Tüp Bebek  

Tüp Bebek Tedavilerinde Hasta Soru ve Doktor Cevapları -107-

  • 23 Aralık 2016
  • 730 kez görüntülendi.
Tüp Bebek Tedavilerinde Hasta Soru ve Doktor Cevapları -107-

Soru:Benim endometriyozisim var ve tedaviye başlayacağım, kistim vardı nisanda aldırdım, yeni bir kist oluşursa tedaviye olumsuz yansır mı.

Cevap: Endometriyozis kistleri (endometriyomalar) da ameliyat sonrasında nüks olasılığı %15 kadardır. Eğer nüks olursa tedavide olumsuz etkisi olmaktadır. Bu olumsuz etki de daha çok endometriyum (rahim içizarı üzerinde değil de yumurta gelişim ve kalitesi üzerindedir.

 

Soru: Dr. bey ben geçen ay ilk kez tüp bebek  denedim gebelik oluştu ama BHCG düşük oranlarda seyretti ve 4. hafta sonunda düşük yaptım. 2. denememi Ekim başında yapacağız bununla ilgili yapmam gereken öncelikli bir şey var mı?

Cevap:Eğer bahsettiğiniz kimyasal gebelik ve düşüğe yönelik özel bir sebep düşünülmüyorsa (ki genellikle 1 düşük sonrasında detaylı bir araştırma önermiyoruz) önceden yapmanız gereken bir şey yok.

 

Soru:İlk tüp bebek denememi yaptırdım. Mikro tedavimde 14 yumurta toplantı 8’i döllendi, ancak 4 tanesi 3. gün 6 hücreli iken transfer edildi. Ancak doktorum normalde 3. gün 8 hücreli olmaları gerekir dedi. Embiryologumda sabah çok erken baktık belki öğleni bekleseydik 8 hücreli olurlardı dedi. Bu arada cuma öğlen gibi toplama işlemi yapıldı ve pazartesi saat 8 de transfer yapıldı. Sizce beklenmeli miydi. 6 hücreli olmaları şansımı azaltır mı? Birde doktorum progesteron u iğne olarak verdi ve gebelik şansını %5 arttırıyor ister fitil ister iğne kullan dedi. Bende iğnede karar kıldım tabi sizce de %5 etkiliyor mu?

Cevap: Transfer işlemi saatine bakılırsa embriyo gelişiminde bence de geri kalma söz konusu değil. Yani o süre içinde 6 hücreli olmaları normal. Daha geç transfer etmek şansı değiştirmez. Zira biz örneğin 2. gün transferi yapıyoruz. Önemli olan transfer zamanı ile uyumlu hücre sayısını görebilmek ki bu sizde görülmüş.

 

Soru: Progesteron iğne konusunda ne düşünüyorsunuz?

Cevap: Progesteronla ilgili çalışmalarda iğne formunun diğer formlara göre daha tercihe şayan olduğu yönünde bulgular var. Fakat bununla ilgili bir yüzde söylemek yanlış olur. Zira bazı çalışmalarda da etkilerinin aynı olduğu bildirilmektedir.

 

Soru: Ben 22 haftalık hamileyim, 10 gün önceki kontrolümde kendi doktoruma gidemedim. gittiğim doktor plesentada kanamalı bir bölge bulunduğunu ağır kaldırmama mı ve ıkın mamamı söyledi? bu kanama neden olur acaba? ve zamanla geçer mi?

Cevap: Eğer kanama alanı geniş değilse genellikle zaman içinde rezorbe olur (kaybolur). Günlük aktivitelerde kısıtlama yapmanız bence de uygun olacaktır.

 

Soru:Yolculuk yapmam dada sakınca var o zaman öylemi?

Cevap: 15-20 dk yı geçen yolculukları önermiyorum.

