Tüp Bebek  

Erkeklerde Morfolojik Anomali ve FSH yüksekliği ,Azalmış Over Rezervi , Tüp Bebek Tedavilerinde Hasta Soru ve Doktor Cevapları-60-

  • 24 Ağustos 2016
  • 1.464 kez görüntülendi.
Erkeklerde Morfolojik Anomali ve FSH yüksekliği ,Azalmış Over Rezervi , Tüp Bebek Tedavilerinde Hasta Soru ve Doktor Cevapları-60-

Tüp bebek tedavileri ile ilgili hastalarımızın soruları ve doktorların verdikleri cevaplarında kendi sorunlarınız ile ilgili mutlaka bilgiler bulabilirsiniz.

Soru: Biz 1 sene önce tüp bebek denedik ayrıca eşim tese oldu ancak tese olduktan sonra enfeksiyon kaptırdı zor iyileşti ama ben hamile kaldım ancak 2,5 aylıkken karnımda öldü kalp atışlarını dinledikten sonra aradan 1 sene geçti tekrar sperm testi yaptırdık ama sonuç bu sefer 0 daha önceden 20 tane morfolojik anomali çıkıyordu benim size sormak istediğim
1- Eşimin spermi niye çıkmıyor olabilir ayrıca fsh si 22.1 olarak çıktı ne yapmamız gerekli?
2- Tüp Bebek tedavisinden sonra benim adetimde azalmalar oldu ama günü gününe geliyor sadece miktarı azaldı bunun sebebi ne olabilir kist taraması yapıldı kistim yok ama kist taraması yapılırken adetliydim acaba gözükmemiş olabilir mi kist olduğunda adet miktarı azalır mı?
3- Ayrıca eşim şimdi tese olmadı daha önceden normal olarak 20 tane spermi çıkıyordu şimdi tahlilde çıkmadı tese yaptırmadık yani testesteron kullanım derken nasıl yani,? ne kullanacağız?
Cevap: Eşinizin TESE’den sonra geçirmiş olduğu enfeksiyon sonrasında gelişen doku hasarı nedeni ile sperm üreten alanlar zarar görmüş olabilir. Bu nedenle sperm klasik TESE ile elde edilemiyor olabilir. Bu nedenle muhakkak mikro TESE öneririz. Ancak FSH‘nın yüksek olması sperm hücresi üreten germinal seri ile birlikte hormon salgılayan destek dokunun da harap olduğuna işaret ediyor olabilir. FSH yı düşürmek için çok net tedaviler yok ancak belki testosteron kullanımı fayda verebilir. Senin durumuna gelince kanama miktarını gün olarak söylersen belki daha aydınlatıcı olabilirim. aslında 4 gün süren kanama normal olarak kabul edilir. Ancak kanamanın miktarında da azalma varsa belki 10 haftalık gebeliğin sonlandırılmasından sonra gelişen bir yapışıklık bunun nedeni olabilir. Belki bu amaçla bir histeroskopi planlanabilir ama bence 4 günlük kanamayı normal olarak değerlendirmek lazım. Ultrasonografi çok iyi ellerde dahi yapışıklığı gösteremeyebiliyor. Bu nedenle adet kanama süre ve miktarı azalması durumlarında H/S daha iyi bir tanı aracı.

Soru: Benim 3 negatif  tüp bebek denemem var İsviçre deyim ve buradaki  Doktorlar artık deneme parana yazık oluyor diyorlar Prolaktin değerim 244 fsh 10.8 embriyolarda  b kalite oluşuyor yaşım 37  bu değerlere göre sizin görüşünüzü alabilir miyim?
Cevap: 37 yaş halen bu işler için genç bir yaş bence.Siz yumurta ürettiğiniz müddetçe (her ne kadar 40 yaş üzerinde belirgin başarı azalması izlense de ) deneyebilirsiniz. Ancak 37 yaş ileri anne yaşı olarak kabul edildiğinden bir sonraki denemenizde PGD yapılmasını ve ayrıca trombofili değerlendirilmesi yapılmasını öneririm.

 

Soru: 1,5 ay önce kromozom bozukluğuna bağlı 4 haftalık bir düşük yaptım.doğal yollardan hamile kalmıştım.acaba düşük de olsa doğal yollardan hamile kalmam bende infertilite olmadığını mı gösterir?Doktorum kimyasal gebelik olduğunu söyledi?
Cevap: Düşük de olsa bir gebeliğin olması hem senin hem de eşinin üreme fonksiyonlarının çalıştığını gösterir.Ancak sorunda anlayamadığım kromozom bozukluğu siz ebeveynlerden mi kaynaklanıyor yoksa  fetus un incelenmesinde bozukluk gösteril dimi. Erken dönem gebelik kayıpları %75 kromozomal kaynaklıdır.Ancak diğer faktörler de değerlendirilmelidir. Trombofili uterin anomali rahim içi yer tutan lezyonlar.

 

Soru: Bende azalmış over rezervi pelviskopi ile adezyolysis bileteral fimbriolysis tanı kondu.bana bunu biraz açar mısınız. Olumsuz bir aşılama geçirdim fsh 11.91 çıktı doktor bana bundan sonra tüp bebek önerdi sizce doğru bir öneri mi?
Cevap: Özellikle azalmış over rezervi nedeni ile direk tüp bebek benim de önerim olurdu.


