine bazı durumlarda vajinismus problemini yaşayan hastalar cinsel ilişki sırasında kendilerini kastıklarının farkında bile olamayabilirler. Ancak Hera Kadın Sağlığı Merkezi’nde vajinismus eşleri ile görüştüğümüzde eşler,” vajina girişinde sanki bir duvar varmış gibi direnç ile karşılaştıklarını” bize ifade etmektedirler.
Vajinismus hastalığı yaşayan kadınlarda ilişki sırasındaki kasılmalar tamamen kişinin kontrolü dışındadır; yani “istemsiz” olarak gerçekleşmektedir. Bu nedenle vajinismus problemini yaşayan kadınların pek çoğu halen bakiredir. İlk gecenin ağrılı olması vajinismus hastalığı sebebidir…Bazı durumlarda kişi ilk gece yaşadıkları cinsel ilişki sırasında kendisini aşırı derece kastığından ötürü kızlık zarı yırtılmakta ve daha sonra bilinçaltına yerleşen korkularında ötürü bir daha cinsel ilişkiye girememektedir.
Vajinismus hastalığı % 90 oranında psikolojik nedenlere, % 10 oranında ise organik nedenlere (doğuştan gelen veya sonradan kazanılan yapısal problemlere) bağlıdır.

Psikolojik nedenler arasında cinsellik ve cinsel ilişki ile ilgili bilinçdışına yerleşen kaygılar bulunmaktadır.
Primer (birincil) vajinismus nedir?
Primer vajinismus istemsiz vajinal kasılmalar nedeni ile hiç cinsel ilişkiye girememe durumuna verilen isimdir. Primer vajinismusu olan kadınlar hayatları boyunca hiç ilişkiye girememişledir; diğer bir tabir ile halen bakiredirler.
Vajinismus hastası olan kadınların büyük çoğunluğu primer vajinismustur.
Sekonder (İkincil) vajinismus) nedir?
Çok daha nadir durumlarda normal bir şekilde cinsel hayatı olan kadınlar, daha sonralarda eşleri ile ilişkiye girememe şikayeti ile hekime gelebilmektedirler. Bu duruma “sekonder vajinismus (ikincil vajinismus)” adı verilir.
Sekonder vajinismus hiç ilişkiye girememiş olan çiftlerin sahip oldukları “primer vajinismus (birincil vajinismus)” durumundan daha az rastlanılan bir cinsel işlev sorunudur.
Seconder vaginismus daha sıklıkla zor bir doğum, ağrılı veya travmatik kürtaj gibi bir jinekolojik girişim, taciz veya tecavüz sonrasında, eşe veya evliliğe bağlı faktörlerden dolayı gelişebilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