 

Soru:Tüp bebek tedavisine başladığımda 45’e 40 mm endometrioma kisti oluştu ve tedaviyi yarım bıraktık.Şu an da kistlerin tedavisi için doğum kontrol hapı kullanıyorum,ayrıca uterusun arka yüzünde endometriozis teşhisi konmuştu kistlerin tedavisinin ardından tekrar tüp bebek deneyeceğiz bir dr. bana antagonist protokol önermişti bu tam olarak ne demek açıklar mısınız ayrıca bu kistler yenileyebilir mi?

Cevap: Anatagonist protokolü, daha önce uygulanmakta olan tedavilerdeki agonist dediğimiz ve aşı şeklinde veya burun spreyi şeklinde ilaçların yerine kullanılan bir tedavi protokolü. Endometriyozise yönelik olarak şu ana kadar antagonistin daha iyi etkisi olduğunu gösteren bir bulgu yok. Bu kistlere ypılan ilaç tedavileri sonrasında ilaç kesildiğinde tekrarlama olasılığı yüksektir. Bu nedenle eğer bir test yapılacaksa bu cerrahi ted olmalıdır.

 

Soru:Eşim haziran ayında tüp bebek girdi ve yoğun ilaç yüklemesine karşılık 3 tane kaliteli yumurta alınabildi bunun 2 tanesi döllendi ve rahime yerleştirildi fakat gebelik oluşmadı doktoru ikinci denemeyi ilaç yüklemeden yapmayı tavsiye etti bunun başarı oranı ne derecededir?? Bu tavsiye bana biraz ticari gibi geldi de.

 

Cevap:Doğal döngü dediğimiz bu ted şeklinin tek farkı yumurta geliştirici iğnelerin uygulanmayışı. O nedenle de sadece tek yumurtanın gelişmesi beklenir bu tedavide (o da gelişmeyebilir). Tedavinin değişik aşamalarında yumurtalar sayıca fire verebildiği için bu tek yumurta bu aşamalarda kaybedilirse tedavi tamamlanmadan bitebilir. Bu noktada karar verirken söylediğim riski, maliyeti ve oluşacak yumurta sayısı olasılıklarını göz önüne alarak kararda son noktayı siz koymalısınız.

 

Soru:Tüp bebek tedavisinde verilen hormon ilaçları kistlerin büyümesine neden olur mu?Tedavi öncesinde zaten var olan kistleri ortadan kaldırdığımız için böyle bir risk söz konusu değil. Eğer endometriyom alardan bahsediyorsanız onlar üzerinde de böyle bir etki yok.

 

Cevap:Ben temmuz ayında mikroenjeksiyon yaptırdım .her çok güzel gelişti .15 tane yumurta toplandı.11 tanesi döllendi .2. günü hepsi 4 e bölündü 3. günü 8 tanesi 8 e 3 tanesi de 6 ve 7 hücreli bölündü. kaliteli 4 tane embriyo 3. günü transfer edildi endometrium transfer günü 12 mm her şey istedikleri gibi gelişti. fakat sonuç negatif. hocam sorun rahim demi yoksa embriyolar damı tekrar 3 ay sonra deniycez bize ne önerirsiniz.

Soru:Görüldüğü kadarıyla tedavide embriyo morfolojisi ve rahim içi zarı açısından olumsuz giden hiç bir şey olmamış. Böyle durumlarda 2. tedaviye başlamadan önce özel bir önerim olmayacak. Ancak kromozom analizi (sizin ve eşinizin) düşünülebilir. Ayrıca sebebin embriyolardan mı yoksa endometriyum dan mı olduğunu da söylemek olanaklı değil.

Cevap:Kromozom analizinin maliyeti konusunda bilginiz varsa paylaşabilir misiniz?

 

Soru:Sanırım 120-150 milyon TL arasında (çok emin değilim)kromozom analizini tedaviye başlamadan ne kadar önce yaptırmalıyız.

Cevap:Herhangi bir zamanda yapılabilir.

 

Tüp Bebek Tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Danışma formu ile bizimle iletişim kurabilir daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.

 
  •   
 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