lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Yumurtlama nedir? Nasıl tespit edilir?

Yumurtlama nedir? Nasıl tespit edilir?

Yumurtlama nedir? Nasıl tespit edilir?

Yumurtlama nedir? Nasıl tespit edilir? Kadınlar yumurtlamayı hissedebilir mi?

Yumurtlama nedir? Nasıl tespit edilir? Adet süresi ortalama 28 gün süren bir kadında ayın tam ortasında hafif ve kısa süreli kasık ağrısı hissedebilmektedir. Buna yumurtlama ağrısı denmektedir. Kadınların yaklaşık %20 si bunu hissetmektedir. Yumurtlama sırasında folükül içindeki sıvıların karın boşluğuna dökülmesi nedeni ile ortaya çıkmaktadır.Bazı kadınlarda ise oldukça şiddetli bir ağrı olmakta 6-8 saat sürebilmektedir .

Ayrıca bazı hanımlarda yine yumurtlama zamanı  pembemsi hafif bir kanama da olabilmektedir.

Doktorlar yumurtlamayı nasıl tespit eder?

.Yumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmediği, uygun günlerde bakılan progesteron hormonunun yüksekliği, idrar da LH hormonunun artışının saptanması, vücut ısısı takibi, rahim içi biopsisi ve ultrasonografi ile folikül gelişiminin takip edilmesi gibi çeşitli yöntemlerle tespit edilebilir. Kolay, ucuz ve güvenilir olması nedeni ile genellikle kanda progesteron analizi kullanılır. Ayrıca kadınların kendi kendilerine evde yapabilecekleri yumurtlama test kitleri ve gebe kalma ihtimalinin yükseldiği günleri belirlemede kullanılan basit testlerde mevcuttur.

Hekimlerin kullandığı en önemli yöntem ise ultrasonografi ile yumurtlama takibidir. Burada adetin ilk günlerinden itibaren yumurtalıklar ultrasonla dikkatli bir şekilde değerlendirilir. Yumurtalıklardan birinde oluşan folikül gelişimi belli aralıklarla yapılan seri ultrasonlarda izlenir. Bir folikülün 16-20 mm çapına ulaştıktan sonra kaybolduğunun gözlenmesi ve aynı zamanda karın içinde serbest sıvının saptanması yumurtlamanın kanıtı olarak kabul edilir.

Kadınlarda yumurtlama bozukluğu nedir?

Yumurtlama bozukluğu yukarıda anlatılan aylık adet döngüsü içerisinde gerçekleşen yumurtlamanın düzensiz olması ya da hiç olmamasıdır. Yani her ay yerine birkaç ayda bir yumurtlama gerçekleşmesi ya da adet görülmesine rağmen yumurtlamanın hiç olmaması ile karşımıza çıkabilmektedir. Bu durum beyinden salgılanan ve yumurtlamayı sağlayan hormonların yeterince salgılanmamasına bağlı olabileceği gibi yumurtalıklarda ki yumurta rezervlerinin azlığı ya da yokluğu durumlarında da olabilmektedir. Ayrıca bu iki durumun dışında yumurtalığın içinde yumurtlama düzeninin bozulması sonucu da ortaya çıkabilmektedir.

Yumurtlama bozukluklarının sebepleri nelerdir?

Yumurtlama bozukluğunun nedenleri arasında yumurta gelişimini sağlayan ve beyinden salgılanan hormonların doğuştan eksikliği, genetik ya da hiçbir neden olmaksızın yumurtalıklardaki yumurta sayısının ve kalitesinin erken yaşlarda çok azalması, doğal bir süreç olan menopozda yumurtalıklarda yumurtanın bitmesi gibi nedenler olabileceği gibi yumurtlama düzensizliğinin en sık nedenleri arasında polikistik over sendromu, böbreküstü bezlerindeki hormon üretimi bozuklukları, tiroid problemleri, hiperprolaktinemi (süthormonunun fazlalığı) bulunmaktadır. Ayrıca aşırı stres, aşırı spor ve aşırı zayıflama, aşırı obezite gibi durumlarda da yumurtlama ve adet düzeni bozulmaktadır.