Soru:
Eşimin spermıogramın da toplam sperm sayısı:10,2 milyon hareketli %42 az hareketli %12 hareketsiz %46 1 ml de 3,400 milyon epey düşük olduğu söylendi sizce ne yapmalıyız? Varıkoselden şüphelendi bu ameliyat etki eder mı bir de eşim bu tahlil verirken hastaydı ve bir gece öncesinde de 38 derece ateş içindeydi?
Cevap: Varikosel operasyonları çok nadiren sperm sayı ve kalitesinde iyileşme yaparlar,genelde yapılma amaçları mevcudu korumaktır,daha kötüye gidişi ve varsa diğer semptomları (ağrı vs) kaldırmaya yöneliktir.Bu nedenle 3 hafta ara ile 3 günlük perhizi takiben (ateşsiz dönemde) 2 defa daha spermiogram yaptırsın.Bu sonuçlar da benzer çıkarsa bebek sahibi olmak adına en yüksek yol olarak tüp bebeği öneririm.

 

Soru: Şubat ayında tüp bebek denedik olmadı,martta sol tarafımdaki yumurta büyüdü ve iç kanama yaptı,daha sonra sol tarafım iltihaptan dolayı apse yaptı,sol tüpün içinde iltihap ile dolmuş,laparoskopi yapıldı,sol tüpün içi temizlendi hasar görmediği için alınmadı,apandisit alındı,ikinci tüp bebek de şansım nedir ? ne zaman başlamam uygun olur? yaşım 27 ama fsh değerimi bilmiyorum?
Cevap: Şansını belirleyen 2 faktör var.Yaşın ve 3 çüncü gün FSH değerin.Bunları bana söyler misin? Yaşın çok genç.Adet kanamanın 3.günü yapılacak olan bir FSH ve antral folikülleri değerlendirmek için bir usg şansını belirleyecektir.Ama tek başına yaşını göz önüne alırsak şansın %40-50

 

Soru: Ben PCO luyum 3 ay kadar ganopen kullandım sonra doktorum eşimden sperm testi istedi ve onda ki değerler düşük olunca bana ganopeni bıraktırıp tüp bebek  kararı aldı yalnız bana herhangi bir ilaç vermedi pco için.Adetlerim de düzensizlikler var ne yapmalıyım?
Cevap: Ne tedavi yapılırsa yapılsın mutlaka metformin kullanmaya başla.Gebelik olduktan sonra da 12 -13  haftaya kadar devam etmen faydalı olur.

 

Soru: Rahimde yapışıklık olunca gebelik şansı yok mu birde 2 ay prmyle cyl kullandım ilaç hormonları etkiler mi doktor hormanlar doğru çıkmaz dedi Yapışıklık için laproskopinin belli tarihi var mı?
Cevap: Rahim içi yapışıklık gebe kalamamanın veya erken dönem gebelik kayıplarının en önemli nedenlerindendir.Bu nedenle eğer şüpheniz varsa önce bir rahim filmi (HSG) sonra da gerekirse Histeroskopi yapılmalı. Kullandığınız ilacı tanımıyorum. Acaba doğru mu yazıldı? Laparoskopi için uygun şartlar adet kanamasının bittiği ilk 2-3 gündür.

 

Soru: Yaşım 43 bende hiç sorun yok yaşıma rağmen yumurta rezervlerim gayet iyi 9 tane yumuta oluşuyor eşimin sperm sayısı 18 milyon 6 milyonu canlı morfoloji %4 4 aşılama 3 mikro denedim sonuç yok şu an tedaviyi bıraktım ama tekrar denesen mi devlet memuruyum ama yaştan kaybettim?
Cevap: Yaştan kaybetmek kabul edilmez bir söz bence.Yaşın gayet genç ancak yumurtalarının yaşı biraz ileri.Neyse,eğer yumurtalık rezervin iyi ise bence histeroskopi,trombofili taraması ve PGD ile birlikte bir deneme yapmanın hiç bir sakıncası yok.Son 6 ay içerisinde benzer olgularda /20 gibi bir gebelik sağladık.

 

Soru: Ben 24 yaşındayım .6.kez tüp bebek denedik 2 kez hiç döllenme olmadı bir kez hamilelik oldu oda 2.5 aylıkken kalbi durdu.yapılan araştırmalarda kromozon sayısıyla sorun olduğu söylendi. eşim tese olacak ikinci kez olacak bu onun için bir sorun çıkarır mı kaç kez tese olabilir birde transfer yapıldıktan  bir hafta sonra kanamam oluyordu nedenini araştırdık hiçbir şey bulunmadı.Rahim filmi de iyi çıktı rahim duvarını kalınlığı da normal ama bunu nedenini bilmiyoruz hamile kaldığımda iğne kullanmıştım.Tedaviye devam etmeli miyim yoksa bırakmalı mıyım.? Eşim 2 yıl önce tese olmuştu. Sağ yumurtalığı yukarıda olduğu için ameliyat olmuştu. O zaman tese de olmuştu bu zamana kadar onları kullanmıştık.
Cevap: Mutlaka ve mutlaka PGD ‘li bir tüp bebek. Ama öncesinde histeroskopi ve trombofili.

Tüp bebek tedavileri ile ilgili bu linkten bütün soru ve cevapları görebilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavileri hasta soru ve doktor cevapları

 

 

 

Tüp Bebek Tedavileriniz için Doktor Danışma formu ile bizimle iletişim kurabilir  ve daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.

 

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
BİR YORUM YAZ