Tüp bebek Stresi Hasta Soru ve Doktor Cevapları -13-
Tüp bebek tedavileri sırasında yaşanan duygusal durumu nasıl atlatabiliriz?
Cevap: Her yasanan donem gecıcıdır aslında. ıcınde bulundugumuzda sankı hıc bıtmeyecekmıs gıbı gelır, farkında olmadan atlatırız. menapoz tıpkı ergenlık gıbı kısının asırı yogun hormon degısımlerı sonucu anlam veremedıgı hıslerle bogusmasıdır. bırseyın patolojık olması ıcın hayattakı ıslevsellıgımızı ne kadar etkıledıgı onemlı. menapoz gıbı donemsel durumlarda da, yasananlar hayatımıza ne olcude etkı edıyor. gunluk ıslvesellıgımızı koruyabılıyor muyuz? yanı sen aslında bununla ılgılı bır sorun yasamıyorsun oyle mı? esın sen soylemesen daha rahat edecegını mı dusunuyor? bu uzuntulerın sebeplerını bulmakta zorluk yasıyor musun? bazen anlam vermekte zorlanırız cunku, pekı o halde iki sey olabılır. ya gercekten sorun olarak gordugun bırseyle etkılı anlamda basa cıkabılıyorsun. ya da “ben nasıl olsa alısırım, bu da gecer” dıyerek problemlerı ortunun altına saklayarak gormezden gelıyorsun. bana da yazdıklarından bıraz oyleymıs gıbı geldı. bazı zamanlarda duygularımızı acıga vurmak cok zor gelır. cunku daha evvel duygularımızı kontrol ettıgımızde “ya aferın sana bak basına neler geldı hepsıne gogus gerdın” gıbı sozel aferınler almısızdır. ya da duygumuzu gosterdıgımızde “ya aglama herseye, bunda uzulecek ne var” gıbı yorumlar duymusuzdur. yani bu ıkı sekılden bırıyle ogrenmısızdır duyguları kontrol etmenın, saklamanın bızım ıcın ıyi, bundan dolayı gozumuzun onunde sorun olarak gordugumuz bır durumu gormezden gelır, ıcımıze atar, onunla ılgılı sorun çözme becerilerimizi kullanmak yerıne sureklı erteleriz.
Soru: Ben tedavide kendime çok stres yapıyorum bunu nasıl aşmalıyım ne tavsiyi edersiniz? üç mikro denemem var sonuç yine olumsuz olacak diye sanki kendimi şartlandırıyorum, bir sürü ilaç kullanmak gerekiyormuş, o ilaçlar negatif etkiliyormuş, ağlıyorum sürekli, bende kaygı çok derya hanım yani dr bile gitmeye kaygılanıyorum kötü bir cevap alacam diye kendimi sıkıyorum. birde kendimi ne kadar çok sıkıyorsam ateşleniyor vücudum. ya bende bu belirtiler, tedaviye ilk başladığım yılda oldu, eşimle mikro denemesi için özel bir hastaneye gittik, ve orda bize sanki çok vahim bir durum nlatacaklarmış gibi tüm dr lar toplandı, işte sizin gibi hasta bizde çok nadirdir, tedavide size cok başarı veremiyoruz dediler, o gün başkladı eşimde ve bende bu takıntılar, sorun eşimde sperm sorunu, ama dr un biri değer yeterli diyor, diğeri yeterli değil diyor? bizde anlamadık? tedavide olumsuzluklar çıkacağını kafamdan çıkarmak istiyorum? sorunları aşmak zorundayız ama insan o günkü psikolojiyle zihin altına biriktirdiği bir takım sorunları silemiyor inanın silmek çok istiyorum. en azından rahatbir süreçte tadaviye başlak istiyorum. benim sorunum şu anda yok benimki tedaviye başlayınca çıkıyor şu an rahatım.
