Tüp Bebek  

İnmemiş testis sorunu,Histereskopi tedavide etkili mi ,Başarısız tüp bebekten sonra ne yapılmalı ? Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın

İnmemiş testis sorunu,Histereskopi tedavide etkili mi ,Başarısız tüp bebekten sonra ne yapılmalı ? Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın

Facebookta Tüp Bebek Tedavileri ÇİDER Grubunda  sorulan sorulara Atakent Üniversitesi Tüp Bebek Bölüm Başkanı  Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın  cevapladı.

İki taraflı inmemiş testis ameliyati olan kişinin evlat sahibi olması için ne yapması gerekir ? Şansı kaçtır?  Geç kalınmış ameliyat mı?
Ameliyat ne kadar erken yapılırsa sperm çıkma şansı o kadar fazladır. Testisler ne kadar az zarar almışsa normal yoldan sperm çıkma şansı veya MikroTESE yöntemi ile sperm bulma şansı daha yüksek olur. Kesin bir oran muayene bulguları, hormon tahlilleri ve yaş ile ilişkilidir.

Tedaviden bir ay önce kullanılan E vitamini ne amaçla verilir ve histereskopi uygulaması tedavide başarı şansını artırır mı, yada normal gebe kalmaya yardımcı olur mu?
Tedavi öncesi E vitamini kullanmanın bir faydası olmaz, Histereskopi de  altta bir neden yoksa ancak tekrarlayan başarısız denemelerinde yapılabilir. Yapılan araştırmalarda tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında işlem ile rahim içi değerlendirme veya küçük müdahaleler doku yenilenmesini aktive ettiği ve gebe kalmayı artırdığı gösterilmiştir. Bunun tersi doğrultuda yazılarda var. Fakat hiçbir patoloji olamayan ve ilk tedavi öncesi , histereskopi yapılması önerilmez.

Tüp bebek tedavisinde ilk tedavide gebelik sağlanıp bebeğin gelişmemesi neden olabilir yani buna sebep olan faktörler nedir?
İlk tedavide gebelik şansının daha az olduğu söylenemez.

Başarısız tüp bebekten sonra hangi tedavi uygulanır ve ne yapılması gerekir ? Birde histeroskopiden önce rahim filmi çekilmeli mi ?
Tedavi sonrası olumsuz giden bulgular tekrar değerlendirilir, düzeltilebilen bulgu varsa düzeltilir. İlaç dozları ve tedavi şeması tekrar gözden geçirilir. Histereskopi fayda sağlayacağı düşünülüyorsa yapılır. Hidrosalpingsden şüpheleniyorsa Rahim ve tüplere bakılır. Hidrosalpings varsa tüplerin alınması düşünülebilir. Altta yatan myom, polip, adenomyozis gibi başka patolojiler varsa tekrar deneme öncesi tedavi düşünülebilir.
Rahim kanaması ne zaman geçer? Hamileliğin 9 haftasındayım 12 haftada dikiş atılacak bu sorun üzerine bebeklerime bir şey olur mu? 1 kez kanamam oldu ama 1 gün sonra bitti şimdi siyah leke geliyor bir sorun olur mu 1 bebeğimi de 5 ayında kanamam olduğu için doğum oldu. Bebeğimi kaybettim.
Burada eğer servikal yetmezlik sonucu düşük oluyor ise rahim ağzına dikişin faydalı olacağı beklenebilir. Fakat çocuğun eşinin yerleşme yeri anormal ise sıkı takip gerekebilir ve gereksiz olarak rahim ağzına dikiş atmaya gerek olmayabilir.

Varikosel ameliyatı olundu fakat çok yükselme olmadı ve tüp bebek yaptırdım olmadı ultrason sonucunda varikosel yenilemiş denildi tekrardan ameliyat denildi acaba olmalı mı sperm sadece bir iki tane görünüyor ameliyatın faydası olur mu?
Görüntüleme yöntemi yani doppler yöntemi ile varikosel tanısı konulması önerilmez, Elle muayenede tespit edilebilen, dışarıdan görünen varikoseller  ağrı yapıyor  ve yaşı genç ise ( hatta ergenlik çağında daha etkili olabilir)ameliyat önerilir. Tekrarlayan cerrahi sonucu değiştirmez.

 

Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın’a teşekkür ederiz.

 

Bu konuyu okuyanlar aşağıdaki konularıda incelediler ; ,

Rahim kalınlaşması, Premenstrüel Sendromu, Estrofem , AMH Hormonu ve Kimyasal Gebelikler .Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın

Kadında yumurtlama bozukluklarının da çeşidi var. Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın

Tüp bebek sonucu negatif olduğunda çift taraflı depresyon geçiriyoruz.  Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın

 

Tüp Bebek Tedavileriniz için Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydının Formunu doldurup bize ulaşabilir daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.

 
 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
BİR YORUM YAZ