lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Erkek Kısırlığında Beyinde salgılanan Hormon Eksikliğinin tedavisi (hipogonadotropik hipogonadizm)

Erkek Kısırlığında Beyinde salgılanan Hormon Eksikliğinin tedavisi (hipogonadotropik hipogonadizm)

Erkek kısırlığında Hormon eksikliği .Genetik Testler

 

Erkek kısırlığının nedenlerinden olan, doğuştan beyinden salgılanan hormonların eksikliğinin
(hipogonadotropik hipogonadizm) tedavisi mümkün mü?

Evet, hipogonadotropik hipogonadizm ilaçlarla tedavisi mümkün olan nadir erkek kısırlığı nedenlerindendir. Genellikle kıllanma azlığı, jinekomasti, testislerde gelişme geriliği gibi bulgulara rastlanır. Hastaların meni testlerinde azoospermia görülür. Hormon analizleri yapılarak teşhis konulur. Tedavide beyinden salgılanan ve sperm-testosteron yapımını sağlayan hormonların (FSH-LH) dışarıdan verilmesi gerekir. Ancak bu tedavi kısa süreli değildir, düzenli ilaçlarını kullanan hastalarda 6 aydan önce az oranda hastada sperm çıkışı görülmekle birlikte 12. ayda %70-80 oranında sperm çıkışı görülür.

Genetik testler nelerdir ve nasıl inceleme yapılmaktadır?

Kanda ve spermde olmak üzere erkekte yapılan genetik testleri iki gruba ayırabiliriz. Kan yoluyla yapılan testler:

Periferik Karyotip: Kromozom sayısı ve yapısı ile ilgili bozukluklarda bilgi verir

Y mikrodelesyon testi: Y kromozomu üzerinde sperm yapımı ile ilgili genlerin varlığını inceler.

Kistik fibrozis gen mutasyonu: İki taraflı veya tek taraflı sperm kanalının olmaması durumunda bakılır.

Spermde yapılan genetik test ise sperm FISH testidir. Sperm içerisindeki kromozom yapı bozukluğunu incelemek için yapılır. Kromozom yapısı normal olan erkeklerde de sperm yapımı sırasında oluşan bir takım bozukluklardan spermler içerisindeki kromozomlar etkilenebilir. İnfertil erkeklerde spermlerde yapılan FISH incelemelerinde sperm içerisindeki kromozom yapı bozukluklarının çocuk sahibi olan erkeklerle karşılaştırıldığında bir kaç kat yüksek olduğu tespit edilmiştir.

 

Kemoterapide kullanılan ilaçların sperm yapımına etkileri nasıldır, tedavi olanakları nelerdir?

Hodgin Lenfoma, testis tümörleri ve akut lenfositik lösemi (ALL) gibi genç yaşlarda görülen kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan kemoterapötik ilaçlar şiddetli sperm yapım bozukluğuna yol açarlar. Bu etkinin şiddeti kullanılan ilaca, kullanım süresine ve kullanımdan sonra gecen süreye bağlı olarak değişebilir. Eğer testiste sperm yapımından sorumlu olan germ hücrelerinin tamamen harabiyeti söz konusu ise spermin yeniden üretilmesi mümkün olmaz. Bu gibi durumlarda kanda FSH değeri normalin 2-3 katına kadar çıkabilir. Ancak FSH’ın yüksek veya normal oluşu sperm varlığı açısından kesin bir gösterge değildir. Sperm yapımının başlaması için ortalama 1-5 yıl iyileşme dönemi geçmesi gerekebilir. Günümüzde testis dokusundan sperm elde etme teknikleri ile kemoterapi sonrası menide hiç spermi olmayan (azoospermia) kişilerde de sperm elde edilerek mikroenjeksiyon ve gebelik sağlanabilir. Yinede bu kişilerin kemoterapi öncesi spermlerinin dondurulması gelecekte çocuk sahibi olmaları açısından çok önemlidir ve mutlaka önerilmelidir.

İyi yıkanmış sperm, babalık şansını yakalatır!

Ürolog Op. Dr. Bakırcıoğlu, doğru tekniklerle yakalanan tek bir spermin bile baba olmaya yettiğini belirterek, “Ancak baba adayları, spermlerini güvenilir bir laboratuvarda, farklı zamanlarda birkaç defa saydırmalıdırlar. Böylece bebek sahibi olma şansları artacaktır” diye konuştu. Kriptozoospermik (çok az sayıda spermi bulunan) hastaları üzerinde yaptığı bilimsel çalışmasını, Philedelphia’da American Society for Reproductive Medicine toplantısında sunan Dr. Bakırcıoğlu, “Hastalara bir kere sperm sayımı yaptırılıyor, menide hiç sperm çıkmazsa ‘çocuğunuz olmaz’ deniyor ya da hemen TESE yapılıyor. Halbuki, sperm analizi iyi bir laboratuvar ortamında, belirli aralıklarla birkaç kez mutlaka tekrarlanmalıdır” dedi.

Dr.Emre Bakırcıoğlu

Erkek kısırlığından Hormon tedavisi sorunu içi Çocuk İstiyorum Formu ile doktora ulaşabilirsiniz.

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
BİR YORUM YAZ