Erken yumurtlama nedir?



Yumurtlama nedir? Nasıl tespit edilir? Kadınlarda normal adet döngüsü 28 ila 30 günde bir olmaktadır. Yumurtlamada bu iki dönemin arasında 12 ila 18 gün arasında bir günde olgunlaşıp çatlamaktadır. Bazı hanımlarda yumurta 9.cu 10.cu günde birden olgunlaşıp çatlar. Bunlar hormon dengesizliğine ve yumurta rezervlerinde sorunlara da işaret edebilir. Ultrasonla takip yöntemi ile bunu tam olarak tespit edebilirsiniz. Ayrıca eczanelerde yumurtlama olabilecek günlerini gösteren LH hormonlarının dalgalanmalarını takip eden test kitleri satılmaktadır.

Yumurtlamanın uyarıcı belirtileri var mı?

Yumurtlama bozukluğunun hiçbir belirtisi olmayabileceği gibi, adet düzensizliği, adet kanamalarının aşırı olması veya az olması, polikistik over sendromunda tüylenme, kilo alımı, menopozda ateş basması, çarpıntı, sıkıntı, anksiyete gibi psikolojik belirtiler olabilmektedir. Ortalama menopoz yaşı 50 olmasına karşın, erken menopoz denen ve 35 yaşından önce ortaya çıkan menopoz hali de sıkça görülebilmektedir. Ayrıca yumurtlama düzensizliğine sebep olabilecek tiroid hastalıklarının aşırı terleme, zayıflama-şişmanlama, ellerde titreme, sıcak-soğuk tahammülsüzlüğü gibi belirtiler olabilmektedir. Yumurtlama bozukluğu sık olarakta gebe kalamama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yumurta rezervinin olmaması tedavi edilebilir mi?

Menopoz gibi yumurtalıklarda yumurta rezervlerinin tamamen bittiği durumlar haricindeki diğer nedenlere bağlı yumurtlama bozuklukları tedavi edilebilir. Yumurtalıklarda yumurta sayısı çok azalmış ya da tamamen bitmiş veya kalan yumurtaların kalitesi bozulmuş ise bu durumu tedavi edebilecek günümüzde pratik olarak uygulanabilen herhangi bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak, polikistik over sendromu ve diğer hormonal nedenlere bağlı yumurtlama bozuklukları yumurtlatma ilaçları ile tedavi edilebilmekte ve yumurtlama sağlanabilmektedir. Yumurtlama bozukluğuna neden olan tiroid hastalıkları gibi diğer sistem hastalıkları da tedavi edilerek yumurtlama bozukluklarının giderilmesi mümkündür. Stres ve yemek yeme bozukluklarına bağlı yumurtlama bozuklukları psikolojik tedavilerle düzeltilebilmektedir.

Yumurtalıklarda  yumurta neden biter?

Yumurtaların bitmesinden kasıt, yumurtalıklarda yumurta rezervlerinin tükenmesi ve artık yumurtlamanın olmaması durumudur. En sık doğal neden olan menopoz ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Menopoz ile birlikte her ay ortalama 1000 adet yumurtasını harcayan kadın tüm rezervlerini bitirmiş olur. Ancak 35 yaşından önce de erken menopoz olabilmektedir. Erken menopozun nedenleri arasında genetik hastalıklar, kromozomal hastalıklar, otoimmün hastalıklar, sigara sayılabilir.

Ayrıca yumurtalıkların ameliyatla çıkarılması, radyoterapi, kemoterapi, yumurtalık kanserleri gibi sebeplerde yumurtalık fonksiyonlarının bitmesinin nedeni olabilmektedir.

 

Bizi Facebook’tan da takip edebilirsiniz.

 

Yumurtlama nedir? konusunu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler

 

 

 

 

Tüp bebek tedavileriniz ile ilgili Doç.Dr.Turgut Aydın Danışma formu ile bize ve kendisine ulaşabilirsiniz.

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 16 YORUM
BİR YORUM YAZ