Embriyo Donasyonu nedir ? Kimlere yapılır? Nerede yapılır ?
Embriyo donasyonu yardımcı üreme tedavisinin başarılı ve iyi bilinen formudur. Daha önce asla çocuk sahibi olamayacağını düşünen bir grup çifte umut sağlamaktadır. Embryo donasyonu in vitro fertilizasyon (IVF) ile karşılaştırıldığında daha ucuzdur ve daha az tıbbi komplikasyon gelişme riski bulunmaktadır. Embriyo donasyonunun da yumurta donasyonu kadar başarılı sonuçları vardır. Ancak çok az ülke embriyo donasyonunu yasal kabul etmektedir. Embryo donasyonuyla ilgili yasal düzenlemeler ülkeden ülkeye değiştiği gibi USA ve Avustralya gibi aynı ülke sınırları içinde bile eyaletten eyalete farklılık göstermektedir. Embriyo donasyonu İngiltere’de yasal olarak kabul edilmiş olan bir tedavi formudur.
Programa dahil edilmeden evvel, hem donör hem de alıcı çifte yeterince danışmanlık sağlanmalı, tarama testleri yapılmalı ve embryo donasyonunun psikolojik, ahlaki ve yasal boyutları hakkında bilgilendirilme yapılması çok önem taşımaktadır.
Embryo donasyonu öneren tüm tüp bebek merkezleri ve klinikleri kimliklerin saklanması konusunda katı kuralları izlemeli ve mutlaka embryo donasyonu neticesinde doğacak çocukların iyiliğini dikkate almalıdır.
Embriyo donasyonu Türkiye de yapılmamaktadır. Ülkemizde yasal değildir.
Embiryo donasyonu kimlere önerilir.?
Embryo donasyonu seçili bir grup hastaya önerilebilir.
Çiftler ileri derece de kısırlık sorunu yaşıyorsa
Kadının rahmi bulunuyor ancak yumurtalıkları erken menopoz nedeniyle yumurta üretemiyorsa (40 yaşın altındaki kadınların %1-2’sini etkiler), kanser, pelvik enfeksiyon yada endometriozis tedavisi sonucu yumurtalıkları çıkarılmak zorunda kalınmışsa, doğuştan fonksiyon görmeyen yumurtalıklara sahipse (ör. Turner sendromu), veya dirençli yumurtalık sendromu ( polikistik over sendromu ) diye adlandırılan hipofiz hormonlarıyla uyarılmaya dirençli yumurtalıklar varsa önerilir.
Erkekte hiç sperm yok veya çok kötü sperm vardır. Bu da vazektomi, kanser sebebiyle uygulanan radyoterapi veya kemoterapiye bağlı testislerin hasar görmesi veya doğuştan fonksiyon görmeyen testislere sahip olmasına bağlı olabilir.
Bebeklerine genetik hastalık geçirme ihtimali yüksek olan çiftler
Bu grup içinde, hemofili, Duchenne kas atrofisi, ve Huntington koresi gibi cinsiyete bağlı hastalığı olan kadınlar yer alır. Kromozomal bozukluğa bağlı tekrarlayan gebelik kayıpları olanlar. Bu gibi durumların çoğu için antenatal fetal tanı testleri mümkün olsa bile birçok kişi gebeliğin sonlandırılması fikrini kabul edilmez bulmaktadır. Preimplantasyon genetik tanı (PGT) yöntemlerindeki son gelişmeler, birçok çift için tüp bebek yaptırıp, preimplantasyon embriyo biyopsisi uygulatarak normal embriyoların transferi fırsatının doğmasını sağlamıştır. Ancak yüksek maliyet nedeniyle bu işlem her çifte uygulanamamaktadır.
Ardı ardına başarısız tüp bebek denemeleri olan kadınlar
Bu durum doğurganlık ilaçlarına zayıf cevap alınmasından, yumurta toplanamamasından veya kötü yumurta kalitesinden kaynaklanabilir. Yaşlı kadınların yumurtalıkları daha az çalışmaktadır. Kendi yumurtalarıyla gebe kalma şansı çok az ve eşleri subfertil olan bu kadınlar embriyo donasyonu için iyi adaylardır.
Dr. Halil İbrahim Tekin
Kıbrıs Tüp Bebek
Tüp bebek tedavileriniz için Dr.Halil İbrahim Tekin Danışma Formu ile bizimle iletişim kurabilirsiniz.