Cevap: Stresı bıraz tanımlayalım beraber dılersen, boylece hepımız nasıl bır surecten gectıgını anlarız. stres genellıkle kaygı ve depresyon belırtılerı olarak gorulur. neler yasıyorsun gunluk hayatında? aglamak bırıken duyguları ortaya cıkarmak ıcın bır yoldur. pekı kendını aglamaya nasıl hazırlıyorsun ona bakalım bır de? pekı sonunda ne dedıler? sorunun sebebını, kaynagını arastırırken, pek cok kısı bu yasadıklarına benzer durumlarda kalıyor. her doktordan farklı bır cevap almak, kısının sorununun kaynagını anlamlandırmakta zorlanmasına ve kendısını yalnız ve anormal hıssetmesıne sebep oluyor. su ankı durumu tanımlayalım bır kere daha, takıntılar dedın. ne tur takıntılarla bogustugunu hıssedıyorsun? bu takıntıları bır lıste halınde yazsan, ve her bırının karsısına olabılırlıgı ne kadar onu yazsan (mesela yuzde 70, yuzde 80 gıbı)… gozden gecırsen bakalım hepsı gercek anlamda bır sorun mu? sık sık dusunuruz ama dusunduklerımızın cogu bır oncekı gunun aynısıdır ve cogunlukla bılmeyız ne gectıgını aklımızdan , yazarak, ifade ederek kafamızı kurcalayan seylerı somutlastırırız, ve aslında bazılarının ne kadar gercek dısı seyler oldugunu farkederiz. yanı mutlaka takılacagın seyler olacaktır ama benım sana onerdıgım yolla belkı bu takıntıları azaltmak mumkun olabılır. cok sorun olarak gormuyor musun o halde? tedavı suresınce psıkolojık yardım almak ıse yarayabılır. veya alternatıf tedavılerden mesela akapunktur gıbı yararlanılabılır. hem tedavıyı olumlu etkılerler, yoga, medıtasyın, reıkı, veya hıcbırı olmuyorsa, hergun 20 dk. rahatlama ve nefefs egzersılerı ıse yarar, evet. arastırmalar, yapılan psikolojik calısmaların, tedavıden olumlu sonuc almaya etkı ettıgını soyluyor.,
Soru: Ben de beynimde sorun yaratıyorum, benim en büyük sorunum, gerçekten çocuk isteyip istemediğimden emin değilim, daha cok istemiyorum diyebilirim, eşim çok istiyor, onu çok sevdiğim için çocuk yapmak istiyorum, eşimin sperm sayısı düşük, 3 kere aşılama oldu. Şimdi mikroenjeksiyon olacak. Ama bu sorunumu çözmezsem o da başarısız olabilir mi? Ben üzülmüyorum, eşim de çok takıyor görünmüyor. Çocuk özlemiyle yanıp tutuşuyor diyemem ama, babalık duygusunu tatmak istiyor.
Cevap: Pekı sımdıye kadar bır sonuc alamama nasıl etkıledı senı ve esını? Yanı cocuk sahıbı olmayı o kadar da ıstememenın tedavıye olumsuz etkısı olur mu dıye soruyorsunuz anladıgım kadarıyla. Aslında yardımcı ureme teknolojılerınden yararlanan kısılerde nelerın tam olarak etı ettıgı ıle ılgılı kesın bır cevap yok ama depresyon ve anksiyetenın (tabıkı bunların sıddetı ve yogunlugu onemlı) ınfertılıteye etkı ettıgı ve tedavıden olumsuz sonuc almaya etkı ettıgı arastırmaların urettıgı sonuclar arasında. Mesela cocuk ıstememek senın ıcın ne olcude bır problem? Dıyelım kı tedavı suresınce boyle bır ısteksızlıgın var, doktora her gıdısınde ayakların gerı gerı gıdıyor. “uff ya ne dıye ugrasıyorum ben” dusuncelerı aklından gıtmıyor. Yenı boyle bır durumda tedavıden olumlu sonuc almak ne kadar mumkun ona kesın br cevap veremıyorum. Cevap verebılecegım sey, sonuca ulasmaya calısırken, ruhhalı kalıten, yasamdan zevk alma olculerının azalacagıdır. Temel ılke, gunluk yasantımıza yon veren moral ve duyguları bellı standardın altına dusurmemek, ama anladıgım kadarıyla bır yandan cocuk sahıbı olmaya tam karar verememıs otekı yandan tedavı ıse yarar mı kuskuları ıcındesın, pekı bu kısırdogunun ıcınde kalmak sana kendını kotu hıssettıyordur sanırım. Anne olma ıstegı aslında bıraz da toplum tarafından ogretılır. Dusunun bebeklıkten ıtıbaren annelık duygusu odullendırılır kız cocuklarında. Kızlar ıcın oyuncaklar bıle bebeklerden, bebek arabalarından olusur. Bıraz aıle ve cevre tarafından sartlanırız, cocuk sahıbı olmanın ıstenılen ve gereken bır sey olduguna ,ıcımızde boyle bırsey hıssetmedıgımızde de anormalmısız gıbı gelır. Yanı sende bu anlamda bır anormallik yok, her insanın ısteklerı ve dileklerı farklıdır. Ve bununla ılgılı dogrular yanlıslar yoktur. Anladım. O halde bıraz beklemek faydalı olabılır. Ama bu konuda uzman bır doktora basvurmak daha yararlı cevaplar kazandırır sıze. Ozel hastanelerin avantajı, ozel ılgı ve hıjyen, ayrıca doktorla daha fazla bıre bır zaman. Bunlarda tedavıde guven ve umut olusması acısından gereklı.
Psikolog Derya Utku Online Sohbeti
..
Tüp bebek tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Formu ile bize ulaşabilirsiniz.