lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında transfer günlerinin değiştirilmesi nasıl yapılıyor?

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında transfer günlerinin değiştirilmesi nasıl yapılıyor?

Tekrarlayan tüp bebek tedavisi başarısızlıklarında hamilelik elde edilebilmek için çeşitli yöntemler deneniyor. Bunlardan biri de embriyoların transfer günlerinde  yapılan değişiklik yada üst üste yapılan embriyo transferleri. Bu konuyu Acıbadem Altunizade Tüp bebek Merkezi Başkanı Prof.Dr.Tayfun Bağış ‘a sorduk.;

Tüp bebekte yumurta ve spermi alıp birleştiriyoruz  ve bunların döllenmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Önce döllendiler mi diye bakıyoruz, sonra bölünüyorlar mı diye bakıyoruz ve 3.cü gün bakılıyor.
Bu genellikle böyledir , işin klasiğinde 3.gün bazen de 5.güne kadar bekletip transfer yapıyoruz. Açıkcası 5.güne kadar gitmek için (çünkü embriyoyu ciddi bir strese maruz bırakıyorsunuz) elimizde yeterince embriyo olması lazım ki seçim yapamayacak hale gidelim ve 5 e gidelim. Ama bir hasta diyelim ki 2 kez 3 kez  hep 3.gün embriyoları verilmiş verilmiş başarısız olmuş bu hastalarda blastosist yani 5.gün embriyo transferinin gebelik oranlarını artırdığını biliyoruz. Elimizde bununla ilgili kanıt var. Yani buda yöntemlerden bir tanesi . Ama üç kere denenmiş hiç birinde blastosise gidilmemiş hasta sayısını bulmak da azdır yani mutlaka denenir böyle durumlarda.

Enteresan konulardan bir tanesi acaba aynı ay iki kez transfer yapılabilir mi? 
Yani hem 3.gün hemde 5.gün transfer yapılabilir mi? Biz bazı hastalarda deniyoruz bunu . Yani Üçüncü gün bir tane embriyo koyuyoruz mesela tekrarlayan başarısızlıklarda beşinci güne gidip bir tane daha embriyo koyabiliyoruz. Bu hem hastanın beşe gitmeme durumunda embriyolarını riske etmemeyi sağlıyor, en az bir embriyo transferi sağlıyorsunuz, hem de iki farklı pencerede çünkü hep 5.günde endometriumda embriyo uyumu iyi olmayabilir , bazen daha önceden kapanabilir,dolayısıyla bu açığı yakalamış oluyorsunuz 3ve 5.ci günlerde. Ama bunlarla da ilgili yüksek oranda kanıtımız maalesef mevcut değil.
Yani başarı oranını artırıyor mu diye soracaktım hemen  ?
Yani uygulama yapılabilir ,bazı hastalarda işe yaradığını ben biliyorum. Ama bunun için güçlü çalışmalar yapmak lazım. İşte bu güçlü çalışmalar yok elimizde.

Çok teşekkür ederim bayağı ilginçti bu..
Aliye Sibel Tuzcu

 

Bu konuyu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler;

Tüp bebek tedavisi öncesi rahmin durumu nasıl olmalı ?

Sperm sayısı sıfır olduğunda ne yapılması gerekiyor?

Kısırlık sorununda kadını etkileyen en önemli hormon hangisidir?

Tüp bebek tedavisinin tahlil ve testleri neler ?

Kadınlarda yumurta rezervinin azaldığı nasıl anlaşılır ?

Kuranı Kerimin ışığında İnsanın yaratılması ile ilgili ayetler 

Tüp bebek tedavileriniz için Prof.Dr.Tayfun Bağış Danışma Formu ile iletişim kurabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
BİR YORUM YAZ