lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Folik Asit Nedir ? Kadın Doğurganlığında önemi

Folik Asit Nedir ? Kadın Doğurganlığında önemi

Folik asit nedir

Doğurganlığı artırmak için enönemli takviye folik asittir. Folik asit bir çeşit B vitaminidir.  Ve kırmızı kan hücreleri ve DNA gelişimi için gereklidir. Ayrıca hücre bölünmesi içinde önemli bir rol oynar. Kansızlıkla düşük folik asit düzeyi bir biriyle ilişkilidir. Folik asit vücudun temel taşlarından biridir.

Folik asit kadın doğurganlığında nasıl bir rol oynar?

Yeterli folik asit alamayan kadınların, Nöral tüp defekti olan bebek sahibi olma riskleri yüksektir.

Nöral tüp defektleri, doğum kusurlarıdır. Bebeğin  ömür boyu sakat kalmasına ve en kötüsü erken ölümüne sebep olabilir. Aile geçmişimde nöral tüp defektleri sözkonusuysa , böyle bir anne adayının doğum kusurları olan bir bebeğe sahip olması büyük olasılıktır.

Folik asit bu doğum kusurlarını ortadan kaldırmaz.  Henüz hamile kalınmadan folik asit takviyesine başlanmalı ve erken gebelik döneminde de devam etmelidir. Uzmanlarca, folik asit takviyesinin doğum kusurlarının oluşmasını %60 oranında engellediğini ifade etmektedirler.

Folik asit takviyesinin diğer yararları şunlardır:

  • Konjenital kalp kusurları riskini azaltır
  • Erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı doğum riskini azaltır
  • Progesteron seviyesindeki artışı  ve düzensiz yumurtlama durumunu engeller

Folik asitin erkek üreme kabiliyeti üzerinde nasıl bir etkisi vardır?

Folik asit hücre bölünmesi sağlamaya yardımcı olduğundan fetal gelişim için son derece önemlidir. Embriyo oluşumu için bir yumurta ve bir sperm hücresine ihtiyaç vardır. Kadın, doğuştan belirli bir yumurta rezervine sahipken, erkeğin vücudu her gün sperm üretir.

Yani, 1500 yeni sperm hücresi “her saniye doğar”. Germline kök hücreden, sperm hücresi için süreç yaklaşık 60 gün alır.

Meniden ölçülen folik asit seviyesi sperm sayısı ve sperm sağlığı ile ilişkilidir. Yapılan bir çalışmada menide,  folik asit (folat) düzeyi düşükse  , sperm sayısının da düşük ve sağlıksız olduğu tespit edilmiştir.

Yine yapılan başka bir çalışmada Folik asit + çinko, takviyesi alan erkeklerin  26 hafta içinde toplam sperm sayı ve verimliliğinin arttığı tespit edilmiştir. Bu konuda araştırmalar halen devam etmekte olup, folik asit ile spermin sayı ve verimliliği arasında bir ilişki olduğu gözükmektedir.

Folik asit yönünden zengin gıdalar nelerdir?

Önerilen folik asit alım miktarı :

  • 14 yaş üzeri kadın ve erkeler için 400 mcg
  • Emziren kadınlar için 500 mcg
  • Hamileler için 600 mcg

 

Folik asit yönünden zengin bazı gıdalar:

  • Sığır eti karaciğer, 3 ons: 215 mcg
  • Ispanak, haşlanmış 0.5 Kupası: 131 mcg
  • İri bezelye, 0.5 bardak haşlanmış: 105 mcg
  • Beyaz pirinç, 0.5 bardak pişmiş: 90 mcg
  • Kuşkonmaz, haşlanmış 4 sap: 89 mcg
  • Brüksel lahanası, 0.5 bardak haşlanmış: 78 mcg
  • Marul, 1.0 bardağı rendelenmiş: 64 mcg
  • Avokado, 0.5 bardak çiğ: 59 mcg
  • Ispanak, 1 su bardağı çiğ: 58 mcg
  • Brokoli, pişmiş 0,5: 52 mcg

Folat açısından zengin diğer gıdalar ise, hardal yeşilliği, yeşil bezelye, fasulye, yer fıstığı, buğday tohumu, domates suyu, yengeç, portakal suyu, şalgam yeşilliği, portakal, papaya ve muzdur.

Gebeliklerin çoğu plansız geliştiğinden, çoğu kadın hamilelikten önce bu vitamini almaya başlayamamaktadırlar. Günlük olarak doğurganlık dönemindeki tüm kadınların 400 mcg folik asit takviyesi alması gerekir. Hamileler için , önerilen günlük folik asit takviyesi 600 mcg ‘dir.

Gebe kalmaya çalışan, kadınlara doktorları tarafından günlük multivitamin takviyesi almaları önerilir. Bu multivitaminin en az 400 mcg folik asit içermesi gerekmektedir.

Aile geçmişlerinde Nöral tüp defektleri varsa, doktorlar  4000-5000 mcg folik asit almasını isteyebilirler.Bu düzeyler önerilen üst sınırlar olduğundan, sadece doktor gözetiminde alınmalıdır.

Erkekler de doğurganlıklarını ı artırmak için de multivitamin takviyesi alabilirler. İçeriğinde , çinko, C vitamini, D vitamini, selenyum ve likopen, folik asit bulunan multivitaminler tercih edilmelidir. Doktorunuzun reçete ettiği şekilde, günlük olarak 1.000 mcg’den fazla folik asit takviyesi alınmamalıdır.

Yüksek dozda folik asit takviyesi almak önemli sorunlara neden olabilir. Folik asit takviyesine başlanmadan önce doktorunuz B 12 vitamin düzeyinizi ölçmelidir. Folik asit suda çözünnen bir vitamindir. Takviyelerin günlük olarak düzenli bir şekilde alınması önemlidir.

Folik asit ,diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu yüzden takviyeye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

 

Tüp bebek tedavileriniz için Prof.Dr.Bülent Tıraş doktor Formu ile bizimle iletişim kurabilirsiniz.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 8 YORUM
BİR YORUM YAZ