lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Tüp Bebek Tedavisinde Transfer sonrası 2 hafta nasıl geçer ?

Tüp Bebek Tedavisinde Transfer sonrası 2 hafta nasıl geçer ?

Hamile kalmaya çalışan ve  tüp bebek tedavisi sırasında transferleri bitip bekleme dönemine giren hanımlar için iki haftalık bekleme süresi genellikle yüksek stress, endişe ve evhamlar  ile geçen bir zaman dilimidir.  “Acaba hamile kaldım mı? ‘  Sürem artık daralıyor yaşım geçiyor, gebelik testinde tek çizgi  yerine iki çizgiyi birlikte ne zaman göreceğim?” bu duygu insanın içini sürekli kemirir

Tüp bebek tedavisi siklusu sırasında, durum daha da sinir bozucu daha olabilir. Beklentilere tüp bebek tedavisi, başarısızlık olabilme duygusu birlikte yaşanır .Umutlar yüksektir,korkularda aynı düzeyde seyreder. “Ya başarısız olursa? Tekrar deneme yapmalı mıyım? Bu tedavi için son demiştim.Yoksa bırakmalı mıyım.? Tekrar denemeyi göze alabilir miyim? Kocamı tekrar  tedaviye ikna edebilir miyim.?
Tüp bebek tedavisi veya başka bir doğurganlık tedavisi döngüsünde (yurt dışındaki bütün derneklerle ortak kararımız  kısırlık tedavisi yerine artık doğurganlık tedavisi olarak değiştiriyoruz. Bundan böyle öyle söyleyeceğiz.)

iki haftalık bekleme döneminde hamilelik sonucunu beklerken dönemi en kolay şekilde atlatma yollarından bahsedeceğiz Bu da bizim için bir nevi survivor anlamında. Tüm stres ve sıkıntınızı alacağımızı söylemeyiz ama aşağıda yazdıklarımız  belki 14 günü biraz daha katlanılabilir hale getirebilir.

 1  Hamilelik Belirtilerinizi İzlemeyi Durdurun.
Tamam belki bunun  tam anlamıyla yapamazsınız ama en azından ipuçlarını çok fazla izlememeye gayret edin.Eğer hamile kalacaksanız siz ne kladar kuşku duyarsanız duyun gene hamile kalacaksınız.
Gebelik erken belirtileri tüp bebek tedavisinde olduğunuz iğnelerden dolayı  mevcut olan hormonlardan da kaynaklanır. Bu yüzden siz hamile kalmış gibide hissedebilirsiniz.

Yada iğnelerin etkisinden regl olabilecekmiş gibi ağrılarda hissedebilirsiniz.bazen ufak tefek transferden vs kalan küçük ken lekelenmeleri olabilir. Bu da tedavinizin tuıtmadığı anlamına gelmez.Telaşlanıp stress yapmamalısınız.

 2.  Sizi meşgul ve mutlu edecek bir şeyler bulun .

Endişe ile bir şeyi beklediğinizde ya da herhangi bir konu hakkında bilgi almak istediğinizde size de zaman durmuş gibi gelir mi? Heyecan duyduğunuz,mutlu olduğunuz  ya da severek yaptığınız bir şeyde de zamanın nasıl geçtiğini bilemezsiniz.
İki haftalık bekleme de böyledir. Zamanın daha hızlı akmasını istiyorsanız sizin için anlamlı, sevdiğiniz şeylerle dolu bir iki hafta planlayın. Nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

1.   Eşiniz ile birlikte sevdiğiniz arkadaşlarınızı ziyaret etmek için yada evinize davet etmek için plan yapabilirsiniz. .

2.   Eşinizle birlikte sinemaya gidebilir yada film kiralayabilirsiniz.Artık internetten de her türlü dizi ve film izleniyor.Sinema gecesi yapabilirsiniz..

3.   Bir hobiniz varsa bunu yapın yada değişik bir hobi araştırmasına girin .İlginizi çeken ,araştırmaya bir türlü fırsat bulamadığınız şeyleri araştırın. Damak zevkiniz yerindeyse değişik yemekler deneyebilirsiniz,Fotograf Çekebilirsiniz.

4.    Kendinizi yormadan yük kaldırmadan, ağırlık almadan çekmecelerinizi ve dolaplarınızı düzeltebilirsiniz.

5.    Mevsime göre kendinizi sarsmadan hava ve mekan değişikliği küçük bir tatil yapabilirsiniz

3.Takıntınız Geçmiyorsa  kendinize “Takıntı zamanı” planlayın .

Bu çok garip geldi biliyorum ama ne yaparsanız yapın bilinçli bilinçsiz olarak gene de her dakika aklınıza geldiğini düşünüyorum. Düşüncelerinizi atamayacağınıza göre onları aktarabileceğiniz bir yer bulmanızda çok önemli .Endişelerinizi kaygılarınızı sevinç ve beklentilerinizi aynı sorunu yaşayanlarla paylaşmak size iyi gelebilir. Çocuk istiyorumun forumu bunun için çok güzel bir paylaşım alanı olduğunu düşünüyorum.  Buradan yararlanabilirsiniz. Günde belli saatlerde  15-20 dakikanızı ayırarak beyninizi kemiren herşeyi oraya döküp tekrar noröal yaşantınıza yada hobilerinize dönebilrisiniz. Duyguları paylaşım her zaman insanda hafifleme yapar.

Ne yaparsanız yapın, zaman çizelgeniz olsun . Kendinize bunun dışında bu konuyla ilgilenmeyeceğinize dair söz verin ve sözünüzü tutun.Bu işe yaramaz gibi geliyor ama aslında neden olmasın.?

4. Anlayan İnsanlardan  Destek Alın
Kısırlık  ve tüp bebek tedavisi duygusal olarak çok zordur ve bunu tek başına yaşamak zorunda değilsiniz.
Çok yakın bir arkadaşınız bu iki haftalık zaman sürecinde sizin sağ kolunuz olabilir Onunla bütün duygu ve endişelerinizi ümitlerinizi paylaşabilirsiniz. Tüp bebek tedavi gruplarında duygularınızı paylaşanilirsiniz. ÇİDERin facebook ta  Tüp bebek tedavileri ÇİDER grubuna katılabilirsiniz.

5.    Kendinizi sakin ve rahatlamış hissetmek için bazı teknikleri deneyebilirsiniz.
Meditasyon veya dua gibi size en uygun gelebilecek gevşeme  ve rahatlama tekniklerini kullanabilirsiniz. Bunlarla ilgili stres atma teknikleri ile ilgili kitapları okuyabilirsiniz.

6. Tedavi ve bekleme sürecinizi yazıp kendi düşüncelerinize kendiniz destek olabilirsiniz:
Kendinize endişelerinizle ilgili sorular sorup bunları cevaplayabilirsiniz.Korkmadan kendinizle konuşmak ve yazışmak endişenin çekirdeğine inme açısından önemli olabilir.Kendi kendinizin terapisti olabilirsiniz. Kendi kaygılarınıza kendinizin nasıl cevap olabildiğini görmenin mutluluğunu yaşayabilirsiniz.

 

Tüp bebek tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Formu ile bize ulaşabilir daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 7 YORUM
BİR YORUM YAZ